Ga naar de inhoud

Valentine Dumont grijpt net naast finalepaats op EK zwemmen

Valentine Dumont zwom de 9e tijd in de halve finales en mist zo de finale.

Op de derde dag van het EK zwemmen in Rome heeft Valentine Dumont net naast een finaleplaats op de 200 meter vrije slag gegrepen. Roos Vanotterdijk en Ambre Franquinet overleefden de reeksen niet en David Popovici (17) zwom het wereldrecord op de 100 meter vrije slag van de tabellen.

De 200 meter vrije slag is het favoriete nummmer van Valentine Dumont en het leek ook haar beste kans op een finale in Rome. Maar in de halve finales lukte het net niet voor onze landgenote. 


Ze bleef hangen op de 9e tijd en bleef met 1'59"50 anderhalve seconde boven haar persoonlijk en Belgisch record. "Een gemiste kans", noemt analist Sidney Appelboom het.


Dumont strandde eerder in Rome ook de halve finales op de 100 meter vrije slag en duikt volgende week nog het zwembad in voor de 400 meter vrije slag. In de ochtendsessie waren Roos Vanotterdijk en Ambre Franquinet gesneuveld in de reeksen van de 50 meter rugslag en de 400 meter wisselslag.

Belgen op EK zwemmen op 13 augustus 
Valentine Dumont 200 meter vrije slag reeksen 2'00"12 (7e tijd, naar HF)
Roos Vanotterdijk 50 meter rugslag reeksen 29"27 (28e tijd, out)
Ambre Franquinet 400 meter wisselslag reeksen 4'55"74 (17e tijd, out)
Valentine Dumont 200 meter vrije slag halve finales 1'59"50 (9e tijd, out)

Italiaanse titels, Zweedse vedette en Roemeens fenomeen

Het enthousiaste thuispubliek in Rome kon weer twee Italiaanse titels vieren en de Zweedse vedette Sarah Sjöstrom won voor de vijfde keer de 50 meter vlinderslag op het EK. 


Maar de ster van de avond in Rome was natuurlijk David Popovici. De 17-jarige Roemeen zwom in de finale van de 100 meter vrije slag het wereldrecord van Cesar Cielo Filho van de tabellen.

EK zwemmen: dag 3
19:32
Bekijk de fenomenale race van David Popovici
18:27
Zwemfenomeen Popovici zwemt wereldrecord

Zoals een beetje verwacht heeft David Popovici het wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbeterd. De 17-jarige Roemeen was een klasse apart in de finale en tikte aan na 46"86. Daarmee doet hij beter dan de 46"91 van de Braziliaan Cesar Cielo Filho. Die zwom in 2009 - ook in Rome - wel in de nu verboden "snelle zwempakken".

18:26
Bekijk de halve finale van Valentine Dumont
18:18
De analyse van Sidney Appelboom
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18:11
Geen finale voor Dumont

Valentine Dumont is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finale. Onze landgenote eindigde als 5e in haar halve finale in 1'59"50. Dat is de 9e tijd van alle halvefinalistes en dus niet voldoende voor de finale.


Voor een plaats in de finale had ze 1'58"86 moeten zwemmen. Het persoonlijke record van Dumont is 1'57"98.

17:51

In Rome is het stadion volgelopen voor de avondsessie. Om 18 uur is het meteen uitkijken naar de enige Belg: Valentine Dumont probeert zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag.

10:05
Geen halve finale voor Franquinet in de 400m wisselslag
09:49
Ook Franquinet overleeft reeksen niet

Ambre Franquinet maakte vandaag een eerste keer kennis met het Italiaanse water. Onze landgenote werd in de tweede reeks van de 400 meter wisselslag ingedeeld. De Belgische klokte als 17e af in een tijd van 4'55"74, niet genoeg om door te stoten naar de finale. Franquinet krijgt maandag nog een tweede kans op de 200 meter wisselslag.

09:40
Vanotterdijk geraakt niet in de halve finales van de 50 meter rugslag
09:35
Vanotterdijk sneuvelt in reeksen 50 meter rugslag

Roos Vanotterdijk kan niet doorgaan op haar elan. Het 17-jarige zwemtalent moest in de 4e en laatste heat van de 50 meter rugslag haar meerdere erkennen in het ervaren deelnemersveld. Vanotterdijk tikte als 8e en laatste af in haar reeks. Met een tijd van 29"27 eindigde ze als 28e in totaal.


Onze landgenote heeft op de 50 meter rugslag een persoonlijke toptijd van 28"50, die ze begin vorige maand op het EK voor junioren in Roemenië neerzette en bovendien het Belgische record vormt. Vanotterdijk werkt in Rome (nog) een druk programma af. Op de 100 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag strandde ze in de halve finales. Ze komt nog in actie op de 100 meter rugslag (maandag) en 100 meter vlinderslag (zondag).


09:16
Valentine Dumont stoot met 7e tijd door
09:14
Dumont naar halve finales 200 meter vrij

100 meter meer of minder, het deert Valentine Dumont niet. Net zoals in de reeksen van de 100 meter vrije slag, stoot Dumont ook door naar de halve finales van de 200 meter vrije slag. Onze landgenote finishte tweede in haar heat met een tijd van 2'00"12. Goed voor een zevende totaaltijd en een ticket voor de volgende ronde.