Ga naar de inhoud

Steeds meer ongevallen met fietsers: "Sinds corona hebben sommige mensen lak aan de regels"

 zo 14 augustus 2022 11:47
Het aantal ongevallen met fietsers neemt toe.
Het aantal ongevallen met fietsers neemt toe.

Afgelopen week overleed een jonge wielrenner (16) ten gevolge van een aanrijding op training. Ook profrenners Tiesj Benoot en Laurens De Plus kwamen onlangs onzacht in aanraking met een wagen. De Wereld Vandaag stak zijn licht op bij Stef Willems van het verkeersveiligheid-instituut VIAS. "Hou rekening met elkaar in het verkeer", luidt zijn belangrijkste advies.

De gebeurtenissen van afgelopen week hebben de bezorgdheid over de veiligheid van zwakke weggebruikers weer doen oplaaien. De cijfers van VIAS bevestigen dat dat een alsmaar groter probleem wordt.

 

"We stellen sinds halfweg vorig jaar vast dat het aantal ongevallen weer in de lift zit. De laatste maanden is het natuurlijk mooi weer geweest, dus er zijn veel meer mensen met de fiets onderweg. Dan is de kans dat er iets gebeurt uiteraard groter", zegt Stef Willems van VIAS.

 

Toch is het mooie weer niet de enige reden voor de toename. Willems: "Sommige mensen hebben sinds corona meer lak aan de regels, ze willen hun teruggewonnen vrijheid laten gelden."

 

"Wat ook een rol speelt, is dat door de feestjes en festivals de laatste tijd veel meer onder invloed wordt gereden van alcohol en drugs. Dat zorgt ervoor dat mensen geen juiste inschatting meer kunnen maken en onnodige risico's nemen."

Sinds corona hebben sommige mensen lak aan de regels, ze willen hun teruggewonnen vrijheid laten gelden.

Stef Willems van VIAS

Ook fietsers moeten regels volgen

Toch zijn het niet alleen de automobilisten die zich wel eens onverantwoord gedragen. "Ook fietsers kunnen zich wapenen. Het is niet omdat je een kwetsbare weggebruiker bent, dat je je niet aan de verkeersregels moet houden. Respecteer de verkeerslichten en de rijrichting en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent als het donker wordt."


"Je moet ook de juiste plaats gebruiken op de weg. Als er een fietspad is, moet je daar op fietsen, behalve als dat er dermate slecht bijligt dat je er niet veilig op kan rijden", legt Willems uit.


Profrenner Tiesj Benoot pleit ervoor om een voorbeeld te nemen aan Spanje, waar borden langs de kant van de weg automobilisten waarschuwen om afstand te houden ten opzichte van fietsers.


"Zulke borden kunnen helpen, maar het belangrijkste is dat we rekening houden met elkaar. Mensen zijn vaak ongeduldig en doen de gekste dingen. Blijf gewoon achter fietsers als je ze niet veilig voorbij kan steken", besluit Willems.

Gerelateerd: