Ga naar de inhoud

Europees GOUD voor Lotte Kopecky! Ze is oppermachtig in een tumultueuze afvallingsrace

 za 13 augustus 2022 21:08
Kopecky
Lotte Kopecky is voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioene op de piste, na goud op de ploegkoers in 2016.

De Belgische baanwielrenners zijn sterk bezig op de Europese Kampioenschappen in München. Na het zilver voor Robbe Ghys was er nu goud voor Lotte Kopecky, op de afvalling. Jules Hesters werd later op de avond nog 5e in de scratch.

Op het laatste WK baanwielrennen had Lotte Kopecky de Italiaanse Letizia Paternoster nog moeten voorlaten op de afvalling. Ook nu was de wereldkampioene er in haar regenboogtrui bij. Maar door een valpartij zou Paternoster haar kansen niet kunnen verdedigen.

Het was al de tweede val tijdens de afvalling en de gevolgen waren zo zwaar dat de wedstrijden meer dan een halfuur stillag. 3 rensters moesten uiteindelijk worden afgevoerd naar de ziekenboeg.

Bij de herstart leek Kopecky met haar hoofd nog wat bij die valpartij te zitten, want bijna was ze de eerstvolgende afvalster. Ze nam de koers dan maar zelf bij de horens en liet zich daarna op geen enkel moment meer verrassen.

Enkel de Britse Pfeiffer Georgi kon Kopecky nog van de Europese titel houden. Nog voor de laatste ronde trok de Belgische het tempo zo strak op dat Georgi een gat moest laten vallen. Dat kon ze niet meer dichten. Goud met groot machtsvertoon voor Kopecky!

Bekijk de ontknoping van de afvalling

De val met Paternoster

5e plaats voor Hesters op de scratch

De scratch bij de mannen ontvouwde zich tot een schimmig vertoon, waarbij de Portugees Iuri Leitao nagenoeg gratis twee bonusrondes kreeg en zo fluitend naar een tweede Europese titel reed. Ook de Duitser Moritz Malcharek werd niet al te veel in de weg gelegd bij zijn bonusronde, die hem zilver zo opleveren.

Jules Hesters had al zijn boontjes te week gelegd op één machtige aanval, maar het juiste moment kwam er nooit. Toen de Nederlander Eefting op 2 ronden van het einde wegschoot naar het brons probeerde Hesters nog mee te gaan. Tevergeefs. Uiteindelijk eindigde hij als 5e, vlak voor wereldkampioen Grondin.

 

"Halverwege de wedstrijd had ik de beslissing genomen om alles op de eindsprint te zetten", vertelt Hesters. "Jammer genoeg was dat de foute keuzes, want het werd op de rondes beslist. Gegokt en verloren. Even dacht ik nog aan brons, maar er zat niet veel meer op op het einde."

 
Marith Vanhove baanwielrennen individuele achtervolging vrouwen 11e
Katrijn De Clercq baanwielrennen individuele achtervolging vrouwen 13e
Brent Van Mulders baanwielrennen individuele achtervolging mannen 18e
Thibaut Bernard baanwielrennen individuele achtervolging mannen 10e
Lotte Kopecky baanwielrennen afvalling GOUD
Jules Hesters baanwielrennen scratch 5e

EK baanwielrennen: dag 3

21:07

Hesters 5e

Jules Hesters probeerde op 2 ronden van het einde nog mee te gaan met de Nederlander Eefting, maar hij ontplofte en zag het brons aan zijn neus voorbijgaan. De Portugees Iuri Leitao is voor de tweede keer Europees kampioen op dit onderdeel.

21:04

Ook de Duitser Moritz Malcharek pakt een bonusronde. Nu zijn goud en zilver al weg. Brons lijkt het hoogst haalbare voor Hesters.

21:02

Ik denk dat Jules een goed moment aan het afwachten is om er vanonder te muizen.

Robbe Ghys
21:00

Leitao nu al zo goed als kampioen

Iuri Leitao, toch een ex-Europees kampioen, mag nóg een keertje zomaar rondrijden. De Portugees heeft nu al 2 bonusrondes achter zijn naam. Op 22 ronden van het einde is zijn broodje al gebakken.

20:56

De Portugees Leitao krijgt nogal goedkoop een ronde van het peloton. De Oekraïner Gladisj redt het niet.

20:55

Jules kent zijn kwaliteiten goed. Als hij naar de finish gaat met de Fransman en Nederlander is hij altijd geklopt.

Cocommentator Robbe Ghys
20:54

Scratch aan de gang

Een verschroeiende start van de scratch, met een trio dat een ronde probeert te pakken, maar vooral dankzij de Nederlander Eefting komt alles weer samen.

20:42

Bekijk de ontknoping van de afvalling

20:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:34

GOUD voor Kopecky!

Er stond geen maat op Lotte Kopecky. De Britse Pfeiffer Georgi wordt op een paar lengten gereden in de laatste sprint. Kopecky is de Europese kampioene op de afvalling.

20:34

Kopecky neemt het tegen de Britse Georgi op voor het goud.

20:34

Kopecky al zeker van medaille

Lotte Kopecky maakt een sterke indruk. Ze is nu al zeker van een medaille.

20:32

Kopecky speelde even met vuur, maar de Duitse Teutenberg is uiteindelijk het haasje. Nog 6 rensters blijven over.

20:31

Met een beduidend kleiner groepje zijn we opnieuw begonnen. Lotte Kopecky kiest de voorhoede, opdat ze niet bij de eerste tussensprints verrast wil worden.

20:27

We gaan weer koersen!

Na een onderbreking van meer dan een halfuur zal de wedstrijd zo meteen opnieuw op gang geschoten worden. Kunnen de vrouwen hun focus terugvinden?

20:03

Paternoster is bij bewustzijn, ze babbelt. Dat zijn allemaal goeie tekens.

Renaat Schotte
20:02

Akelige val legt de wedstrijd stil

19:59

De wedstrijd is helemaal stilgelegd, verschillende rensters moeten verzorgd worden. Voor de Spaanse Larrarte Arteaga is het al voorbij en ook Letizia Paternoster lijkt niet voort te kunnen. De Italiaanse ligt nog altijd naast de baan.