Ga naar de inhoud

Jelle Geens (5e) valt naast podium op EK triatlon: "Kwam voor goud, een ontgoocheling"

Jelle Geens heeft zich niet tussen de medailles kunnen mengen op het EK triatlon in München. Zijn matige prestatie in het zwemmen deed hem uiteindelijk de das om. Geens rolde nog heel wat triatleten op in het lopen, maar het (volledig Franse) podium was te veraf.

Heel wat afwezigen voor dit EK triatlon, niet alleen olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, maar ook Marten Van Riel, die op de valreep geblesseerd afviel. Jelle Geens ging na zijn goeie prestaties van de laatste jaren resoluut voor het podium, misschien wel goud?

Geens wist dat hij de schade moest beperken in het zwemmen, maar dat lukte niet. Het verschil met de snelste zwemmers was meer dan een minuut. Geens belandde in een groepje met de Belgen Noah Servais en Erwin Vanderplancke, maar zij konden weinig hulp bieden in de achtervolging.

Tot zijn ergernis stond Geens er al te vaak alleen voor, waardoor de grote achtervolgende groep geen sikkepit dichterbij kwam op de kopgroep. Omdat daar helemaal op het einde van het fietsen wat gepokerd werd, kon Geens met 45 seconden achterstand aan de 10 kilometer lopen beginnen.

Geens raapte de ene na de andere triatleet op, maar aan de Fransen viel uiteindelijk niets te doen. Léo Bergère had halverwege het lopen een definitieve kloof geslagen. Pierre Le Corre en Dorian Coninx zorgden zelfs voor een clean sweep voor Frankrijk.

 

De achtervolgingsrace van Jelle Geens eindigde uiteindelijk op de 5e plaats. Erwin Vanderplancke finishte als 38e, Noah Servais haalde nog net de top 50.

Geens: "Blijf erin geloven dat ik ooit titel zal winnen"

"Ik kwam voor goud, dit is dus een ontgoocheling", zei Jelle Geens, ook al verloor hij er zijn lach niet bij. "Alleen moet het scenario dan wat meezitten en dat gebeurde nu niet."

 

"Ik heb het verspeelde in de eerste 300 meter van het zwemmen. Het was vechten tot die eerste 2 boeien, vaak meer stilstaan dan zwemmen. Ik heb altijd een probleem gehad met die start."

 

"Daarna bij het fietsen heb ik slechts af en toe eens kunnen uitrusten in het wiel. We hadden dan ook nog eens een Franse stoorzender in onze groep. Op een EK mis je vaak die sterke krachten, die dan wel meewerken in de achtervolging."

 

"Op het einde had ik er geen geloof meer in, dacht ik dat top 5 het hoogst haalbare was. Maar op de top van de berg zag ik dat ik toch niet meer zo veraf zat. Maar het is mentaal moeilijk om constant te moeten achtervolgen in je eentje."

 

"Ik ben toch tevreden over mijn conditie, na die blessure in de winter. Ik geloof er zeker en vast in dat die grote titel er ooit nog eens zal inzitten. Nu heb ik nog 24 uur om uit te rusten voor de gemengde estafette. Ik denk dat een medaille zeker mogelijk is."

Belgisch team op EK
Jelle Geens 5e
Erwin Vanderplancke 38e
Noah Servais 50e
Fase per fase
17:44
Goud voor Fransman Bergère, Geens vijfde
17:42
Geens eindigt 5e, 1-2-3 voor Frankrijk

Jelle Geens is nog dicht tot bij het podium genaderd, maar hij moet vrede nemen met een 5e plaats. Zijn zwakke prestatie in het zwemmen heeft hem duidelijk genekt.

Frankrijk sleept goud, zilver én brons in de wacht, met Bergère, Le Corre en Coninx.

17:38

Jelle Geens heeft zijn eindsprint ingezet. Hij is João Pereira voorbij. Nog 14 seconden tot het podium. Dat is te veel gevraagd, zeker?

17:37

Léo Bergère gaat met 15 seconden voorsprong op zijn landgenoot Pierre Corre de laatste kilometer in. "Dit is een triomftocht."

17:35
Marten Van Riel zal met lede ogen naar deze wedstrijd gekeken hebben. Hij had zeker meegedaan voor de medailles.
Marc Herremans
17:34

We zitten in de slotfase van het lopen. Jelle Geens heeft bijna de Duitser Schomburg te pakken, daarna volgt de Portugees Pereira. Die moet hij nog allebei voorbij om 5e te worden.

17:31
Medaille wordt moeilijk voor Geens

Jelle Geens is weer een plaats opgeschoven, maar het verschil met leider Bergère is wel gestegen, naar 47 seconden. Als hij nog richting de medailles wil lopen, dan moet hij nog een halve minuut goedmaken. Dat wordt bijna onmogelijk.

17:28

De Fransman Léo Bergère heeft zijn turbo aangezet. Hij slaat meteen een kloof. "Die zien ze niet meer terug. Die is op weg naar de Europese titel", zegt Dirk Gerlo.

17:27

Jelle Geens is al opgerukt naar de 8e plaats, net in het zog van de Zwitser Westermann. Hij doet ook seconde per seconde van zijn achterstand af, maar het is nog altijd iets meer dan een halve minuut tot de kop.

17:20

De Fransen zitten met 3 triatleten (Bergere, Le Corre en Coninx) helemaal vooraan, maar ze laten het werk nog altijd vaak over aan de Portugees Pereira. Jelle Geens is weer een klein beetje genaderd: 38 seconden.

17:16
Het feit dat Pereira het tempo bepaalt vooraan betekent dat het niet zó snel gaat.
Marc Herremans
17:11

Na iets meer dan een kilometer heeft Jelle Geens al 5 seconden van zijn achterstand afgeknabbeld. Met de Portugees Tiago Silva krijgt hij een eerste man van de voormalige kopgroep bij het fietsen in beeld.

17:10
45 seconden achterstand

Jelle Geens begint met 45 seconden achterstand aan het lopen. Kan hij nog tot bij de medailles geraken?

17:09

Er wordt een beetje gepokerd in de kopgroep. Bij de achtervolgers legt Jelle Geens er nog eens een extra laagje verf op, met het einde van het fietsen in zicht.

17:09
Fietsen aan de kant en lopen maar!
16:55

Jelle Geens krijgt weinig steun van de andere Belgen in de achtervolgende groep. Noah Servais zal wellicht op zijn adem getrapt hebben, want hij heeft moeten lossen en hangt op een 40-tal seconden. Erwin Vanderplancke zit wel nog in de grote groep.

16:53
We zitten nu boven de minuut. Dit is geen goed nieuws.
Dirk Gerlo
16:50
Geens wil meer steun