Ga naar de inhoud

Lisa Vaelen 5e in allroundfinale op EK, België naar teamfinale, sprongfinale voor Vaelen

 do 11 augustus 2022 20:05
Vaelen
Lisa Vaelen was vooral sterk op de sprong en aan de brug.

Ook zonder boegbeeld Nina Derwael heeft België de teamfinale gehaald op het EK turnen in München. Lisa Vaelen was de grote uitblinkster. Ze snuffelde aan een medaille, haalde de finale op de sprong én stuwde België naar de 5e plaats bij de teams.

Olympisch kampioene Nina Derwael ruilde haar vertrouwde plaatsje op de turnmat voor dit EK in voor eentje in de commentaarcabine. Daar zag ze hoe haar teamgenoten ook zonder haar probleemloos de finale van de teamcompetitie bereikten.

Dat had België onder meer te danken aan goeie oefeningen van Jutta Verkest op balk en vloer, maar vooral aan de regelmaat van Lisa Vaelen. Op de brug met ongelijke leggers zette de 18-jarige Vaelen al de toon en het slotakkoord kwam er op het laatste toestel, de sprong.

Met 13.616 (14.200 voor haar eerste sprong!) zette ze het op 4 na beste resultaat neer op dat toestel. Bovendien katapulteerde het haar naar de top van de individuele rangschikking.

Even mocht Vaelen dromen van een medaille, maar de Italiaanse vrouwen waren superieur. Martina Maggio maakte bij haar laatste toestel, de brug, wel een cruciale fout waardoor ze vrede moest nemen met brons in plaats van zilver of goud. De Europese titel ging zo naar Asia D'Amato, voor de Britse Alice Kinsella.

het Belgische vrouwenteam
Maeyllyse Brassart
Fien Enghels
Noémie Louon
Lisa Vaelen
Jutta Verkest

Vaelen: "Ik wist dat een medaille niet mogelijk was"

"We mogen supertrots zijn op onze teamprestatie", kijkt Lisa Vaelen onbaatzuchtig eerst naar het team. "Ik wist dat het niet mogelijk zou worden dat ik individueel 3e zou worden. Die Italiaanse meisjes zijn nog iets beter. Maar het was toch leuk om even op die hot seat te mogen zitten."

 

De Belgen bewezen dat ze Nina Derwael niet nodig hebben om de teamfinale te bereiken, als is de hand van Derwael nooit ver weg. "Het is een groot verschil zonder Nina", bekent Jutta Verkest. "Ze is een van de meest ervaren personen in het team. Maar ze is hier wel aanwezig en we voelen haar steun."

Nog meer oefeningen van de Belgen

EK turnen: allround vrouwen

20:04

Lisa Vaelen eindigt 5e, goud voor Italiaanse D'Amato

Lisa Vaelen is uiteindelijk zoals gevreesd net buiten de medailles gevallen. De twee Italiaanse vrouwen sprongen nog over haar naar goud (Asia D'Amato) en brons (Martina Maggio), de Française Carolann Heduit evenaarde de score van Vaelen maar wordt net boven haar gepositioneerd.

Vaelen heeft zich wel als 5e geplaatst voor de finale op de sprong en ze mag met België ook meedoen aan de teamfinale. Ook daar sluit België de kwalificaties af als 5e, na Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Nederland, Hongarije en Spanje vervolledigen de 8 landen voor de finale.

19:45
19:44

Vaelen ook top individueel

Lisa Vaelen staat voorlopig ook op de 2e plaats in het algemene klassement. Er is geen aparte allroundfinale op dit EK, dus ze is misschien wel een kanshebber op een medaille. De Britse Alice Kinsella heeft zichzelf al boven Vaelen geplaatst, maar komt daar nog iemand over? Het gevaar komt van de Italiaanse meisjes Maggio en D'Amato.

19:43

Vaelen is de primus bij de Belgen op de sprong

19:42

België haalt teamfinale, Vaelen in finale sprong

Lisa Vaelen is de primus bij de Belgen op de sprong. Met 13.616 haalt ze zelf de individuele finale van de sprong. Maellyse Brassart (12.966), Jutta Verkest (12.733) en Noemie Louon (12.700) vervolledigen de Belgische scores.

Het is nog even wachten waar België dit brengt in het teamklassement, maar de top 8 is nu al binnen. Enkel Duitsland is voorlopig beter.

19:10

Noemie Louon komt niet meer in actie voor de laatste grondoefening, de Belgen laten het bij een totaal van 37.332. In vergelijking met de concurrenten laten ze hier heel wat liggen, maar dit is ook nog maar de kwalificaties natuurlijk.

Zo dadelijk sluit de Belgische ploeg af met de sprong.

19:08

Uitstekende grondoefening van Vaelen

19:07

Lisa Vaelen flikflakt een uitstekende grondoefening op de mat, met 13.066 als beloning. Nu is het aan Noemie Louon om dit 3e van de 4 toestellen in schoonheid af te sluiten.

19:06

Belgen op de vloer

Jutta Verkest zet een goeie 12.566 neer op de vloer, gevolgd door een iets mindere 11.700 van Maellyse Brassart.

18:37

Fien Enghels totaliseert 12.700 punten, waardoor haar resultaat net als op de brug niet meetelt. Met 38.866 heeft België ook op dit toestel voorlopig de tweede score, na Duitsland en Italië. Het ziet er in ieder geval goed uit voor de top 8, die naar de finale mag.

18:37

Verkest is tevreden na haar balkoefening

18:35

Ook Lisa Vaelen (12.933) en Jutta Verkest (13.000) blijven op de balk staan. Met 3 goeie oefeningen is een drama op dit toestel nu al vermeden. Fien Enghels kan nu vrijuit turnen.

18:34

Louon vermijdt grote fouten aan de balk

18:31

Mijn hart bonst hier echt in mijn keel. En ik heb ook zweetpollekes.

Nina Derwael vanuit de commentaarcabine
18:25

België heeft een eerste degelijke oefening op de spaarrekening staan, met dank aan Noemie Louon. Ondanks de onvermijdelijke wiebeltjes en wobbeltjes kan ze grote fouten vermijden. 12.933 is haar score.

18:25

Belgen naar de balk

Van de brug gaat het naar de balk voor de Belgen. Altijd een verraderlijk toestel, waar foutjes voortdurend om de hoek loeren. Hoe spartelen de Belgen zich hier door?

18:07

Gevallen Enghels

Lisa Vaelen doet het nog beter, met 13.500. Fien Enghels was ook goed onderweg, maar bij de afsprong ging het nog helemaal mis. Ze eindigt plat op haar rug en dat wordt natuurlijk afgestraft: 12.600.

Dat betekent dat de score van Enghels niet meetelt voor het totaal op dit toestel. De Belgen zetten (voorlopig) de op 2 na beste score neer aan de brug: 39.566. Enkel Duitsland en Nederland (ook de nummers 1 en 2 in de tussenstand) deden beter.

18:06

Op het einde gaat het helemaal mis voor Fien Enghels