Ga naar de inhoud

Ruben Van Gucht wil noodoplossing voor Dodentocht: "Anders zullen cowboys hun zin doen"

 wo 10 augustus 2022 14:43
Ruben Van Gucht enkele jaren geleden na het finishen van de Dodentocht.

Geen Dodentocht van 100 kilometer, maar eentje van 65. Dat als voorzorg om ongetrainde deelnemers te beschermen tegen de hitte. Een klap voor elke loper en wandelaar die er een maandenlange voorbereiding heeft opzitten. "Deze maatregel is voor die groep éxtra zuur", vindt Sporza-journalist en Dodentocht-expert Ruben Van Gucht.

Met tien deelnames heeft de Dodentocht geen geheimen meer voor Ruben Van Gucht. Al dreigt de komende editie toch anders dan gewoonlijk te worden, door het kortere parcours.

 

"Elke deelnemer vindt dat uiteraard jammer, want je tekent voor 100 kilometer en niet voor 65", baalt het sportanker. "Al heb ik wel begrip voor de beslissing, die zich focust op de wandelaars die tijdens het warmste moment binnenkomen."


"Voor een loper speelt de warmte niet zo'n grote rol. Die komt tussen 7 en 9 uur 's ochtends aan, dus wordt ook niet geconfronteerd met de hoge temperatuur. Dat maakt het voor lopers net éxtra zuur, omdat ze getroffen worden door een maatregel voor de tragere wandelaars. Alle deelnemers die voor de middag binnen zijn, zullen enorm balen."

Zonder duidelijke richtlijnen zal er hier en daar lichte chaos ontstaan, dus er moet nog eens nagedacht worden over het plan.

Ruben Van Gucht

Een inkorting van het parcours is volgens Van Gucht niet het ideale scenario. Hij stelt zelf een noodoplossing voor: "Bijvoorbeeld door een parcours van 65 kilometer te voorzien met aan het einde lokale lussen in Bornem. Zo geef je iedereen de kans om voor de tijdslimiet van 13u zoveel mogelijk kilometers te malen."


Toch vreest Van Gucht dan heel wat mensen alsnog het oude parcours zullen afleggen. "Als er geen alternatief komt, zullen de cowboys hun zin doen. Zonder duidelijke richtlijnen zal er hier en daar lichte chaos ontstaan. Dus er moet nog eens goed nagedacht worden over het plan, lijkt me."

 

Toch wil de presentator de organisatie niet onder vuur nemen. "We moeten nu niet massaal met de vinger wijzen", vindt hij. "Dit is ook een gevolg van hoe we ons gedragen als maatschappij. Alles wordt met een vergrootglas bekeken, waardoor organisaties geen risico's meer durven nemen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: