Dumont en Vanotterdijk sneuvelen in halve finales 100m vrij op openingsdag EK zwemmen

do 11 augustus 2022 19:30
Dumont en Vanotterdijk
Valentine Dumont en Roos Vanotterdijk (foto) sneuvelden in de halve finales.

Het EK zwemmen heeft zich losgerukt van de Europese kampioenschappen, maar vindt gelijktijdig plaats in Rome. Op dag 1 kwamen 4 Belgische zwemsters in actie. Valentine Dumont en Roos Vanotterdijk konden zich op de 100m vrije slag plaatsen voor de halve finales, maar daar strandde voor beiden het schip.

Van Lucie Hanquet en Alisée Pisane werden geen mirakels verwacht in de kwalificaties van de 800m vrije slag, maar met Valentine Dumont en Roos Vanotterdijk konden twee Belgische vrouwen zich wel plaatsen voor de halve finales op de 100m vrije slag.

Vanotterdijk moest daarvoor wel opgevist worden, omdat een Hongaarse collega paste voor die halve finale. De 17-jarige kon dankzij een verbetering in die halve eindstrijd (55"68) alsnog oprukken naar de 13e plaats in de eindrangschikking.

Drie plaatsen hoger vinden we Valentine Dumont. Zij had sneller moeten zwemmen dan haar Belgische record (54"90) om de finale te halen, maar dat zat er niet in.

Belgen op EK zwemmen op 11 augustus
Valentine Dumont 100 meter vrije slag reeksen 55"18 9e tijd (naar HF)
Roos Vanotterdijk 100 meter vrije slag reeksen 55"95 19e tijd (opgevist voor HF)
Lucie Hanquet 800 meter vrije slag reeksen 8'44"88 12e tijd (out)
Alisée Pisane 800 meter vrije slag reeksen 8'48"44 16e tijd (out)
Valentine Dumont 100 meter vrije slag halve finales 55"24 10e tijd (out)
Roos Vanotterdijk 100 meter vrije slag halve finales 55"68 13e tijd (out)

Eerste titels zijn de deur uit

Op dag 1 werden ook de eerste Europese titels uitgedeeld. Voor Nederland was het meteen bingo op de 4x200m vrije slag. Hongarije was de snelste op datzelfde nummer bij de mannen.

De Italiaanse zwemfans werden op de 400m wisselslag verwend met goud én brons. Alberto Razzetti was 2 seconden sneller dan de Hongaar Verraszto, die net Pier Andrea Matteazzi kon afhouden.

EK zwemmen: dag 1

19:20

Hongaarse mannen zijn de nieuwe Europese kampioenen op de 4x200m vrije slag

19:11

Estafettegoud voor Nederland en Hongarije

De finales van de 4x200m vrije slag zijn een prooi geworden voor Nederland bij de vrouwen en Hongarije bij de mannen. Het Nederlandse kwartet (De Jong, Holkenborg, Van Kooten en Steenbergen) won de eindsprint tegen de Britse vrouwen. Bij de mannen won Hongarije het duel met Italië en Frankrijk.

19:10

Nederlandse vrouwen pakken goud op de 4x200 meter vrije slag

18:35

Goud en brons voor Italië op de 400m wisselslag

18:33

Meteen 2 plakken voor Italië

De Italianen zetten hun EK goed in, want in de eerste finale graaien ze meteen 2 medailles mee. Alberto Razzetti wint de 400m wisselslag voor de Hongaar Verraszto en zijn landgenoot Matteazzi.

18:18

Valentine Dumont wordt 5e in de halve finale van de 100m vrije slag

18:17

Geen finale voor Dumont

Valentine Dumont heeft zichzelf niet kunnen overtreffen om de finale van de 100m vrije slag te halen. Daarvoor had ze sneller dan haar Belgische record (54"90) moet gaan, maar ze was zelfs een klein beetje trager dan in de reeks: 55"24. Als 10e is ze wel de 2e reserve voor de finale, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Vanotterdijk zwom uiteindelijk de 13e tijd.

18:13

Roos Vanotterdijk wordt 6e in de halve finale van de 100m vrije slag

18:12

Vanotterdijk 6e in halve finale

Met 55"68 kan Roos Vanotterdijk zich gevoelig verbeteren ten opzichte van haar tijd in de kwalificaties. Ze slaagt er zelfs in 2 zwemsters uit Zweden achter zich te houden in haar halve finale. Meer dan waarschijnlijk is het wel niet genoeg voor een finaleplaats.

12:04

Vanotterdijk toch in halve finales

Goed nieuws voor Roos Vanotterdijk. Onze jonge landgenote zwom in de reeksen de 19e tijd, maar slechts 2 zwemsters per land mogen deelnemen aan de halve finales én omdat de Hongaarse Nikoletta Padar verstek laat gaan, is Vanotterdijk opgevist voor de halve finales. Die kunt u vanaf 18 uur live bekijken op deze pagina.

12:04
12:04
11:20

Bekijk de reeksen 100m vrije slag van Pisane en Hanquet

11:15

Lucie Hanquet en Alisée Pisane uitgeschakeld

Onze landgenoten Lucie Hanquet en Alisée Pisane zijn er niet in geslaagd om door te stoten naar de finale van de 800 meter vrije slag. Pisanne eindigde 7e in haar reeks met een tijd van 8'44"88, Hanquet 9e in 8'48"44. Het leverde hen respectievelijk een 12e en 15e plaats in totaal op. Enkel de eerste 8 krijgen een ticket voor de finale.

10:37

LIVE: Lucie Hanquet en Alisée Pisane

Kijk nu live naar de reeksen 800 meter vrije slag van Lucie Hanquet en Alisée Pisane op het EK zwemmen in Rome.

10:01

Roos Vanotterdijk moet nog niet meteen haar valiezen inpakken. Het 17-jarige zwemtalent neemt nog deel aan de 50 en 100 meter rugslag, en de 50 en 100 m vlinderslag. Valentine Dumont komt in Rome ook nog in actie op de 200 en 400 m vrije slag.

09:29

Bekijk de reeksen 100m vrije slag van Dumont en Vanotterdijk

09:21

Dumont naar halve finale, Vanotterdijk 19e

Valentine Dumont en Roos Vanotterdijk zijn de eerste Belgen die vandaag in het water doken op het EK zwemmen. In de reeksen van de 100 meter vrije slag werden Dumont (55"18) en Vanotterdijk (55"95) respectievelijk 5e en 6e in hun heat. Dumont stoot met de 9e tijd in totaal door naar de halve finales, de jonge Vanotterdijk strandt als 19e.De Française Charlotte Bonnet zette de snelste tijd neer. Zij won de tweede van vier reeksen in 53"92. De halve finales worden donderdagavond om 18.07 uur gezwommen.