Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
35
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
32
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
26
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
26
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
24
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
24
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
0
0
0
0
0
0
0

Vandenbempt: "Van Bommel heeft in geen tijd duidelijkheid gebracht bij Antwerp"

 ma 8 augustus 2022 09:50
Peter Vandenbempt zag Antwerp goed uit de startblokken schieten.

Na drie speeldagen staat Antwerp afgezonderd op kop met een perfect rapport. En met 5 punten voorsprong op Club Brugge. "Dat zit toch niet helemaal lekker bij de landskampioen", zegt Peter Vandenbempt in zijn eerste analyse van het seizoen.

"Van Bommel heeft in geen tijd duidelijkheid gebracht"

Jupiler Pro League
Antwerp
einde
4-2
OH Leuven

Na de derde speeldag heeft alleen Antwerp nog het maximum van de punten na een zege tegen OHL. Het was echt een goede topwedstrijd, met dank ook aan Leuven dat een goede beurt maakte en zijn goede start bevestigde.

 

OHL kwam met lef voetballen en had een punt kunnen veroveren, maar Antwerp was voor alle duidelijkheid de betere ploeg en heeft verdiend gewonnen. 

 

Het is toch opvallend hoe coach Mark van Bommel in geen tijd duidelijkheid heeft gebracht in het spel van Antwerp. Ze voetballen herkenbaar en dat is vorig jaar onder Brian Priske toch het hele seizoen een probleem geweest. "Waar staat Antwerp voor?", vroegen we ons altijd af. 

Alderweireld brengt achterin toch wat van hem werd verwacht: stabiliteit en ervaring. 

Peter Vandenbempt

Het middenveld is in balans met een heel sterke Yusuf en Alderweireld brengt achterin toch wat van hem werd verwacht: stabiliteit en ervaring. 


Er waren ook sterke individuele prestaties, zoals van aanvaller Michael Frey. Die was toch gedoemd om invaller te zijn na de topaankoop van Vincent Janssen, maar de Zwitser blijft onverstoorbaar werken, en scoren.


Nainggolan had aangegeven dat de nummer 10 zijn beste positie is en Van Bommel gehoorzaamt. Niet meer switchen rendeert. Balikwisha gaat misschien eindelijk voetballen naar zijn grote talent, terwijl het vorig jaar nog met vallen en opstaan was.

 

Antwerp was collectief sterk. Het is nog bijlange na niet perfect, OHL heeft zijn kansen gehad om een punt te pakken. Maar 9 op 9, 5 punten voorsprong op Club Brugge - daar kijken ze toch naar bij Antwerp -, Europees foutloos...

 

Gisteren waren er toch enkele momenten in de eerste helft en de tweede helft waarop Antwerp echt ging versnellen en tempo maken, en dan was het toch heel sterk. Als nieuwe coach kan je weinig meer wensen dan wat we gisteren zagen van Antwerp.

Gerelateerd:

"Club Brugge had minder dan 4 op 9 kunnen hebben"

Jupiler Pro League
Club Brugge
einde
1-1
Zulte Waregem

Bij landskampioen Club Brugge sputtert de motor nog wat tegen: 4 op 9. Verloren in Eupen vorige week, nu maar gelijk tegen Zulte-Waregem.

 

Niet op dreef is nog heel zacht uitgedrukt. Het had ook minder kunnen zijn dan die 4 op 9. Zulte Waregem heeft het punt ook niet gestolen op basis van de hele wedstrijd. 

 

Als nu al drie wedstrijden op rij je doelman met voorsprong je beste speler is - zelfs tegen Eupen en Zulte Waregem - dan is dat bedenkelijk voor een ploeg die zoveel ambieert en zoveel investeert.

 

Behalve Mignolet kan eigenlijk alleen Skov Olsen tevreden zijn over zijn seizoensbegin. Hans Vanaken, de draaischijf van Club Brugge, is nog niet op dreef.

De supporters worden toch al een beetje ongerust, ze morren. En dat is heel vervelend voor een jonge, nieuwe coach die zijn debuut maakt op het hoogste niveau. 

Peter Vandenbempt

Vooral defensief is het ronduit een verschrikking, individueel en collectief.  Zelfs mannen op wie je kan bouwen, zoals vorig jaar Mata en Mechele, zijn niet op niveau. Otasowie en Hendry zijn niet goed genoeg.

 

Club Brugge houdt nu al een wedstrijd of 3 opendeurdag. In de play-offs was het eigenlijk ook af en toe zo, want ook daar was Mignolet de kampioenenmaker met heel veel reddingen. Dat moet hij nu dus bij het begin van het seizoen opnieuw doen.

 

De supporters worden toch al een beetje ongerust, ze morren. En dat is heel vervelend voor een jonge, nieuwe coach die zijn debuut maakt op het hoogste niveau. 

 

En zondag moet Club naar Leuven, die ik daarnet nog lof heb gegeven. 5 punten achter op Antwerp en Paul Gheysens, lekker zit dat toch niet.

Gerelateerd:

"Match tegen Rangers is van allergrootste belang voor Union"

Jupiler Pro League
KV Mechelen
einde
3-0
Union

Union kreeg deze week nog veel lof voor zijn glansprestatie Europees tegen de Rangers, maar verloor zaterdag kansloos in Mechelen: 3-0. 

 

Zoals coach Karel Geraerts aangaf: de basiswaarden van Union werden niet gerespecteerd. Duels winnen en met een groot hart spelen, daar begint het toch bij bij de vicekampioen.

 

Het was een non-prestatie tussen die twee matchen tegen Rangers. En dat werd onbewust een klein beetje in de hand gewerkt door de keuzes van de trainer. Hij zette drie basisspelers op de bank, daarmee geef je toch aan waar de prioriteit ligt.

 

En dan had Geraerts de pech dat de drie vervangers niet goed waren, om het zacht uit te drukken. Union won 36 procent van de duels voor de rust, tegen Rangers was het nog 56 procent. Die cijfers zeggen alles.

De basiswaarden van Union werden niet gerespecteerd: duels winnen en met een groot hart spelen.

Peter Vandenbempt

Ook de uitblinkers van afgelopen dinsdag, vaste waarden zoals Teuma, Lapoussin en Lazare, waren heel matig. 

 

En KV Mechelen was voor alle duidelijkheid heel goed. Die waren wel "Union" bij wijze van spreken: gretig, scherp en zeer gebeten om te winnen.

 

Hoe je het ook draait of keert - je mag het nog twintig keer zeggen - het is ook logisch: die match van morgen in Glasgow is van het allergrootste belang voor Union. Ook financieel, want de kwalificatie voor de play-offs levert 5 miljoen euro op, een pak geld.

 

Door die 2-0-uitgangspositie heeft Union ook eens kans op kwalificatie. Al wil ik wel nog eens zeggen dat het geweldig moeilijk wordt: 50.000 fans, geweldige ambiance, een tegenstander die in zijn eer is gekrenkt...

 

Ik zag dat dit weekend ook Alfredo Morelos, de topschutter van Rangers, na 5 maanden blessureleed is teruggekeerd en al heeft gescoord. Ryan Kent wordt misschien nog klaargestoomd. Dan zijn de Rangers toch weer een ander elftal. 

Gerelateerd:

"Heel straf hoe Genk al volgens de herkenbare principes van Vrancken voetbalt"

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
4-2
KAS Eupen

Racing Genk is ook prima aan het seizoen begonnen met 6 op 9. Met wat geluk tegen Club Brugge op de eerste speeldag had het ook een welverdiende 9 op 9 kunnen zijn.

 

Het is heel straf hoe Genk al van de eerste speeldag meteen volgens de herkenbare principes van Wouter Vrancken voetbalt. Dat is toch altijd een kwaliteit als je de hand van de trainer herkent: zonder veel omwegen naar voor, risicovol ook, want bij momenten defensief kwetsbaar...

 

Ondanks 4 doelpunten deze week en 3 vorige week staat de efficiëntie nog niet helemaal op punt. Maar goed, er zit energie en beleving in, typisch voor elftallen van Vrancken. De spelers creëren veel, er zit een idee achter het aanvalsspel.

 

Spelers die vorig seizoen zo vaak onherkenbaar waren - een slechte mentaliteit, geen inzet - excelleren weer. En dan zijn met Ito en Oyen nog twee uitblinkers van de eerste speeldag weggevallen. 

Chapeau voor Dessers die tot de laatste minuut is blijven knokken en lopen en werken en spelen voor Genk.

Peter Vandenbempt

De Genkse fan mag op hoop leven. Zonde dat met Cyriel Dessers een heel leuke en goede aanvaller vertrekt uit onze competitie, maar alle begrip daarvoor. 

 

Ik wil nog eens onderstrepen: chapeau voor Dessers die tot de laatste minuut is blijven knokken en lopen en werken en spelen voor de club die hem tot de laatste minuut heeft betaald.


Zoals Amuzu dat gisteren ook heeft gedaan voor Anderlecht. Hij vertrekt misschien naar Nice. Een stichtend voorbeeld voor andere collega's in hun situatie. 

Gerelateerd:

Peter Vandenbempt