Ga naar de inhoud

9 olympische sporten, 4.700 atleten, 177 medailles: dit hebben de Europese Kampioenschappen in petto

 di 9 augustus 2022 11:21
Europese Kampioenschappen in München
Het startschot van de Europese Kampioenschappen in München volgt op 11 augustus.

Vier jaar na een succesvolle eerste editie - en na een coronapauze in 2020 - staan de Europese Kampioenschappen opnieuw voor de deur. Na Glasgow en Berlijn, vormt München deze maand het decor. Wat kunt u allemaal verwachten van de European Championships? Ontdek het in ons overzicht.

De allergrootste Europese sporters verzamelen zich in München voor een 11-daagse krachtmeting. Van 11 tot en met 21 augustus gaan zo'n 4.700 atleten uit 50 landen op zoek naar eremetaal in Duitsland.

 

Niet enkel het EK atletiek zal het hart van de sportliefhebber de komende dagen sneller doen slaan, ook wielrennen, kajak, roeien, beachvolleybal, turnen, klimmen, tafeltennis en triatlon staan op het menu.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een gevarieerd sportdieet

De Europese Kampioenschappen hebben voor elk wat wils. Op 11 dagen tijd worden 177 medailles uitgereikt in 9 verschillende olympische sporten. 

 

Toestelturnen, beachvolleybal, kajak, roeien, tafeltennis en triatlon kennen hun gebruikelijke format in München. Bij de overige sporten wordt een uitgebreider palet voorgeschoteld.

 

  • Atletiek: Naast alle nummers die in het Olympiastadion plaatsvinden, is er - net zoals op het WK in Eugene van afgelopen maand - ook ruimte voor de marathon en snelwandelen. De langeafstandnummers worden in de straten van München gelopen.
  • Wielrennen: Dit jaar strijkt het EK op de weg en de tijdrit neer in Duitsland. Daarnaast wordt het ook uitkijken naar het Europese Kampioenschap in het baanwielrennen, op de mountainbike en als uitsmijter: Freestyle BMX.
  • Klimmen: De Königsplatz vormt het decor voor de strijd in het muurklimmen. Zowel de disciplines met (lead) en zonder (boulder) touw en ankerpunt komen aan bod, alsook de race naar de top (speed).  

 

Wanneer u kunt genieten van de sporten en er in elke discipline medailles uitgedeeld worden, ziet u in onderstaande tabel: 

6 historische locaties

In 1972 werden er de Olympische Spelen op gang gebracht, de komende dagen zullen atleten er het beste van zichzelf tonen. Het Olympiastadion vormt het decor voor alle atletieknummers van 15 tot en met 21 augustus.

 

Met 18 grote hallen in het arsenaal, is de Messe München gewapend om alle fans van het baanwielrennen te ontvangen. Afgelopen dagen werd de laatste hand gelegd aan de piste, waarop van 11 tot en met 16 augustus renners rondjes malen.

 

De Rudi-Sedlmayer-Halle telt 6.700 zitjes voor supporters die gepassioneerd zijn door tafeltennis. In 1972 fungeerde de zaal nog als decor voor het olympisch basketbaltoernooi.

 

"Zelfs bij harde wind, zijn de condities op alle 8 de banen gelijk", luidt de belofte van het Olympic Regatta Centre. Op de 140 meter brede waterweg zullen Europese roeiers en kajakkers zich met elkaar meten.

 

Een uniek dak geïnspireerd door de Alpen om turners te laten dromen van de top. De Olympiahalle is met een capaciteit van 16.000 toeschouwers een van de grootste indoor hallen van Duitsland. Eerder stonden er grote artiesten als Tina Turner, Shakira en Elton John, vanaf 11 augustus zien we er topturners.

 

Aan de Köningsplatz - een historisch plein in de wijk Maxvorstadt - zal het muurklimmen en beachvolleybal plaatsvinden. De plek wordt gezien als het centrum van het culturele leven in München, maar komende dagen wordt het een middelpunt van de sport.

Neem een kijkje op de locaties: