Ga naar de inhoud

João Almeida triomfeert in bergrit in Burgos, maar Pavel Sivakov pakt de eindzege

João Almeida (UAE) is met de Vuelta in aantocht naar zijn beste vorm aan het toewerken. De Portugees was in de slotrit van de Ronde van Burgos sneller dan Miguel Angel Lopez in de klim naar Lagunas de Neila. De eindzege van Pavel Sivakov kwam nooit echt in gevaar. Ilan Van Wilder eindigde knap als 5e, ook zijn plaats in het eindklassement.

Het profiel van de slotrit nodigde uit om het klassement nog overhoop te gooien. Dat was evenwel buiten Ineos gerekend, dat (mede dankzij een sterke Laurens De Plus) een strak tempo oplegde op de slotklim in dienst van Pavel Sivakov.

 

Het hongerige nijlpaard slokte als laatste Chris Harper op. Op dat moment waren we al zo dicht bij de top genaderd dat de eindzege van Sivakov al vaststond.

 

De kroon op het werk kon de Fransman (tot voor kort een Rus) niet zetten. In de slotfase moest hij Miguel Angel Lopez (tot voor kort op non-actief voor zijn vermeende rol in een dopingzaak) en João Almeida laten gaan.

 

Almeida had even daarvoor nog aan de rekker gehangen, maar de Portugees is op de fiets als een kat met 9 levens. Met de finish in zicht moest Lopez zich toch gewonnen geven.

Op minder dan 2 weken van de Vuelta hebben Almeida, Lopez en eindwinnaar Sivakov zich in ieder geval getoond in deze Ronde van Burgos, al zal de tegenstand straks een stuk steviger zijn.

Vanuit Belgische hoek is vooral de prestatie van Ilan Van Wilder hoopgevend. De nog altijd maar 22-jarige Belg van Quick Step-Alpha Vinyl lijkt eindelijk verlost van ziekte en blessures en dat vertaalt zich nu ook in uitslagen. Hij wordt 5e in de eindstand, zijn beste resultaat bij de profs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag rit 5
1. João Almeida (Por) 170 km in 4u06'19"
2. Miguel Angel Lopez (Col) z.t.
3. Pavel Sivakov (Fra) op 7"
4. Carlos Rodriguez (Spa) 15"
5. Ilan Van Wilder 21"
6. Ruben Guerreiro (Por) 28"
7. Jai Hindley (Aus) 33"
8. Kenny Elissonde (Fra) 43"
9. Hugh Carthy (GBr) 48"
10. Wilco Kelderman (Ned) 48"
Eindstand Ronde van Burgos (2.Pro)
1. Pavel Sivakov (Fra) 19u00'23"
2. João Almeida (Por) op 35"
3. Miguel Angel Lopez (Col) 35"
4. Carlos Rodriguez (Spa) 41"
5. Ilan Van Wilder 42"
6. Ruben Guerreiro (Por) 47"
7. Jai Hindley (Aus) 52"
8. Santiago Buitrago (Col) 1'06"
9. Wilco Kelderman (Ned) 1'09"
10. Kenny Elissonde (Fra) 1'18"