Ga naar de inhoud

Tom Boudeweel: "Lillestrøm is een stugge ploeg met een stabiele defensie"

De Antwerp-selectie ging gisteren al eens op verkenning in het Arasenstadion van Lillestrøm.

Vandaag zet Antwerp zijn tocht verder richting de groepsfase van de Conference League. De eerste hindernis, FC Drita uit Kosovo, werd met de nodige moeite genomen, nu wacht een dubbele confrontatie met Lillestrøm. Tom Boudeweel is in Noorwegen en sprak met de plaatselijke kenners.

Lillestrøm is een grote club in Noorwegen, met een mooie geschiedenis. De glorieperiode situeert zich wel in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, met de laatste van in totaal 5 landstitels in 1989.

In 2017 pakte de club nog de Noorse beker, maar eigenlijk streed ze in die periode altijd tegen de degradatie. In 2019 zakte Lillestrøm na 44 seizoenen op het hoogste niveau naar de 2e klasse.

Maar de fusieclub keerde meteen terug en behaalde zowaar zijn beste resultaat sinds lang: 4e, met een ticket voor de voorronde van de Conference League als beloning. Momenteel staat Lillestrøm op de tweede plaats in de competitie.

 

De degradatie heeft voor een extreme make-over gezorgd in de club. In de sportieve omkadering, in de spelersgroep, de administratie. Alles gaat er nu veel professioneler aan toe. Met dank ook aan de huidige coach Geir Bakke, de architect van het succes.

En de twee goeie jaren hebben ook financieel iets opgeleverd, want de interesse in de spelers is toegenomen, uitgaande transfers leveren een groter budget op.

 Lillestrøm steunt op een goeie structuur op het veld. Het is een stugge ploeg, met een stabiele defensie, het succesrecept van coach Geir Bakke.

Het huidige team is een perfecte mix tussen ervaring en jong talent, meestal uit de eigen academie die enorm opgewaardeerd is. Lillestrøm heeft een groot rekruteringsgebied en Oslo ligt slechts op een goeie 20 kilometer.

Spelers willen nu graag komen, ook al is Lillestrøm enkel bekend voor het station en de voetbalclub. "Het voetbal is er voor de stad en de stad is er voor het voetbal", is de bekende slogan van de plaatselijke burgemeester.

Antwerp is favoriet, op basis van het budget en de ervaring van de spelerskern. Maar The Great Old zal het niet makkelijk hebben. Lillestrøm steunt op een goeie structuur op het veld. Het is een stugge ploeg, met een stabiele defensie, het succesrecept van Bakke.

Een Europese campagne blijft de ideale manier om zich in de kijker te spelen, het voelt nog altijd speciaal aan voor de Noren. En Lillestrøm trekt zich op aan enkele resultaten in de huidige voorrondes van de Europese bekers waarin toch af en toe een grote verrassing valt.

Tom Boudeweel