Ga naar de inhoud

Para-cycling Team Belgium haalt historisch record met 4 wereldtitels en 8 medailles

Tim Celen heeft twee wereldtitels veroverd in Canada.

Paralympic Team Belgium heeft vier wereldtitels behaald met grote slokop Tim Celen (2x), Ewoud Vromant en Maxime Hordies. Dit is een historisch record van de Belgen, nog nooit haalde Paralympic Team Belgium bij de wielrenners vier keer een wereldtitel in een kampioenschap. 

Wegritparcours Baie-Comeau (Canada)

 • Tijdrit driewielers: Tim Celen verovert de wereldtitel. De 24-jarige inwoner van het Limburgse Ham verovert daarmee zijn 2e wereldtitel in 2 jaar tijd. Vorig jaar in Portugal behaalde hij zijn eerste wereldtitel op de weg, nu in het tijdrijden. 
 • Tijdrit handbikers: Maxime Hordies rijdt naar brons. De 26-jarige Overijsenaar behaalde daarmee zijn 5e WK-medaille. Jonas Van de Steene reed naar een 9e plaats.
 • Tijdrit tweewielers: Ewoud Vromant verovert de wereldtitel. De 35-jarige verovert daarmee zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden. In 2020 werd hij al eens wereldkampioen in de achtervolging op de piste. 
 • Louis Clincke rijdt naar zilver. Zijn tweede medaille op een WK, zijn eerste was zilver in de wegrit in Italië in 2018.  Koen Heuvinck rijdt naar 7e plaats.
 • Tijdrit tandem: Het tandemduo Milan Thomas en Jonas Goeman strandt op een 6e plaats.
 • Wegrit handbikers: Maxime Hordies verovert de wereldtitel. Na zijn eerste gouden medaille in 2019, neemt de Overijsenaar voor de tweede maal goud op een WK. Jonas Van de Steene eindigt op een 9e plaats.
 • Wegrit driewielers: Tim Celen verovert zijn tweede wereldtitel. De 24-jarige was de sterkste in een sprint met vier. 
 • Wegrit tweewielers: Ewoud Vromant rijdt naar brons. Hij heeft na zijn wereldtitel in de tijdrit een tweede medaille behaald. Koen Heuvinck rijdt naar een 6e plaats. Louis Clincke is in een sprint met 5 goed voor zilver. Na zijn zilveren medaille in de tijdrit is dit zijn tweede WK-medaille.
 • Wegrit tandems: Het tandemduo Milan Thomas en Jonas Goeman rijdt naar een 7e plaats.

Fase per fase

spinner
 1. 23 uur 36. Uitslag tandems. 1. Nederlanders Bangma/Bos 2. Fransmannen Lloveras/Gressier 3.  Polen Kolodziejczuk/Polandpodlaski 7. Thomas/Goeman .
 2. 23 uur 32. Laatste beklimming . De Nederlanders Bangma/Bos leiden de dans. Het lijkt erop dat ze dit jaar alles gaan winnen.  Nog 3 kilometer. .
 3. 23 uur 31. Mechanische problemen voor de Polen.  .
 4. 23 uur 27. Laatste ronde. Eerste is Bangma/Bos op 35" seconden het Franse en Poolse koppel.  Op een vierde plaats het andere Nederlandse koppel. 15" later de twee Spaanse koppels. Op 20" op de Spanjaarden onze Belgen. Zij rijden op een 7e plaats. .
 5. 23 uur 26. 16e helling achtervolgers. Ter Schure en Fransen vallen aan.  De achtervolgers spatten uit elkaar.  De Belgen krijgen het moeilijk. .
 6. 23 uur 24. De Nederlanders lopen 35" uit. .
 7. 23 uur 22. Bovenaan de helling hebben de Nederlanders al een groot gat geslaan.  8"voorsprong.  .
 8. 23 uur 16. 16e helling. Bangma/Bos hebben hun moment geacht en vallen aan op de klim.  De Fransen en Polen staan stil in vergelijking met de Nederlanders.  .
 9. 23 uur 13. 15e helling. De koplopers lopen verder uit op de achtervolgers. .
 10. 23 uur 10. Doorkomst 7e ronde. De leiders hebben 2'40" seconden op Spanjaarden Catala Laparra/Teruel en Rovira Venge Balboa/Martin Infante en de Nederlanders Ter Schure/Fransen en onze landgenoten. Enkel de Spanjaarden doen het achtervolgende werk. .
 11. 23 uur 01. 14e helling. 3 leiders op kop van de wedstrijd.  In de achtervolging zijn de Belgen terug gekomen. 4 achtervolgende duo's. .
 12. 22 uur 58. 13e helling. De Belgen lijken het gat te dichten. Nog 10 meter. .
 13. 22 uur 55. Doorkomst 6e ronde. Het leidende trio hebben 1'20" voorsprong op de Spanjaarden Catala Laparra/Teruel en Rovira Venge Balboa/Martin Infante en de NederlandersTer Schure/Fransen.  De Belgen rijden op 20" achterstand op hen. .
 14. 22 uur 41. 12e helling. De Spanjaarden Catala Laparra/Teruel Rovira zijn terug gekomen op de groep van de Belgen.  De Nederlanders Ter Schure/Fransen vallen aan. Onze Belgen krijgen het moeilijk. .
 15. 22 uur 38. 11e helling. Zelfde situatie. 3 samenwerkende vennootschappen werken goed samen. Ze duiken de afdaling in richting de oevers van de Sint_Laurence River. .
 16. 22 uur 34. Doorkomst 5e ronde. De 3 leiders werken goed samen. De achtervolgers samen met onze Belgen verliezen nu al 1'.  .
 17. 22 uur 30. 10e helling. Banma/Bos leidt de dans voor de drie koplopers.  Het lijkt dat de Belgen de medailles zien wegglippen. .
 18. Lloveras/Gressier werden Paralympisch kampioen in het tijdrijden in Tokyo, omdat de Nederlanders Ter Schure/Fransen in de laatste kilometers te kampen hadden met pech. Ze wonnen de tijdrit met een 30” op de Nederlanders. Ze hebben een contract bij de Franse defensie die atleten op hoog niveau ondersteund. 22 uur 28.
  Lloveras/Gressier werden Paralympisch kampioen in het tijdrijden in Tokyo, omdat de Nederlanders Ter Schure/Fransen in de laatste kilometers te kampen hadden met pech.
  Ze wonnen de tijdrit met een 30” op de Nederlanders.
  Ze hebben een contract bij de Franse defensie die atleten op hoog niveau ondersteund.
 19. 22 uur 22. 9e beklimming. 3 leidende koppels met de Nederlanders Bangma/Bos, de Fransmannen Lloveras/Gressier en de Polen Kolodziejczuk/Polandpodlaski. Op 22" volgen de Spanjaarden Venge Balboa/Martin Infante, de Nederlanders Ter Schure/Fransen en onze landgenoten.  Zij hebben op hun beurt 20" op de achtervolgers. .
 20. 22 uur 21. Doorkomst 4e ronde . 3 koppels aan de leiding. De Belgen, de Nederlanders Ter Schure/Fransen en de Spanjaarden lijken het gat niet meer te kunnen dichten.  Ze zitten à bloc.  .