Ga naar de inhoud

Thierry Neuville eindigt als 5e in Finland en tuimelt in WK-stand van 2 naar 3

Ott Tänak heeft de Rally van Finland op zijn palmares gezet. De Est deed het voortreffelijk in de 8e manche van het WK. Kalle Rovanperä legde beslag op de tweede plaats. In het WK heeft de Fin nu een marge van 94 punten op Tänak, die Thierry Neuville van de tweede positie verdrongen heeft.

eindstand
1. Ott Tänak (Est-Hyundai) 2u24'04
2. Kalle Rovanperä (Fin-Toyota) op 6"8
3. Esapekka Lappi (Fin-Toyota)
1'20"7
4. Elfyn Evans (GBr-Toyota) 1'37"6
5. Thierry Neuville (Hyundai) 2'18"0

Rally van Finland

spinner
 1. 14 uur 02. Neuville in WK-stand van 2 naar 3. Thierry Neuville begon op de 5e plaats aan de laatste wedstrijddag en dat is ook zijn eindklassement geworden. Hij finishte met 2'18" achterstand op Tänak. Erger: Tänak snoept de 2e plaats van Neuville af in de WK-stand. Rovanperä leidt met 198 punten voor Tänak, 2e met 104 punten, en Neuville, 3e met 103 punten.  Over twee weken gaat het WK verder met de Belgische WK-manche in Ieper.  .
 2. 13 uur 59. Tänak wint voor Rovanperä . WK-leider Kalle Rovanperä heeft in zijn Toyota de afsluitende Power Stage gewonnen, maar dat volstaat niet voor de overwinning in Finland. Die is voor Ott Tänak. Voor Tänak, de wereldkampioen van 2019, is het de 16e rallyzege, de tweede dit seizoen na zijn overwinning in Sardinië. In Finland zegevierde Tänak eerder in 2018 en 2019. .
 3. 11 uur 26. Tänak bouwt bonus uit, Neuville blijft 5e. Ott Tänak (Hyundai) begint als leider aan de afsluitende Power Stage. Na de eerste drie ritten van zondag telt hij 10 seconden voorsprong op thuisrijder en WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota). Thierry Neuville (Hyundai), vandaag 3 keer 3e, is nog altijd 5e, nu op 2'18". De Power Stage, de 22e en laatste klassementsrit waarin WK-punten te verdienen zijn voor de snelste 5 rijders, wordt in de namiddag afgewerkt. .
 4. 07-08-2022.
 5. 19 uur 23. Neuville van 7 naar 5. Ook in Finland zal Thierry Neuville niet zijn eerste zege van het seizoen op zak steken, zoveel is inmiddels al duidelijk. Toch kon hij op de 2e volledige dag oprukken van de 7e naar de 5e plaats, onder meer door een crash van de Ier Craig Breen. Neuville staat na 18 van de 22 races wel in een soort niemandsland, waardoor het moeilijk wordt om nog plaatsen te winnen op de slotdag. Ott Tänak, zijn ploeggenoot bij Hyundai, vecht nog volop voor de zege tegen WK-leider Kalle Rovanperä. .
 6. 19 uur 22. De auto voelde beter aan dan gisteren, maar het heeft weinig zin om aan te dringen. We houden onze gewone snelheid aan, daar geniet ik ook van. . Thierry Neuville.
 7. 11 uur 29. Thierry Neuville klimt naar vijfde plaats, Tänak behoudt leiding. Thierry Neuville (Hyundai) is zaterdagochtend van de zevende naar de vijfde plaats opgeklommen. Neuville werd zevende in de eerste chronoproef van de dag en eindigde daarna drie keer als vijfde. In de tussenstand heeft de nummer twee in het WK-klassement een achterstand van 1'28"5 op Tänak. Die voert het pak aan voor thuisrijders Esapekka Lappi en Kalle Rovanperä. .
 8. 06-08-2022.
 9. 19 uur 44. Moeilijke dag voor Neuville: "Geen grip". Na een veelbelovende (korte) start, met winst in de eerste race op de openingsdag, is Thierry Neuville op de tweede dag helemaal naar beneden getuimeld. "Zodra de wegen vlak worden, verliezen we grip", sakkerde Neuville. Neuville en zijn corijder Martijn Wydaeghe deden in het vervolg van de dag nog alles om op te rukken, maar ze bleven hangen op de 7e plaats. WK-leider Rovanperä doet het met een voorlopig 4e plaats ook nog niet geweldig. Voor de eindzege lijkt het een duel te worden tussen Tänak en Lappi. .
 10. 05-08-2022.
 11. 20 uur 05. Neuville wint 1e race. Thierry Neuville is meteen goed van start gegaan in de Rally van Finland. In de shakedown (die niet meetelt voor het klassement) bleef hij met een 9e plaats nog wat onder zijn niveau, maar met winst in de eerste échte race (voor zijn ploegmaat Tänak) is dat al lang vergeten. "Ik hou altijd van dit soort superspeciale races. Ik heb me geamuseerd", zei Neuville. "Morgen wordt het wel andere koek." .