Een balans van 9 medailles met 3x eindzege in Wereldbeker voor Para-cycling Team Belgium

  Paralympic Team Belgium bij de zege van Tim Celen.

  De wereldbeker Para-cycling in Quebec (Canada) is met 9 medailles en 3x eindwinst van de Wereldbeker perfect verlopen voor de Belgen. Met vier gouden medailles,  drie zilveren en twee bronzen vertrekken ze morgen naar de wereldkampioenschappen in Baie-Comeau (Canada) die donderdag beginnen. 

  Dag 1: tijdrit driewielers en handbikers

  Zilver voor handbiker Hordies en driewieler Celen. Daarmee toonden ze hun uitstekende vorm voor de wegrit van zaterdag. 

  Handbiker Van de Steene finishte 7e. 

  Dag 2: tijdrit voor tweewielers en tandems

  Het was weer een schitterende dag voor Paralympic Team Belgium. De teller staat op vier stuks.

  Louis Clincke reed naar het goud. Brons was er voor Vromant. Koen Heuvinck finishte op een 7e plaats. Thomas/Goeman strandde op een 9e plek.

  Dag 3: wegrit voor handbikers en driewielers

  In hun favoriete discipline scoren handbiker Hordies en driewieler Celen beiden goud. Daarmee steken ze ook de eindzege van de wereldbeker op zak.

  Handbiker Van de Steene finishte knap op een 4e plaats. 

  Dag 4: wegrit voor tweewielers en tandems

  Het was weeral goud voor Clincke en nam daarmee de eindzege van de wereldbeker.  

  Vromant veroverde zilver en Heuvinck reed naar een bronzen plak. De tandem Thomas/Goeman neemt de 5e plaats. 

  Paralympic Team Belgium veroverde op die manier 9 medailles en 3 eindwinsten in de Wereldbeker. 

  Fase per fase

  1. 22 uur 13. Belgen stranden op plek 5. Nederland wint, voor Frankrijjk. De Polen had in de laatste ronde pech, waardoor ze de race moesten staken.  Spanje neemt plek 3.  De Belgen eindigen op plek 5.  .
  2. 22 uur 06. Ingang laatste ronde: hoop doet leven. De 3 leiders hebben een voorsprong van 1'48''. Dan volgen de 2 Spaanse tandems en de Canadezen.  De Belgen komen korter op 12' van de Spanjaarden en de Canadezen. Spanje 3  op 2'18. Het lijkt dat we misschien nog voor plek 4 kunnen gaan.  .
  3. 21 uur 54. Doorkomst 9e ronde. Onverandere situatie.  3 leiders: Nederlanders, Fransmannen en de Polen.  Op 10' de Canadezen en de 2 Spaanse tandems. Op 55" onze landgenoten en de Spanjaarden.  De Canadezen volgen op 1' van de Belgen en moesten de rol lossen. .
  4. 21 uur 38. Doorkomst 8e ronde. De Nederlanders, de Fransmannen en de Polen in de aanval. De andere 3 zitten op een 9".  De 3 achtervolgers, waarbij onze Belgen zitten op 1'.  .
  5. 21 uur 28. Doorkomst 7e ronde. De 6 leiders nog samen.  Het zijn de Spanjaarden Venge Balboa/Martin Infante en SansoRiera/Rus Garcia, de Nederlanders Bangma/Bos, de Fransmannen Lloveras/Gressier, de Candezen Chalifour/Lachance en de Polen Kolodziejczuk/Polandpodlaski. De Belgen volgen op 58" met de Spanjaarden Catala Laparra/Teruel Rovira en de Canadezen Lalumiere/Moreau.  .
  6. 21 uur 10. Doorkomst 6e ronde. 6 leiders. Dan nog eens 2 tandems op 40" en geen Belgen.  De Belgen volgen alleen op 55".   .
  7. 21 uur 02. Doorkomst 5e ronde. De Fransmannen Lloveras/Gressier hebben een gaatje geslaan, met 8 seconden leiden ze de wedstrijd.  De acht anderen met onze landgenoten volgen.  .
  8. 20 uur 54. Bekijk hier de eindsprint van Louis Clincke:.

   Bekijk hier de eindsprint van Louis Clincke:

  9. 20 uur 50. Doorkomst 4e ronde. Onze landgenoten hebben de scheve situatie rechtgezet.  Ze zijn terug aangesloten bij de negen leiders. .
  10. 20 uur 38. Doorkomst 3e ronde . De Nederlanders trekken stevig door. De Belgen hangen aan de rekker. Ze volgen op 12".  .
  11. 20 uur 32. Ne mens begint toch te dromen van een trui op die manier, maar ik mik op podium. Louis Clincke.
  12. 20 uur 25. Doorkomst 2e ronde . Onveranderde situatie. 9 tandems met de Belgen achteraan de groep. .
  13. 20 uur 08. Doorkomst 1e ronde . Negen tandems scheidden zich af. De Belgen in vijfde positie.  .
  14. 19 uur 55. Start wedstrijd. 3,2,1...en we zijn vertrokken. .
  15. 19 uur 46. Het regent oude wijven...alles is doornat.  Hopelijk nemen de renners niet teveel risico's, want anders kan hun WK van volgende week eraan zijn als ze slecht ten val komen.  .
  16. Ready to start! . 19 uur 44.
  17. 19 uur 42. Wegwedstrijd tandems met Milan Thomas & Jonas Goeman. De wedstrijd is 96,8 kilometer lang met 22 beklimmingen met 814 hoogtemeters. Topfavorieten: Nederlanders Bangma/Bos, de Spanjaarden Venge Balboa/Martin Infante en onze landgenoten .
  18. Opwarming tijdrit tandem. 19 uur 39.
  19. Klaar maken voor tijdrit . 19 uur 30.
  20. 18 uur 32. Aankomst : Louis Clincke sprint naar goud! . Nog 300 meter te gaan....Louis Clincke maakt zich los.  Hij gaat het doen. Clincke is zijn naam...voor de 2x goud!  Prachtprestatie van onze landgenoot.  De Ier Grimes werd 2e, de Spanjaard 3e. Waarschijnlijk neemt hij ook de wereldbeker.  .