Ga naar de inhoud

België ziet geen heil in samensmelting Olympische en Paralympische Spelen: "Logistiek lijkt het onhaalbaar"

De openingsceremonie van de Commonwealth Games in Birmingham.

Op de Commonwealth Games in de Engelse stad Birmingham worden sommige para-sporten geïntegreerd in het programma, zij aan zij met de valide sporten. Een voorbeeld voor de Olympische en Paralympische Spelen? Guillaume Gobert, woordvoerder van het Belgian Paralympic Committee, is "geen vragende partij".

Het is niet de eerste keer dat para-atleten worden geïntegreerd op grote events. “Het perfecte voorbeeld zijn de World Equestrian Games (of de Wereldruiterspelen), waar ze de combinatie al maken”, vertelt Guillaume Gobert.

 

Er zijn ook al verschillende sporten die deels worden gecombineerd met de validen. “Ik denk bijvoorbeeld aan tennis: op de grandslamtoernooien zijn de rolstoeltennissers aanwezig.  Op de Masters is het wel nog altijd apart.”

 

Zit er een toekomst in dat model? “Beetje bij beetje ga je de combinatie zien in meer sporten", aldus Gobert. "Maar we moeten heel realistisch zijn: heel wat paralympische sporten worden professioneler, waardoor het moeilijk is om die samen te organiseren.”

Lees verder na Instagram-post.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gobert is dan ook blij met het voorbeeld van de Commonwealth Games. “Ik denk dat we meer evolueren richting sporten waar er een vorm van samenwerking is", zegt hij.

 

"Waar de para-sport wordt geïntegreerd in de werking van de internationale valide bond. Zo wordt er al een positief signaal gegeven.”

 

Maar om dit door te trekken naar de Olympische en Paralympische Spelen, is dan weer een stapje te ver. Nu worden de Olympische Spelen traditioneel voor de Paralympische Spelen georganiseerd.

  
“Wij zijn zeker geen vragende partij om de Olympische en Paralympische Spelen samen te organiseren", verduidelijkt Gobert. "Logistiek lijkt het onhaalbaar.” 

Waar de para-sport wordt geïntegreerd in de werking van de internationale valide bond, wordt al een positief signaal gegeven

Guillaume Gobert, woordvoerder Belgian Paralympic Committee