Ga naar de inhoud

Na woelige transferweken, nu de echte start: dit is het “Belgische” Burnley van Vincent Kompany

Toch nog altijd een beetje paars-wit: Vincent Kompany bij Burnley.

Alle ogen gericht op Burnley. Vanavond start het tijdperk van Vincent Kompany bij de Engelse club. Heel wat namen op het wedstrijdblad zullen u ongetwijfeld bekend voorkomen, want in de jacht op versterking speurde de ex-trainer van Anderlecht vooral in zijn verleden.

“Als de camera’s nul minuten op mij gericht zijn, zal ik daar niet om treuren.”

 

Huddersfield-trainer Danny Schofield beseft dat hij vanavond een bijrolletje speelt. In Engeland zijn vanavond - één week voor de start van de Premier League - alle ogen gericht op Vincent Kompany en Burnley bij de start van de Championship.

 

Vooraf temperde de ex-trainer van Anderlecht wel nadrukkelijk de verwachtingen door te verkondigen dat “niet alles perfect zal lopen vanaf de eerste match”.

 

De redenen zijn logisch. Net zoals bij Anderlecht zal het tijd kosten voor Kompany om zijn tactische principes - normaal opnieuw in een 4-2-2-2 - in te slijpen.

 

Daarbij komt dat Burnley, zoals de meeste gedegradeerde clubs, een ware leegloop kende met twaalf vertrokken spelers. Onder meer sterkhouders Nathan Collins (Wolves), Dwight McNeil (Everton), Nick Pope (Newcastle) en Wout Weghorst (Besiktas) zochten andere oorden op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gekende handelspartners

Kompany’s targetlist met vervangers kleurde opvallend Belgisch. Zou er een clubbestuurder uit de Jupiler Pro League geweest zijn die de voorbije weken géén telefoontje uit Burnley kreeg?

 

Er ging geen dag voorbij of Kompany werd gelinkt aan een oude bekende.

 

Eerste lokte de voormalig Rode Duivel middenvelder Samuel Bastien weg bij Standard. Ook zijn ex-clubs waren uiteraard gewilde handelspartners. Bij Anderlecht pikte Kompany voor 3 miljoen Josh Cullen op. En Manchester City stuurde zijn clublegende opnieuw Taylor Harwood-Bellis (net als bij RSCA) op uitleenbasis. Ook de talentvolle CJ Egan-Riley bewandelde dezelfde weg.

 

Zelfs Cercle Brugge ontsnapte niet aan de koopwoede van Kompany. Gisteren maakte Burnley de komst van flankverdediger Vitinho officieel bekend. De Braziliaan sprak bij zijn voorstelling het herkenbare zinnetje: “Toen Kompany belde, moest ik geen twee keer nadenken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alternatieven

 Toch waren niet alle pogingen van “Vince The Prince” (tot dusver) een succes.

 

Zo viste hij achter het net voor spitsen Noah Ohio (naar Standard) en Jackson Muleka (naar Besiktas). Ook de misgelopen komst van Bart Verbruggen was een domper.

 

Burnley bracht een miljoenenbod uit voor de talentvolle doelman van Anderlecht, maar paars-wit plooide - ondanks het bijzonder lucratieve voorstel - niet. In Neerpede zijn ze er namelijk van overtuigd dat de Nederlander in de toekomst een veelvoud zal opbrengen en zien ze in hem de toekomstige nummer één.

 

Als alternatief ging Kompany dan maar shoppen bij… Manchester City. Reservekeeper Arijanet Muric maakte voor 3 miljoen de overstap.

Kompany greep naast de talenvolle keeper Bart Verbruggen

Daarnaast zijn er nog enkele dossiers lopende. Het is geen geheim dat ook Manuel Benson (Antwerp), Jack Hendry (Club Brugge) en Makhtar Gueye (Oostende) op het wensenlijstje van Kompany staan. Alleen liggen vraag en aanbod momenteel nog te ver uit elkaar.

 

Maar schrik vooral niet als er de komende weken nog andere bekende namen aan Burnley worden gelinkt.

OVERZICHT: De nieuwkomers bij Burnley

Josh Cullen Anderlecht
Arijanet Muric Manchester City
Scott Twine MK Dons
Luke McNally Oxford United
Vitinho Cercle Brugge
Samuel Bastien Standard
CJ Egan-Riley Manchester City (huur)
Taylor Harwood-Bellis Manchester City (huur)
Ian Maatsen Chelsea (huur)