Ga naar de inhoud

Kris Wauters over afscheid van "supersympathieke Vettel": "Sinds díe dag was ik fan"

Als Sebastian Vettel over enkele maanden in Abu Dhabi uit zijn Aston Martin stapt, dan zal hij zijn 300e en laatste wedstrijd in de Formule 1 gereden hebben. Kris Wauters, commentator bij Play Sports, staat stil bij het afscheid van "een van de allergrootsten van de sport".

Enkele weken geleden werd Sebastian Vettel 35 jaar, dus dan is het geen grote verrassing dat hij er straks mee stopt. "Nochtans had hij vorige week in Frankrijk nog gezegd dat hij absoluut voor Aston Martin wou blijven rijden."

 

"Anderzijds was de laatste 2 jaar duidelijk dat hij stilaan het vuur was kwijtgeraakt", zegt F1-commentator Kris Wauters. "Dat was niet meteen te merken in de races, maar het voelde toch allemaal wat minder aan."

 

"Het is niet raar dat je er na 15 jaar F1 stilaan genoeg van krijgt, zeker van alles wat erbij komt kijken. Je bent weinig thuis en Vettel is toch een familieman, met zijn vrouw en 3 kinderen. Dat zal stilaan onder zijn huid zijn gekropen."

 

Kris Wauters vindt niet dat de carrière van Vettel is uitgegaan als een nachtkaars. "Bij Aston Martin kwam hij in een auto terecht waarmee hij onmogelijk voor de zege kon rijden. In Bakoe haalt hij dan nog een magnifiek podium."

 

"Bovendien heeft hij de auto mee helpen evolueren naar een van de betere middenmoters en heeft hij de weg geplaveid om de volgende seizoenen eventueel door te groeien."

Het is niet raar dat je er na 15 jaar F1 stilaan genoeg van krijgt. Je zag dat hij het vuur stilaan kwijt was.

F1-commentator Kris Wauters

Toch zal hij volgens Wauters gemist worden. "Hij was toch een van dé persoonlijkheden van de F1. Supersympathiek en met een uitgesproken mening, of het nu over gelijkheid in de maatschappij was of het milieu."

 

Een plaats op de eeuwige ranglijst wil Wauters hem niet geven. "Je kunt geen tijdperken vergelijken. Maar met 4 wereldtitels en 53 zeges behoort hij tot de allergrootsten aller tijden."

 

Zal hij in de sport blijven? "Zijn vader is een eenvoudige meubelmaker, dus het zou mij niet verwonderen als zijn zoon straks van het toneel verdwijnt en ook de rust opzoekt. Zelf zegt hij dat hij het totaal niet weet."

Een jonge Sebastian Vettel, die zijn F1-carrière begon voor Toro Rosso.

"In Monza zette hij zich op de kaart als toekomstige superster"

Kris Wauters sluit af met 2 anekdotes over Sebastian Vettel, een sportieve en een persoonlijke:

 

  • "Zijn allereerste zege, in 2008 op Monza, zal ik nooit vergeten. Hij reed voor Toro Rosso, wat absoluut geen topauto is. Normaal gezien kun je dan maximaal 6e of 7e worden. Maar dankzij een slimme strategie veroverde hij de pole. Een dag later dacht iedereen dat hij die koppositie meteen zou moeten afgaan, maar in de gietende regen reed hij een foutloze wedstrijd. Zo zette hij zichzelf meteen op de kaart als een toekomstige superster."
 
  • "Maar mijn absoluut favoriete moment dateert van een jaar eerder. In het Edmond Machtensstadion in Brussel zouden de F1-rijders aan de vooravond van de GP van Spa een voetbalmatch spelen. Ik ben al zo'n 15 jaar peter van Make-a-Wish en had voor een jongetje voor die gelegenheid een ontmoeting geregeld met Michael Schumacher."

    "Alleen, er was onnoemelijk veel volk op die match afgekomen. Om de drukte te kunnen vermijden achteraf was Schumacher vroeger van het veld gekomen. Wij stonden in de gang te wachten met dat jongetje. Schumacher herinnerde zich de afspraak, schudde de hand van de jongen in de rolstoel, ging nog op de foto en was dan weg."

    "Ik merkte dat dat jongetje wat verweesd achterbleef, omdat die ontmoeting maar 30 seconden had geduurd. Dus polste ik bij wat andere rijders en Vettel zei meteen: natuurlijk! Die heeft daar een babbeltje van 5 à 10 minuten gedaan met die jongen en was supervriendelijk. Nadien gaf hij ook zijn voetbaltruitje af. Vettel was toen nog geen ster in de F1, maar je zag wel al zijn goeie hart. Sinds die dag ben ik fan."

Sebastian Vettel met zijn grote voorbeeld Michael Schumacher.