Ga naar de inhoud

Noodkreet én eisenpakket van AA Gent na 2 niet-gefloten penalty's: "Want genoeg is genoeg"

AA Gent klaagt al langer over de arbitrage in België.

Het voetbalseizoen is nog maar 1 speeldag ver en AA Gent trekt al aan de alarmbel. "We worden gedwongen om te reageren op de falende werking van de scheidsrechters en de VAR. Daarom komen we met enkele nadrukkelijke vragen voor Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond."

De rol van de scheidsrechters afgelopen seizoen lag AA Gent duidelijk nog op de maag bij de start van het seizoen. Nu de club in de openingsmatch 2 strafschoppen werd onthouden, kruipen ze in Gent in hun pen voor een smeekbede richting Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond.

 

"Hij is de hoofdverantwoordelijke, want hij is de architect van het Professional Refereeing Board. Het gesprek dat we in het tussenseizoen met hem hadden, leverde blijkbaar niets op."

 

"De clubs, verenigd in de Pro League, hebben geen enkele zeggenschap in de leiding van de arbitrage", lezen we in de Gentse noodkreet. "Ze betalen wel bondstaksen (6% per verkocht ticket) en dus hebben alle clubs én hun supporters recht op een correcte wedstrijdleiding."

De 4 vragen/eisen van AA Gent

  • De samenstelling van het Professional Refereeing Board (Roberto Martinez, Bertrand Layec en Peter Bossaert) moet anders en beter.
 
  • De interactie tussen de scheidsrechters en de VAR moet beter. De beloofde synergie is er niet en ook de communicatie achteraf moet beter. Meer transparantie graag.
 
  • De bond moet contractuele afspraken vastleggen over de 16m-camera. De bond is verantwoordelijk dat de regels nageleefd worden, niet de rechtenhouder of de Pro League. Het is dan ook de bond die de financiële kost dient te dragen.
 
  • De aanstelling van de scheidsrechters en de VAR moet doordachter.

    Voor dat laatste komt Gent met volgend voorbeeld: "Op woensdag 13 juli stuurt de voetbalbond scheidsrechter Arthur Denil naar Gent. Denil komt alle regels toelichten aan spelers en coaches. Een week later blijkt hij ook de VAR met dienst te zijn voor Standard-Gent. Waarom wijst de voetbalbond een VAR aan die net een lang onderhoud heeft gehad met Gent? Hoe kan hij onbevangen initiatieven nemen, zonder te moeten vrezen dat hem partijdigheid verweten zal worden? En hoe moet Denil op jonge leeftijd (24) al omgaan met het feit dat hij Lawrence Visser, de nummer 1 bij de refs, reviews moet aanbevelen?"
 
AA Gent benadrukt tot slot nog zijn goeie intenties. "We doen dit niet alleen in het belang van Gent, maar van iedereen. Samen met de andere clubs zullen we dit onder leiding van Lorin Parys (CEO van de Pro League) blijven aankaarten bij Peter Bossaert. Want genoeg is genoeg."

De voetbalbond laat aan onze redactie weten open te staan voor een sereen debat, maar niet in de media.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.