Ga naar de inhoud

Van je zus moet je het hebben! Riejanne Markus voorspelt historische bollen voor Femke

Van je familie moet je het hebben! Femke Markus kan voor altijd zeggen dat ze de drager is/was van de allereerste bolletjestrui in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk bij de vrouwen. En dat werd vooraf voorspeld door een "concurrente". Haar zus Riejanne Markus.

Als u ooit in Parijs bent geweest, dan weet u dat de bekendste straat van de Franse hoofdstad - de Champs - Elysées - van aan de Place de la Concorde met zijn bekende obelisk richting de Arc de Triomphe licht omhoog loopt. 

 

Op die monumentale plek greep Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) een historisch moment: ze veroverde de allereerste bolletjestrui in de Tour Femmes. 

 

Met een hoogteverschil van nauwelijks 20 meter was er nog geen sprake van echt klimwerk, maar op kracht was Markus twee andere rensters te sterk af. En daar was ze maar wat blij om, want de bolletjestrui was een familiekwestie.

 

Haar zus Riejanne Markus (rijdend voor Jumbo-Visma) had vooraf voorspeld dat Femke zich zou tonen op de Champs-Elysées. "We hebben het er thuis inderdaad over gehad", glunderde Femke voor de start van rit twee gisteren.

 

"Het was een doel voor me en het is geweldig dat ik de punten in de eerste rit kon pakken."


"Dat ik de allereerste ben moet nog doordringen. Het was overweldigend. Ik moest mijn telefoon wegleggen op een bepaald moment door alle reacties van fans en de media."

"Iedereen wil zich tonen"

Femke Markus begint vandaag voor de tweede dag op een rij in de bollen aan de derde etappe. Haar ploegmate Femke Gerristse pikte in rit 2 de 2 punten voor het bergklassement op het enige bergje mee. Daardoor hebben de twee Femkes nu allebei 2 punten, maar Femke Markus behoudt de trui.

"Ik was een beetje nerveus voor de start gisteren. Het doel was opnieuw om mee te doen. Gelukkig pakte Femke (Gerritse) de punten en blijft de trui voor mij."

Heel het peloton leek wel nerveus in de tweede rit. Er werd veel en helaas soms ook zwaar gevallen. Femke Markus ontsnapte aan het onheil, maar ze beseft dat iedereen zich wil laten zien in deze Tour.

 

"Ik had al het idee dat er maandag iets rustiger werd gekoerst dan zondag, want toen was de chaos nog groter. Maar met veel wind is het altijd een beetje chaotisch en bovendien is het de Tour. Iedereen wil zich laten zien."

 

"Er werd ook snel gereden en er stond wind op de kant. Dan is het altijd wat nerveuzer. Zeker als het op het einde nog met veel draaien en keren is."