Ga naar de inhoud

Stefan Everts: "Zo weinig organisaties en circuits, da's om te janken"

De Belgische motorcrossliefhebbers komen minder en minder aan hun trekken.

In het motorcross zat de wereldtop afgelopen weekend in Lommel voor de GP van Vlaanderen. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met motorcross in ons land? Keren we stilaan terug naar de gloriejaren van weleer, met Stefan Everts en Joël Smets, of bloedt de sport langzaam dood? Sportweekend zocht het uit.

Veel belangstelling, maar toch kopzorgen

Zo'n 11.000 enthousiaste fans zijn naar het circuit in Lommel afgezakt. De meeste komen voor Jago Geerts, de leider in de WK-tussenstand in de MX2-klasse, zeg maar de tweede klasse in het motorcrossen. Maar ook Liam Everts, zoon van legende Stefan Everts, kan op een grote schare supporters rekenen.

 

Organisator Johan Boonen spreekt van een groot succes: "De publieke belangstelling is opnieuw groot. Dat is uiteraard te danken aan de jonge Belgen die weer aan de top meedraaien, maar ook crossers uit buurlanden Frankrijk en Nederland doen het goed. Dus het is weer zoals vroeger!"

 

Maar volgens 10-voudig wereldkampioen Stefan Everts is er nog geen reden voor een hoerastemming. "De sport bloedt langzaam dood. Als je ziet hoe weinig circuits en organisaties er nog zijn in België, dan is dat om bij te janken."

 

De circuits in Hélécine en Olmen moesten sluiten en ook Lommel heeft problemen door de strenge milieuwetgeving. "Het is heel erg", reageert ook Liam Everts. "Ik moet voor mijn land rijden in de Motorcross de Naties, maar we krijgen er niks voor terug."

Motorsport wordt groener

Johan Boonen, organisator MX Lommel

Milieu en motorsport is altijd een moeilijk huwelijk geweest, maar in Lommel denken ze dat er een compromis mogelijk moet blijven. 

 

"Motorsport wordt groener", aldus GP-organisator Boonen. "De geluidsnorm zakt, de overlast wordt minder voor de lokale bewoners en ook de elektrische motoren komen nu echt wel opzetten."

 

"Dus hopelijk zullen de milieuactivisten binnenkort inzien dat we echt wel op de goede weg zijn."

"Wereldtitel zou de sport een boost geven in België"

Intussen is het al van 2008 geleden dat er nog eens een Belg een wereldtitel pakte in het motorcross, Sven Breugelmans in de MX3. Bij de elite in de MXGP is het al 15 jaar geleden dat Steve Ramon de laatste titel pakte.

 

Alle hoop rust nu op de schouders van de jonge Jago Geerts: "Een wereldtitel zou de sport zeker een extra boost kunnen geven in België en daar ga ik alles voor doen. "

 

"Het seizoen is bijna voorbij en ik sta aan de leiding, dus dat moet lukken. En hopelijk komen dan de goede tijden zoals bij Stefan Everts en Joël Smets terug."