Ga naar de inhoud

Rel in Australisch rugby: 7 ruwe bonken weigeren regenboogshirt te dragen

De outing van de Australische profvoetballer Josh Cavallo ligt nog vers in het geheugen, maar homoseksualiteit blijft een gevoelig thema in de sportwereld. Dat is nog eens duidelijk geworden. Een goed bedoelde actie bij rugbyploeg Manly Warringah Sea Eagles uit Sydney zorgt voor ophef.

Manly Warringah Sea Eagles speelt zijn wedstrijden normaal in paars en wit. Voor zijn volgende wedstrijd besloot het bestuur om een speciale uitrusting te laten ontwerpen waarbij de regenboogkleuren werden toegevoegd, kleuren die symbool staan voor de LGBTQ+ -beweging.

 

Daarmee wou het bestuur zijn respect tonen voor alle vormen van diversiteit, net omdat ook de rugbycompetitie waarin de Sea Eagles spelen erg divers is. Alleen pakte die beslissing helemaal anders uit. Zeven spelers weigeren te spelen in de "regenboog-uitrusting". 

 

Hun trainer gaf dinsdag een persconferentie. Des Hasler zit tussen twee vuren. Hij verontschuldigde zich bij de LGBTQ+ -beweging én bij zijn spelers. 

 

"Mijn spelers zijn totaal niet betrokken bij de beslissing om deze shirts te dragen. Dat is toch een minimum. De club heeft een fout gemaakt met deze beslissing, want ze zorgt nu voor een ongemakkelijk gevoel bij veel mensen, in het bijzonder bij de mensen die we eigenlijk wilden ondersteunen."

 

Langs de ene kant beroepen sommige spelers zich op culturele en religieuze redenen om niet in de shirts te moeten spelen.

Dat de zeven spelers weigeren te spelen in het aangepaste shirt roept langs de andere kant heel wat tegenreacties op. Heel wat mensen vinden het hypocriet dat de spelers hun geloof of cultuur aanhalen als argument, maar geen probleem hebben met een bierbrouwer of een gokkantoor als sponsor. 

 

Of hoe een goed bedoelde actie helaas tot meer polarisatie kan zorgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.