Ga naar de inhoud

Mathieu van der Poel komt terug op slechte Tour: "Onvoldoende hersteld op hoogtestage na Giro,denk ik"

Mathieu van der Poel had zich zijn Tour helemaal anders voorgesteld.

Mathieu van der Poel heeft gisteren het na-Tour-criterium in Boxmeer gewonnen. De Nederlander klopte er landgenoten Danny van Poppel en Pascal Eenkhoorn in de spurt. Van der Poel kwam ook terug op zijn slechte Tour, die hij in de 11e etappe verliet. "Misschien was mijn lichaam nog aan het herstellen", bedenkt Van der Poel bij de NOS.

Vorig jaar reed Van der Poel een opvallende Tour met ritwinst en de gele trui, het contrast kon niet groter zijn. Op een degelijke openingstijdrit na (5e) kwam de Nederlander van Alpecin-Deceuninck er niet aan te pas.

Van der Poel reed achter de feiten aan en gaf op in de elfde etappe, na eerder die rit met Wout van Aert nog de ontsnapping te vormen.

Er werden heel wat vragen gesteld, Van der Poel kwam in Boxmeer met antwoorden bij onze NOS-collega's. "De Tour was een onverwachte teleurstelling", vertelde Van der Poel, die 10 dagen zijn fiets aan de kant liet.

Na een goed voorjaar met winst in de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen, de 3e plaats in Sanremo, de 4e in Amstel Gold en 9e in Roubaix, gevolgd door een goeie Giro met winst in de openingsrit leek de rugblessure die hem in de winter teisterde achter de rug.

Was het misschien allemaal te snel, te veel, te weinig rust? "Ik denk vooral dat er met de hoogtestage na de Giro iets fout is gelopen richting de Tour", legt Van der Poel uit.

"Ik had niet het gevoel dat ik helemaal leeg uit de Giro kwam, integendeel. Misschien was mijn lichaam nog aan het herstellen en heeft het niet voldoende hersteld op hoogte."

We moeten natuurlijk wel kijken waar het is misgegaan, maar dan moeten we het laten rusten en nieuwe doelen stellen.

Mathieu van der Poel

Trainen op hoogte, in ijlere lucht, vraagt veel van het lichaam van een renner. "Als je dat doet na een grote ronde, als je misschien toch meer herstel nodig hebt dan je denkt, kan het zijn dat je lichaam eerder uitgewrongen dan beter uit de hoogtestage komt. Dat is niet 100 procent zeker, maar ik heb wel het gevoel dat het daaraan ligt."

Van der Poel kijkt evenwel - zoals hij is - vooruit. "Aan het verleden kan ik niets veranderen. We moeten natuurlijk wel kijken waar het is misgegaan, maar dan moeten we het laten rusten en nieuwe doelen stellen."

Dat is alvast niet het EK op 14 augustus in München. Het WK, in september in Wollongong, staat wel met rood gemarkeerd. "Ik hoop weer de beste versie van mezelf te zijn in Australië."

Voorlopig beperkt Van der Poel zich tot een aantal na-Tour-criteriums. "Die bekijk ik als training. Een technisch rondje en de hele tijd optrekken, dat kan ik wel gebruiken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.