Cavalli stapt met hersenschudding uit Tour na zware val, Süssemilch breekt 2 nekwervels

  Cavalli moest opgeven na een zware val.

  Marta Cavalli had zich wellicht een andere Tour de France Femmes voorgesteld. De Italiaanse, een van de topfavorieten, moest na een zware valpartij opgeven in de 2e rit. Haar hoofd kreeg een zware klap te verwerken, ze liep een hersenschudding op. De Duitse Laura Süssemilch (Plantur-Pura) brak 2 nekwervels.

  Op ongeveer 25 km van de meet kwamen verschillende rensters vandaag ten val in de Tour de France Femmes, onder wie ook Marta Cavalli. De nummer 2 van de voorbije Giro d'Italia werd aan hoge snelheid vol aangereden door de Australische kampioene Nicole Frain. 

   

  Cavalli zat enkele minuten op de grond, maar kroop uiteindelijk weer op de fiets. Toch werd er na de race besloten om de Italiaanse uit voorzorg uit de wedstrijd te nemen. 

   

  "Ze heeft een grote schok gehad. We wilden geen risico's nemen", zei Delcourt. "Ze aarzelde om door te gaan, maar het team zei "nee". We willen niet spelen met de levens van onze rensters."

   

  "We hebben niet veel nieuws over Marta, ze heeft een hersenschudding", verklaarde ploegmanager Stephen Delcourt na een medische check-up van het team. Toen Cavalli in het ziekenhuis verdere onderzoeken onderging, werd die diagnose bevestigd, schreef FDJ-SUEZ-Futuroscope in een persbericht. De Italiaanse liep ook een rugtrauma op, maar gelukkig zonder breuken of scheuren.

  Cavalli aarzelde om door te gaan, maar het team zei "neen"

  Stephen Delcourt

  In de laatste 30 km van de tweede rit waren er verschillende valpartijen. Ook enkele ploegmakkers van Cavalli gingen tegen de vlakte, maar zowel Cecilie Uttrup Ludwig als Evita Muzic en Grace Brown hebben geen ernstige letsels opgelopen.

   

  "We zijn zeer bezorgd", aldus Delcourt na de geaccidenteerde rit. "Je zag nog maar eens hoe gevaarlijk onze sport is. We moeten echt voorzichtig zijn. Ik ben erg bekommerd om de veiligheid van onze rensters."   

   

  Naast Cavalli moest ook haar landgenote Gaia Masetti opgeven, net als Laura Süssemilch. Bij de Duitse werden in het ziekenhuis twee gebroken nekwervels vastgesteld, zo meldde haar Belgische team Plantur-Pura op Twitter. "De breuken zijn stabiel en ze hoopt snel naar Duitsland terug te keren", zo klinkt het.

  Lees het statement van FDJ-SUEZ-Futuroscope:

  Tour de France Femmes klassement

    naamploegresultaat
  1Annemiek van VleutenMOV3:37:23
  2Demi VolleringSDW+30
  3Silvia PersicoVAL+1:43
  4Katarzyna NiewiadomaCSR+1:52
  5Juliette LabousDSM+1:56
  6Elisa Longo BorghiniTFS+2:01
  7Veronica EwersTIB+2:13
  8Cecilie LudwigFSF+2:50
  9Mavi GarcíaUAD+2:59
  10Liane LippertDSM+3:01

  Tour de France Femmes
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdParijs - Parijs81,6 kmWiebesWiebes
  2wegwedstrijd