Ga naar de inhoud

Zweedse bondscoach op zijn hoede: "België lijkt van alle landen meest op een clubteam"

In Engeland wil de 62-jarige bondscoach Peter Gerhardsson topland Zweden een tweede Europese titel bezorgen. Om die klus te klaren moet de Zweedse selectie morgen eerst voorbij onze Red Flames. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: "De Belgen beschikken over heel wat gevaarlijke wapens", weet bondscoach Gerhardsson.

Zweden start vrijdagavond in de kwartfinale van het EK tegen de Red Flames als uitgesproken favoriet. De nummer twee op de FIFA-ranking geldt als een van de grootste kanshebbers op de Europese titel. 

 

Ondanks die favorietenstatus is de Zweedse bondscoach Peter Gerhardsson een dag voor de ontmoeting in Leigh op zijn hoede voor België. "Ik heb hen drie heel goede wedstrijden zien spelen in hun groep", legt hij uit. "Ik zag een team dat hoog drukt en zowel in de verdediging als voorin over gevaarlijke wapens beschikt. Het wordt zaak om snel te spelen en hen van ons doel weg te houden."     

 

De Zweedse coach wijst voor het succes van de Flames naar de lange voorbereiding die de selectie van Ives Serneels achter de rug heeft. Half mei kwam de groep al een eerste keer samen in Tubeke. 

 

"Van alle landen hier hebben zij wellicht de langste voorbereiding gehad. Bij nationale teams is genoeg tijd hebben om je klaar te stomen vaak een probleem. België lijkt van alle landen hier het meest op een clubteam. Ze hebben zich heel goed kunnen voorbereiden."

Van alle landen hier heeft België wellicht de langste voorbereiding gehad

Zweedse bondscoach Peter Gerhardsson

Over de Zweedse speelsters die de voorbije dagen positief testten op corona: rechtsachter Hanna Glas en invalster Emma Kullberg, en eventuele nieuwe gevallen wilde Gerhardsson niet veel kwijt. 

 

"Ik ga niet zeggen of de speelsters ondertussen negatief hebben getest en eventueel kunnen spelen want ik wil België geen voordeel geven."

 

Ook over de fitheid van kapitein Caroline Seger, die de laatste groepsmatch miste door een hielblessure, bleef de coach op de vlakte. "Ze heeft vandaag goed getraind. Nu is het afwachten of er een reactie volgt."    

"Wedstrijd tegen Frankrijk was indrukwekkend"

Nathalie Björn flankeerde haar coach bij de persbabbel. Volgens de 27-jarige verdediger van Everton is het opletten voor de Belgische spitsen. "Het is vooral voorin dat ze sterk staan", vertelde Björn. "België is een lastige tegenstander die compact speelt. Zeker hun wedstrijd tegen Frankrijk vond ik indrukwekkend."   

 

Björn erkende wel dat Zweden favoriet is, "maar alle ploegen in de kwartfinales zijn sterk", ging ze verder. "Natuurlijk hebben wij veel meer profs in onze kern, maar we moeten veel respect voor België hebben dat ze hier staan. We zullen goed moeten spelen om hen te verslaan."