"Nu nog 3 zeges voor Wout? Hij heeft al veel gegeven, 2 zou al mooi zijn (lacht)"

  Bij Jumbo-Visma lijken ze het onmogelijke klaargespeeld te hebben: geel én groen in dezelfde Tour, met dan ook nog eens de bollen als bonus erbovenop. "Dat kan alleen dankzij Wout", zegt ploegleider Grischa Niermann. "Hij kan voor groen strijden én misschien wel de beste helper ter wereld bergop zijn."

  Grischa Niermann stond, zoals zowat iedereen bij Jumbo-Visma, te glunderen in Hautacam. "We hadden een heel mooi tactisch plan, maar hadden ook renners die zo sterk waren om het uit te voeren. Zonder sterke renners is zelfs het beste plan niets waard."

   

  Een cruciale rol was, nog maar eens, weggelegd voor Wout van Aert. "Als je hem zegt: 'Wout, het zou mooi zijn als je morgen in de kopgroep zit', dan is hij ook effectief weg."

   

  "Hij had zelfs kunnen winnen, als wij het achter hem niet hadden dichtgereden. Maar het plan was om het tempo hoog te houden op de slotklim om Pogacar op de limiet te zetten, waarna Jonas dan zou aanvallen. Dat is gelukkig gelukt."

   

  Ook diep in de finale speelde Van Aert nog zijn rol. "Hij wou eigenlijk laten lopen, omdat hij op zijn limiet zat, maar toen hoorde hij dat Pogacar moest lossen en heeft hij nog een kilometer doorgegeven. Dat maakte het verschil. En hij werd zelf nog 3e. Geweldig!"

  Wout had vandaag kunnen winnen, als we het achter hem niet hadden dichtgereden.

  ploegleider Grischa Niermann

  "Van Aert is misschien wel de beste helper ter wereld"

  Niet alleen het plan voor de dag werkte perfect bij Jumbo-Visma, ook het hele Tourplan lijkt tot een goed einde gebracht te worden. "Heel veel mensen zeiden dat het niet mogelijk was om voor geel én groen te gaan."

   

  "Maar het is vooral Wout die heeft laten zien dat dat wel mogelijk is. Hij kan zowel voor groen strijden als misschien wel de beste helper ter wereld zijn voor een klassementsman. Dat is gigantisch."

   

  Van Aert kan het nog gigantischer maken om zijn rittentotaal - 2 stuks momenteel - nog wat aan te dikken. "Op papier kan hij inderdaad nog 3 ritten winnen. Maar hij heeft de voorbije dagen al enorm veel gegeven en heeft ook 3 weken gevochten voor de groene trui. 2 zeges erbij zou ook al mooi zijn", lacht Niermann.

  Tour de France klassement