Ga naar de inhoud

Flames strijdvaardig voor clash tegen Zweden: "Laten zien wat België kan"

De Flames zijn strijdvaardig in aanloop naar de kwartfinale tegen Zweden.

Twee dagen voor de clash tegen Zweden in de kwartfinale van het EK, zijn de Flames in volle voorbereiding voor misschien wel de (voorlopig) belangrijkste match uit hun carrière. Hoe kijken verdedigers Davina Philtjens en Amber Tysiak naar de kwartfinale? 

Na de gewonnen wedstrijd tegen Italië beginnen de pijntjes en blessures zich stilaan te mengen in het EK-verhaal van de Flames. Zo trainden Jody Vangheluwe niet mee en verscheen Laura De Neve met een zwaar ingepakt bovenbeen op training. 

 

"Jody is een bijter, net zoals ik", aldus Davina Philtjens.  "De match komt volgens mij niet in gevaar voor haar. Ook met Laura Deneve zie ik het goedkomen. We hebben een goede medische staf die ons heel goed verzorgt."

 

Na de gewonnen wedstrijd tegen Italië, werd het vooropgestelde doel van de Flames behaald: de kwartfinale bereiken. Hoe kijkt Philtjens terug op die prestatie?

 

"We zijn als ploeg gegroeid in het toernooi en daardoor voelde ik wel dat er iets mogelijk was tegen Italië. Het voelt natuurlijk prachtig om dan de wedstrijd te winnen. Na het toernooi denk ik dat dat gevoel nog veel meer zal doordringen."

Ik zet deze prestatie boven mijn landstitels in België, Nederland en Italië.

Davina Philtjens

Philtjens won in het verleden al titels in België, Nederland en Italië. Waar plaatst ze deze prestatie?


"Nog veel hoger dan die titels. Dit is een EK waar je op het hoogste niveau tegen toplanden speelt. Dat is gewoon super."


"Ik herinner me tijden waarin we grote toernooien niet haalden. Dit is toch weer een bewijs dat we met deze ploeg echt stappen zijn aan het zetten. Of deze ploeg voorbeelden zijn voor de jongere generaties? Dat denk ik wel. We laten zien dat er veel mogelijk is als je ergens in gelooft." 


Geldt dat ook voor de match tegen Zweden?


"We denken in elk geval helemaal niet dat we nu tevreden mogen zijn met de kwartfinale. We willen als ploeg nu gewoon doorstoten naar de volgende ronde. Zweden is natuurlijk een goede ploeg, maar de match moet gespeeld worden. We moeten van onze eigen sterktes uitgaan."


"De coronagevallen van Zweden? Daar focussen wij ons niet op. Ze hebben genoeg kwaliteit om die plekjes op te vullen."

Amber Tysiak: "We zullen laten zien wat België kan"

"Ik heb heel wat reacties gekregen na de match tegen Italië, nog meer dan verwacht. Het is toch fijn dat we nu wat meer aandacht krijgen dan anders", aldus Tysiak. "Ik heb ook al beelden gezien van het fandorp in Leuven en het is heel leuk om te zien dat er veel mensen naar toe komen."

 

"Het positieve aan de kwartfinale is dat het maar één match is waarin alles kan gebeuren. We leven heel erg toe naar die match en zijn allemaal gefocust."

 

De Zweedse pers en fans zijn duidelijk voor de match tegen de Flames: 

het wordt een makkie. Kunnen de Belgen die rol als underdog in hun voordeel gebruiken?

 

"Ik zou ons geen underdog noemen. We moeten natuurlijk realistisch zijn, maar als je de match van ons tegen Frankrijk bekijkt, dan lieten we toch goed voetbal zien."

 

De Zweden mogen denken dat we "maar" België zijn. We zullen ze vrijdag wel laten zien wat België kan."