Ga naar de inhoud

Puntenaftrek dreigt voor profclubs die eigen vermogen niet op orde krijgen

De Belgische profclubs zorgen best dat ze een goede boekhouder in huis hebben. Clubs die hun eigen vermogen niet in orde brengen, dreigen het seizoen 2023-2024 met puntenaftrek te moeten starten. Dat bevestigde de Pro League.

In het voorjaar van 2021 hadden 15 profclubs hun vermogen niet op orde.  Het ging toen onder meer om Union, Beerschot, Standard, Kortrijk, STVV, Deinze, Westerlo, Waasland-Beveren, Zulte Waregem én RSC Anderlecht,. 

 

Het negatief eigen vermogen van paars-wit is intussen omgevormd tot een positief resultaat, aldus de Brusselaars. Dat gebeurde via een kapitaaloperatie in december 2021. Toen vond een kapitaalsverhoging plaats van 42 miljoen euro door inbreng van geld en van 18,5 miljoen euro door omzetting van schuld, en werd er voor 33 miljoen euro schuld kwijtgescholden.

 

Om financiële problemen te voorkomen, grijpt de Pro League nu in. Voortaan moeten clubs een positief eigen vermogen voorleggen, dat zal tot de licentievoorwaarden behoren.

 

Concreet zullen alle ploegen een positief eigen vermogen moeten hebben over vijf jaar. Elk jaar zullen ze 20 procent vooruitgang moeten kunnen voorleggen. Doen ze dat niet, dan worden ze sportief gestraft. Dat begint met een punt aftrek, maar kan op termijn oplopen tot negen punten. 

 

De puntenaftrek start in het seizoen 2023-2024. Dat betekent dat heel wat ploegen nog werk hebben. Pro League-CEO Lorin Parys bevestigde dat 15 profclubs in het voorjaar 2021 een negatief eigen vermogen hadden. 

 

"We willen dat het voetbal groeit. Een duurzame voetbalsector betekent dat dat ook bedrijfsmatig op een duurzame manier gebeurt", vertelde Parys daarover.