Ga naar de inhoud

Kwartfinale op EK voetbal levert de Red Flames ook mooie financiële bonus op

De kassa rinkelt bij de Red Flames.

De historische prestatie van de Red Flames is niet alleen een sportief succes. Na de zege tegen Italië en een plaats bij de beste acht krijgt de Belgische voetbalbond al 355.000 euro extra uit de prijzenpot van de Europese Voetbalbond UEFA. Ook voor de (Belgische) clubs die speelsters hebben in de selectie van de Flames is het goed nieuws.

Alle 16 deelnemers krijgen voor dit EK sowieso elk 600.000 euro van de UEFA – dat is het dubbele in vergelijking met het Europese kampioenschap van 2017 in Nederland. 

 

Daarnaast geeft de Europese voetbalbond voor het eerst ook premies op basis van resultaten: 100.000 euro voor een zege en 50.000 euro voor een gelijkspel.

 

De kwalificatie voor de kwartfinales levert nog eens 205.000 euro extra op. De Red Flames hebben door hun prestaties dus al 355.000 euro extra verdiend en in totaal 955.000 euro.

 

De halve finales halen zou een hele grote stunt zijn die nog eens 320.000 euro extra oplevert. De winnaar van het toernooi krijgt 660.000 euro, de verliezende finalist 420.000.

Die bedragen zijn cumulatief, met andere woorden: als de eindwinnaar ook alle groepsmatchen won, krijgt die in totaal 2.085.000 euro – een scenario dat enkel voor Engeland of Duitsland nog kan.

Clubs profiteren mee

En er is meer: sinds 2008 krijgen de clubs bij de mannen een vergoeding van de UEFA voor het afstaan van hun spelers tijdens een toernooi. Veertien jaar of vier EK’s later gebeurt dit nu ook bij de vrouwen.

 

Voor elke speelster die deelneemt, krijgt een club minstens 10.000 euro, door het langere verblijf van de Flames komt daar zeker nog 2.000 euro per speelster bij. Goed nieuws, zeker voor Anderlecht en OHL Women, de hofleveranciers bij de Flames.

 

Dat bedrag lijkt niet helemaal vrijblijvend te besteden: de UEFA “moedigt de clubs aan om de uitkeringen te herinvesteren ten voordele van de sport”, zo staat te lezen op de website van de bond.

 

Heel concreet is dat niet en hoe dat dan gecontroleerd wordt, staat er niet bij. Wel wat de UEFA wil bereiken met de stevig uitgebreide prijzenpot en dat doel is drieledig. 

 

Om te beginnen het aantal meisjes en vrouwen dat voetbal speelt in Europa verdubbelen, naar 2,5 miljoen. Ten tweede de perceptie rond vrouwenvoetbal in Europa veranderen. En tot slot het bereik en de waarde van het Europees kampioenschap en ook de Women’s Champions League verdubbelen.

 

Bron: uefa.com (Q&A: The UEFA Women's EURO 2022 financial distribution model | Inside UEFA | UEFA.com)