Ga naar de inhoud

Alec Segaert: "Grote passie voor tijdrijden, maar ooit hoop ik op rol in klassiekers"

Alec Segaert was samen met zijn broer Loïc te gast in Vive le Vélo.

Europees kampioen tijdrijden bij de beloften Alec Segaert was gisteren samen met zijn broer en coach Loïc te gast in Vive le Vélo.  Het toptalent bij de U23 van Lotto Soudal hoopt ooit zelf te schitteren bij de profs, maar neemt daar zijn tijd voor: "Er zijn al meerdere profploegen langs geweest, maar ik kan bij de beloften nog voldoende leren", vertelde hij aan tafel bij Karl Vannieuwkerke.

Met onder meer Cian Uijtdebroeks, Remco Evenepoel en Arnaud De Lie rijdt er een hele nieuwe generatie met Belgische toptalenten rond bij de profs, maar er zit nog heel wat aan te komen.

 

In het Portugese Anadia kroonde Alec Segaert (19) zich voor een 2e keer op rij tot Europees kampioen tijdrijden: "Ik wist op dat moment dat ik in topvorm was, maar ik had nooit verwacht om met een bonus van meer dan 50 seconden te winnen op de concurrentie", vertelde Segaert aan tafel bij Vive le Vélo.

 

"Het tijdrijden liegt ook nooit", gaat zijn broer én coach Loïc Segaert verder. "Het toont aan hoe sterk hij nu al is, maar hij kan ook nog veel leren. Dit jaar reed hij bijvoorbeeld voor het eerst een langere en zware rittenkoers als de Baby Giro. Je kan dan meteen zien hoe je lichaam zulke inspanningen kan verteren."

 

"Hij is bezig aan een prima seizoen en elk jaar zet hij een stap. Als hij dat kan blijven doen dan zien we wel wanneer hij voor het eerst naar een grote ronde kan gaan."

 

Serge Pauwels - radiocommentator en Development Coach bij Belgian Cycling - kent de jongste Segaert inmiddels ook goed: "Ik reed achter Alec toen hij Europees kampioen werd bij de beloften en ook toen hij in Portugal zijn titel verlengde. Zijn grote specialiteit is uiteraard het tijdrijden, maar er is ook potentieel in het kleinere rondewerk."

 

"Persoonlijk zie ik in hem een type Stefan Küng. Hij heeft heel duidelijk een specialiteit en ik zie hem binnen de 5 à 8 jaar een van de beste renners in zijn discipline worden", aldus Serge Pauwels.

Alec Segaert kroonde zich in Portugal opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden.

Ik zie in Alec Segaert een type Stefan Küng. Hij kan binnen 5 à 8 jaar een van de beste renners in het tijdrijden worden.

Serge Pauwels in Vive le Vélo

De familie Segaert is momenteel op vakantie in Andorra, maar daar maken de broers ook een hoogtestage van: "Het is de eerste keer dat Alec eigenlijk op hoogtestage is", vertelde Loïc. "We zijn wel ook op gezinsvakantie dus we koppelen het nuttige aan het aangename."

 

"Na een drukke periode van koersen en examens neem ik wat vakantie, maar train ik wel verder", vult Alec aan. "Het is de eerste keer een hoogtestage dus we zien wel hoe het afloopt en wat we daaruit kunnen meenemen."

Focus op het tijdrijden, maar dromen van klassiekers

Een medaille op het WK tijdrijden bij de junioren in Brugge, 2 Europese tijdrittitels en een Belgische titel. Alec Segaert is ontegensprekelijk een toptalent in het rijden tegen de klok: "Ik hou er enorm van", gaat Alec Segaert verder.

 

"Al heb ik ook altijd met veel bewondering gekeken naar de klassiekers. Ik droom ervan om op een dag ook mee te gaan spelen in die koersen."

 

"Alec is ook een hele goede student", gaat Serge Pauwels verder. "Hij studeert voor burgerlijk ingenieur en weet waar hij naartoe wil. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij Cian (Uijtdebroeks). Die jongens zijn enorm goed met met hun vak bezig en hebben ideeën op de lange termijn."

 

"Studeren tijdens een profcarrière hoeft ook geen enkel probleem te vormen, ik heb het eerder gedaan en ook Tiesj Benoot heeft het gedaan. Ik ben er zeker van dat hij beide zal kunnen combineren en het is ook geen slechte afleiding."

Ik heb ook een enorme bewondering voor de klassiekers, op een dag hoop ik er een rol te spelen.

Alec Segaert in Vive le Vélo

"Er valt nog genoeg te leren bij de beloften"

Op het profdebuut van Alec Segaert is het wel nog even wachten. De 19-jarige renner bij de U23 van Lotto Soudal wil niet te snel de stap naar de profs zetten en dat maakt van hem de jongste jaren toch een uitzondering.

 

"Er zijn veel meer development teams tegenwoordig en meer en meer junioren zetten de stap meteen naar het profpeloton", benadrukt Loïc Segaert die zelf ook coach is bij Sport Vlaanderen - Baloise: "Het is voor zo'n team moeilijker geworden."

 

"Al krijgen jonge talenten wel meteen de kans om voor zichzelf te rijden op heel hoog niveau, er wordt daar zeker ook gesproken over Alec. Al wil hij voorlopig nog de beloftekoersen blijven meepikken. Het is geen slechte zaak om bijvoorbeeld volgend jaar nog eens de Baby Giro of Luik-Bastenaken-Luik te rijden."

 

"Ik heb al heel wat profploegen over de vloer gehad", gaat Alec verder. "Voorlopig wil ik het belofteprogramma behouden omdat het niveau er hoog genoeg ligt. Ik kan nog heel veel leren en ook mijn studies spelen een rol. Ik wil beide voorlopig zeker nog kunnen combineren."

Vive le vélo

Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Serge Pauwels, Alec Segaert en Loïc Segaert.
di 05 juli 2022 67 min
Tour de France klassement
naamresultaatploeg
1
Hugo Houle
4:23:47
Israel - Premier TechIPT
2
Valentin Madouas
+1:10
Groupama - FDJGFC
3
Michael Woods
+1:10
Israel - Premier TechIPT
4
Matteo Jorgenson
+1:12
Movistar TeamMOV
5
Michael Storer
+1:25
Groupama - FDJGFC
6
Aleksandr Vlasov
+1:40
BORA - hansgroheBOH
7
Dylan Teuns
+1:40
Bahrain VictoriousTBV
8
Simon Geschke
+2:11
CofidisCOF
9
Mathieu Burgaudeau
+5:04
TotalEnergiesTEN
10
Damiano Caruso
+5:04
Bahrain VictoriousTBV
naamresultaatploeg
1
Jonas Vingegaard
64:28:09
Jumbo - VismaTJV
2
Tadej Pogacar
+2:22
UAE Team EmiratesUAD
3
Geraint Thomas
+2:43
INEOS GrenadiersIGD
4
Nairo Quintana
+4:15
Team Arkéa - SamsicARK
5
David Gaudu
+4:24
Groupama - FDJGFC
6
Adam Yates
+5:28
INEOS GrenadiersIGD
7
Louis Meintjes
+5:46
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
8
Aleksandr Vlasov
+6:18
BORA - hansgroheBOH
9
Romain Bardet
+6:37
Team DSMDSM
10
Tom Pidcock
+10:11
INEOS GrenadiersIGD
naampuntenploeg
1
Wout van Aert
399
Jumbo - VismaTJV
2
Tadej Pogacar
182
UAE Team EmiratesUAD
3
Jasper Philipsen
176
Alpecin - DeceuninckADC
4
Mads Pedersen
158
Trek - SegafredoTFS
5
Fabio Jakobsen
155
Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
6
Christophe Laporte
121
Jumbo - VismaTJV
7
Michael Matthews
118
Team BikeExchange - JaycoBEX
8
Peter Sagan
104
TotalEnergiesTEN
9
Jonas Vingegaard
98
Jumbo - VismaTJV
10
Fred Wright
83
Bahrain VictoriousTBV
naampuntenploeg
1
Simon Geschke
58
CofidisCOF
2
Louis Meintjes
39
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
3
Neilson Powless
37
EF Education - EasyPostEFE
4
Jonas Vingegaard
36
Jumbo - VismaTJV
5
Giulio Ciccone
35
Trek - SegafredoTFS
6
Pierre Latour
35
TotalEnergiesTEN
7
Tom Pidcock
28
INEOS GrenadiersIGD
8
Anthony Perez
26
CofidisCOF
9
Tadej Pogacar
26
UAE Team EmiratesUAD
10
Wout van Aert
25
Jumbo - VismaTJV
naamresultaatploeg
1
Tadej Pogacar
64:30:31
UAE Team EmiratesUAD
2
Tom Pidcock
+7:49
INEOS GrenadiersIGD
3
Matteo Jorgenson
+54:00
Movistar TeamMOV
4
Brandon McNulty
+57:43
UAE Team EmiratesUAD
5
Andreas Leknessund
+1:17:20
Team DSMDSM
6
Michael Storer
+1:18:33
Groupama - FDJGFC
7
Kévin Geniets
+1:42:16
Groupama - FDJGFC
8
Georg Zimmerman
+1:52:25
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
9
Fred Wright
+2:03:37
Bahrain VictoriousTBV
10
Quinn Simmons
+2:17:48
Trek - SegafredoTFS