Tadej Pogacar: "Niet het einde van de wereld als ik geen geel heb in Parijs"

  Bij de vorige rustdag was hij nog de prooi, nu is Tadej Pogacar de jager. Wil hij in Parijs voor de 3e keer het geel dragen, dan moet hij een achterstand van 2'22" wegpoetsen richting Parijs. "Ik mag niet speculeren op de tijdrit van zaterdag om daar nog tijd goed te maken", is zijn inschatting. 

  Op de Col du Granon stortte Tadej Pogacar woensdag in. Heeft hij nu al een verklaring voor die dip? Zijn musette zou aan de voet van die klim teruggevonden zijn: nagenoeg onaangeroerd.

   

  "Ik had misschien te weinig brandstof, maar ik had ook veel aanvallen moeten pareren op de Galibier", was het antwoord van de Sloveen. "Dat kostte me veel energie."

   

  "Het was alsof ik daar 10 keer voluit moest sprinten, terwijl Primoz en Jonas dat eigenlijk elk 5 keer hebben moeten doen. Ik heb mezelf daar genekt en had daar misschien meer moeten eten."

   

  Aanvallen, dat is het sleutelwoord voor Pogacar in de slotweek. "Ik moet elke kans grijpen. Ik moet aanvallen op elke klim. Ik wil in Parijs geen spijt hebben."

   

  Gaat hij dan niet voor één duidelijke poging tot een knock-out? "Ik heb een grote achterstand en de benen bepalen alles. Als ik een kans zie, dan grijp ik die. En er zijn deze week veel kansen."

   

  Op Alpe d'Huez en Mende kleefde Jonas Vingegaard als lijm aan zijn achterwerk.

   

   "Dat motiveert me nog meer. Hij is de man die ik moet kloppen en hij is supersterk. Maar in 3 dagen kan veel gebeuren. Iedereen is mentaal en fysiek vermoeid."

  Ik moet elke kans grijpen. Ik moet aanvallen op elke klim. Ik wil in Parijs geen spijt hebben.

  Tadej Pogacar

  "Ineos? Voorlopig rijden zij voor het podium"

  Qua ploegmaats staan Jumbo-Visma en UAE nu op gelijke voet: het is 6 tegen 6. "We hebben zelf al ervaren hoe lastig het is zonder 2 ploegmaats. Het wordt niet makkelijk voor Jumbo-Visma."

   

  In 2020 realiseerde Pogacar nog een ommekeer in de tijdrit op de voorlaatste dag. Rekent hij zaterdag in Rocamadour op hetzelfde scenario? "Neen, ik moet voor de tijdrit mijn achterstand goedmaken."

   

  "Jonas is een goeie tijdrijder. Ik heb de tijdrit 2 keer verkend, maar ik zou niet gokken om het daar nog goed te maken. Ik doe er alles aan om dat voor de tijdrit al te doen."

   

  Misschien kan Ineos Grenadiers wel een bondgenoot worden. "Zo zie ik het niet. Als ze aanvallen is dat goed voor mij, want dan moet Jumbo ook aan de bak. Maar voorlopig koerst Ineos voor het podium. Ik rijd mijn eigen koers."

   

  "Maar het is ook niet het einde van de wereld als ik Parijs niet in het geel bereik", gaf hij nog mee. "Een 2e plaats is ook niet slecht, al denk ik nu nog aan het geel. En ik geef niet op."

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV59:58:28
  2Tadej PogacarUAD+2:22
  3Geraint ThomasIGD+2:43
  4Romain BardetDSM+3:01
  5Adam YatesIGD+4:06
  6Nairo QuintanaARK+4:15
  7Louis MeintjesIWG+4:24
  8David GauduGFC+4:24
  9Tom PidcockIGD+8:49
  10Enric MasMOV+9:58
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijd