Jurgen Van den Broeck over de eindfase in de Tour: "Verwacht een secondestrijd tussen Pogacar en Vingegaard"

  Jurgen Van den Broeck viel in 2012 als 4e net naast het podium.

  Om de laatste Belg terug te vinden die een plekje in de top 10 van de Ronde van Frankrijk veroverde, moeten we alweer terug naar 2012. Toen finishte Jurgen Van den Broeck knap als 4e. De voormalige klassementsman is al een tijdje uit de koers verdwenen, maar volgt alles nog steeds op de voet: "Pogacar en Vingegaard zullen nog voor een fantastische strijd zorgen", vertelde Van den Broeck.

  Een podium in 2010 – na het schrappen van Alberto Contador en Denis Mensjov -  en een 4e plaats in de Tour van 2012. Jurgen Van den Broeck behoorde aan het begin van het vorige decennium tot de betere klassementsmannen in de Tour.

   

  "Ik word eigenlijk meer over die prestaties aangesproken nu ik gestopt ben. Dat doet ook ergens wel deugd. Ik zie nu hele goede renners die niet slagen in wat ik gepresteerd heb. Dan ben je toch wel trots op jezelf dat het ooit toch gelukt is."

   

  "Mijn mooiste Tour was ongetwijfeld die van 2012. Ik heb toen echt gestreden voor dat podium, maar de 4e plaats was het hoogst haalbare. Ik kreeg het gat op Vincenzo Nibali niet meer gedicht."

   

  Na enkele moeilijkere jaren zette Jurgen Van den Broeck dan een punt achter zijn carrière in 2017 bij Jumbo-Visma: "Ik heb aan die periode echt geen slechte herinneringen, maar het ging gewoon niet meer.  Ik wilde ook niet in het peloton blijven rondhangen. Het was op dat moment goed geweest."

  Ik zie nu toppers die er niet in slagen om mijn prestaties van toen te evenaren. Dan ben je toch wel fier op jezelf.

  Jurgen Van den Broeck

  Van den Broeck in 2012 met gele trui Wiggins, de Bask Zubeldia en BMC-kopman Van Garderen op de achtergrond.

  "Een secondestrijd tussen Pogacar en Vingegaard"

  Van den Broeck is er uiteraard al een tijdje niet meer bij, maar hij volgt de koers nog steeds. Ook van deze Ronde van Frankrijk heeft hij al genoten: "De ritzege van Lampaert was zo enorm mooi. Daarnaast was er ook die etappe waarin Pogacar door het ijs zakte. Ook die zal bijblijven."

   

  Mogelijk beslist de Col du Granon wel over deze Tour: "Hij is nog steeds zo jong en maakte misschien een foutje met grote gevolgen door te weinig te eten of te drinken. Het zal zeker niet aan zijn conditie gelegen hebben want die is heel goed."

   

  Van den Broeck verwacht nog heel veel strijd in de Pyreneeën: "Jumbo-Visma kende de laatste dagen ook heel wat klappen dus ik verwacht een strijd van man tegen man. In de Pyreneeën kan nog zo ontzettend veel gebeuren. Het asfalt is er doorgaans slechter dan in de Alpen, het is er bijzonder zwaar."

   

  "De kans is groot dat Jumbo-Visma uiteindelijk met het geel voor Vingegaard en het groen voor Van Aert naar huis mag, maar die voorsprong van 2 minuten zal niet blijven staan."

   

  "Ik verwacht dat Pogacar tijd terug zal pakken in de Pyreneeën en dan krijgen we een secondestrijd in de tijdrit."

  Krijgen we in de tijdrit richting Rocamadour een secondenspel tussen Vingegaard en Pogacar?

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV59:58:28
  2Tadej PogacarUAD+2:22
  3Geraint ThomasIGD+2:43
  4Romain BardetDSM+3:01
  5Adam YatesIGD+4:06
  6Nairo QuintanaARK+4:15
  7Louis MeintjesIWG+4:24
  8David GauduGFC+4:24
  9Tom PidcockIGD+8:49
  10Enric MasMOV+9:58
  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijd