Ga naar de inhoud

Coach: "Vermogen dat Ewoud Vromant produceert met één been, is meer dan valide renner produceert met één afzonderlijk been"

Paralympiër Ewoud Vromant heeft zaterdag in Zwitserland het werelduurrecord in de MC2-klasse verpulverd. Hij legde in een tijd 46,521 kilometer af. Coach Remko Meeusen kaderde de prestatie van de 38-jarige tempobeul.

Remko Meeusen, ligatrainer wielrennen bij G-sport Vlaanderen, is lovend over de prestatie van Ewoud Vromant. 

 

"Het is een heel straffe prestatie", vertelt Meeusen. "We hadden het op voorhand al een beetje ingerekend dat hij rond de 46,5 kilometer zou eindigen, maar om dat nog effectief te doen op een dag waar de temperatuur op de piste iets hoger lag dan normaal. Dat is waanzin, en dat op één been."

 

"Het vermogen dat hij produceert met één been is meer dan een valide renner kan produceren met één afzonderlijk been. Dat is dus heel straf." 

 

"Als de gemiddelde Vlaming voluit op een hometrainer zou moeten fietsen: die intensiteit heeft Ewoud een uur lang aangehouden", vertelt de ligatrainer. "Ik raad iedereen aan om eens 46,5 kilometer per uur te halen al fietsend op één been", zegt hij met brede glimlach.

"Tijdrijder die dat laatste greintje energie uit zijn lichaam probeert te duwen"

Ewoud Vromant heeft zijn mooiste prestaties gereden tijdens de tijdrit-events op de wereldbekers, WK's en afgelopen Paralympische Spelen, waar hij in Tokio een zilveren medaille behaalde op de individuele tijdrit.

 
"Het strafste aan hem is dat hij op het einde van een tijdrit - maar ook dus vandaag op de piste - nog altijd dat extraatje over heeft om dat laatste greintje energie uit zijn lichaam te duwen."

 

"Het tijdrijden is echt zijn ding", vertelt Meeusen. "Hij is iemand die op de piste zeer sterk op de achtervolging is, waar hij ook regerend wereldkampioen op is. Hij heeft een enorme sterke motor." 


Vromant behaalde die titel als wereldkampioen individuele achtervolging in Toronto (Canada) juist voor de Corona-pandemie.

Belofte maakt schuld: Vromant neemt deel aan Belgisch kampioenschap tijdrijden

Na Vive le Vélo, waar er bij de prestatie van Vromant werd stilgestaan, beloofde de kersverse werelduurrecordhouder zaterdag dat hij zondag (!) zou deelnemen aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden. 

 

In het holst van de nacht is hij samen met ligatrainer Remko Meeusen - die voor alle zekerheid het stuur nam - naar huis gereden. Na 3,5 uur slaap verscheen het "beest van Woubrechtegem" aan de start van het BK tijdrijden in Zedelgem.

 

En wat dacht je? 

 

Ewoud Vromant reed 1 min 20 seconden sneller dan de 2e Thibaud Thomanne en verlengde zo zijn titel als Belgisch kampioen tijdrijden. Wat een atleet!