Ga naar de inhoud

Bashir Abdi: "Blij met medaille, op dit niveau kan je ook met lege handen naar huis gaan"

Onze landgenoot Bashir Abdi is op het podium trots op zijn bronzen WK-medaille.

Bashir Abdi liep gisteren op de sterk bezette marathon op het WK naar een erg knappe 3e plaats. Vlak na de wedstrijd in Eugene, VS, vertelde hij aan Sporza dat hij liever een andere kleur van medaille had gehaald. Na de podiumceremonie enkele uren later  was hij wat positiever ingesteld. 

Bashir Abdi zijn glimlach stond alweer veel breder dan vlak na de marathon, waar hij ietwat ontgoocheld reageerde. 

 

"Ondertussen is alles goed verwerkt. Ik ben blij dat ik toch een medaille heb", vertelt onze landgenoot.

 

"Ik geef toe dat ik gekomen was voor meer, maar op dit niveau kan je ook met lege handen naar huis gaan. Ik heb tenminste een medaille en een medaille is een medaille", vertelt de fiere Abdi. 

 

De 33-jarige atleet haalde vorige zomer brons op de Spelen en nu brons op het WK. "Ik denk toch dat een olympische medaille een trapje hoger is. Omdat het om de 4 jaar is. Je hebt meer kans om een medaille op het WK te verdienen dan op de Olympische Spelen. Je moet dus langer wachten en het is veel historischer."

 

"Het WK staat juist daaronder. Ik had nog geen WK-medaille en nu heb ik ook die. Ik ben blij dat ik de collectie in mijn kast kan aanvullen."

 

Abdi blijft ambitieus: "In de toekomst hoop ik op deze manier te kunnen meestrijden met de besten van de wereld. Zowel op vlak van tijd, als op kampioenschappen. Ik hoop dat ik de komende jaren de balans vind tussen trainen en gezond blijven, dat ik nog even kan meegaan."

Menselijke fout bij de drankenstand

Tijdens de technische meeting voor de wedstrijd werd er beslist dat de drank niet uit de hand mocht aangegeven worden, maar op de tafel geplaatst moest worden. 

 

"Dit wist ik gewoon niet", vertelt Abdi. "Dit was niet 100% duidelijk voor mij." 

 

Normaal gezien zou de Belgische delegatie alle beslissingen die genomen worden op de technische meeting moeten meedelen aan de atleten. 

 

"Fouten kunnen gemaakt worden en het is menselijk. We kunnen daar iets van leren", vertelt Abdi.  "Gelukkig was het vandaag niet te warm. Beeld je in dat we de temperaturen hadden als in Sapporo, dan had ik de finish zeker niet gehaald", aldus de breed glimlachende Abdi.  

 

In Sapporo werd de olympische marathon gelopen, waar het toen broeiend heet was.

Beeld je in dat we de temperaturen hadden als op de Olympische Spelen, dan had ik de finish zeker niet gehaald

Bashir Abdi