Ga naar de inhoud

Fred Kerley snelt naar WK-goud op koningsnummer, clean sweep voor Team USA

Fred Kerley was nipt sneller dan zijn landgenoten Bracy en Bromell.

Fred Kerley heeft op het WK atletiek in Eugene zijn favorietenvol waargemaakt op de 100 meter. De 27-jarige Amerikaan snelde naar winst in 9"86 en was daarmee nipt sneller dan zijn landgenoten Marvin Bracy en Trayvon Bromell. Het Amerikaans feestje was zo compleet, want in het kogelstoten pakte Chase Ealey goud. Het verspringgoud ging verrassend naar de Chinees Jianan Wang.

Goud voor Kerley op de 100m, Amerikaans podium

Met een knaltijd van 9"79 in de reeksen had Fred Kerley gisteren al zijn visitekaartje afgegeven en ook in de finale schitterde hij voor eigen publiek.

De 27-jarige Amerikaan kreeg het wel niet cadeau van zijn landgenoten Marvin Bracy en Trayvon Bromell. Hij finishte in 9"86, amper twee honderdste seconde sneller dan Bracy.

Bromell maakte de Amerikaanse clean sweep compleet, ook hij finishte in 9"88. Titelverdediger Christian Coleman, de vierde (!) Amerikaan in de finale, werd 6e.

 

Een aantal grote namen ontbraken in de finale van het koningsnummer. Andre De Grasse, vorige zomer nog goed voor brons op de Spelen in Tokio, ging eruit in de halve finales.

Dat gold ook voor voormalig wereldkampioen Yohan Blake en de Keniaanse sprintsensatie Ferdinand Omanyala, die na visumproblemen pas last minute naar Oregon mocht afreizen. Olympisch kampioen Marcell Jacobs liet met een dijblessure verstek gaan voor de halve finales. 

Bekijk de finale van de 100 meter bij de mannen

Chase Ealey verslaat Gong in het kogelstoten

Ook in het kogelstoten bij de vrouwen was er Amerikaans succes. Chase Ealey hield olympisch en tweevoudig wereldkampioen Lijiao Gong daar van een nieuwe wereldtitel.

 

De 27-jarige Ealey pakte bij haar eerste poging meteen uit met een worp van 20,49 meter. Genoeg voor goud, want Gong kwam niet verder dan 20,39 meter en moest vrede nemen met zilver. 

 

Ook Nederland deed er nog een medaille bij. Jessica Schilder wierp met 19,77 meter een nationaal record en veroverde daarmee het brons. 

De winnende worp van Chase Ealey

Zilver voor Gong, dolle vreugde bij Ealey

Tentoglou laat zich verrassen door Wang

Anticlimax in het verspringen bij de mannen. Olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou lag met een sprong van 8,32 meter op koers voor goud, maar dat was buiten Jianan Wang gerekend.

 

Bij zijn laatste poging schudde de Chinees een sprong van 8,36 meter uit zijn benen en sprong daarmee in één klap van de vijfde naar de eerste plaats. Tentoglou kon Wang bij zijn laatste sprong niet meer overtreffen en strandde teleurgesteld op de tweede plaats. Het brons was voor de Zwitser Simon Ehammer.

Wang springt van de 5e plaats in één klap naar goud

Tentoglou kan Wang niet meer overtreffen bij laatste sprong