Ga naar de inhoud

Diede Lemey, beste keeper Serie A: "Ik heb al gezegd dat Italië zeker te pakken is"

Diede Lemey

Italië wordt de belangrijkste match ooit van de Red Flames en dan is wat extra informatie over de tegenstander altijd welkom. Die kan komen van Davina Philtjens en Diede Lemey, de voorbije jaren ploeggenotes bij Sassuolo. "Ik heb al gezegd dat Italië zeker te pakken is, we moeten erin geloven."

Met Maria Luisa Filangeri telt de Italiaanse selectie één speelster van Sassuolo, nog enkele anderen hebben een verleden bij die club en hen kent Diede Lemey dus ook goed.

 

"Na Frankrijk heb ik gepolst hoe het met hen was. Dat ze een tik kregen, is nog een understatement. Ze hadden het niet zien aankomen. Ze zeiden ook dat ze de match verkeerd hadden aangepakt. Maar het is natuurlijk aan hen om daar lessen uit te trekken."

 

"Verder gaat het wel eens over voetbal en het toernooi, maar natuurlijk zonder inside informatie", lacht Lemey, die na vijf jaar in de Laars een mooie band heeft met Italië. "Het is leuk dat je dat land dan tegenkomt op een toernooi en dan nog op zo’n belangrijk moment. Ik kijk ernaar uit!"

 

De uitgebreide analyse van de tegenstander komt wel van de staf. "Maar ik heb al gezegd dat Italië zeker te pakken is, we moeten erin geloven. Zij hebben kwaliteiten, maar wij moeten van de onze uitgaan. Ik denk trouwens dat we aan het groeien zijn in het toernooi."

Stress op de bank

Diede Lemey werd vorig seizoen verkozen tot beste keepster in de Serie A, maar moet bij de Flames wel Nicky Evrard laten voorgaan. Hoe heeft ze het toernooi tot nu toe beleefd?

 

"Heel intens en met veel emoties. Misschien nog meer dan als speelster, want op de bank is het toch stresserender omdat je het zo anders ervaart."

 

En hoe gaat ze om met haar rol als doublure? "Het doel is de kwartfinales halen. Daarbij is iedereen belangrijk en moet iedereen zijn job doen. Je "ik" moet je even aan de kant zetten voor het team, zeker op een toernooi als dit."

 

Natuurlijk hoopt Lemey dat haar kans ooit komt. "Daar blijf ik keihard voor werken. Ik zou liegen als ik zeg dat ik tevreden ben met mijn tweede plaats."

Je “ik” moet je even aan de kant zetten voor het team, zeker op een toernooi als dit.

Diede Lemey

Leven als prof in Italië

Lemey ruilt deze zomer de Serie A voor de Eredivisie, waar ze voor Fortuna Sittard gaat spelen. Ze blikt nog één keer terug op Italië en de competitie daar.

"Het niveau ligt er hoger dan in België. Veel speelsters leefden al als prof en komend seizoen voeren ze ook officieel het profstatuut in, met alle fiscale en andere voordelen."

 

"Dat is een fantastische stap die ze gezet hebben, na heel wat lobbywerk. Daar hebben ze 5 jaar aan gewerkt, de kleine en de grote clubs samen met de speelsters. Zo zetten ze stappen en dat zie je ook op het veld, dat de speelsters geen andere verplichtingen hebben behalve sommigen die nog studeren. Daar moeten we toch naar streven om dat in België ook te bekomen."

 

Net voor het EK nam Lemey afscheid van Sassuolo (lees verder onder de post).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grazie mille

Ook in Nederland bij Fortuna zal Lemey prof zijn. Op sportief vlak of wat faciliteiten betreft, wou ze niet inleveren. "Ik heb lang contact gehad met de club en ben klaar voor die nieuwe uitdaging. Dat ik er veel Red Flames zal terugzien is natuurlijk leuk, maar ik heb in de eerste plaats de sportieve keuze voor mezelf gemaakt."

 

Uit Italië neemt ze alleen maar mooie herinneringen mee. "Het is trouwens dankzij de nationale ploeg dat ik daar beland ben. Mijn tweede match voor België (en de eerste volledige) was op de Cyprus Cup 2017 tegen Italië. We wonnen met 1-4 en ik heb zo mijn transfer naar daar versierd, lacht Lemey.

 

"Ik heb er vijf fantastische jaren gehad en ben er als persoon én als voetbalster gegroeid. De weg die je bewandelt, maar vooral wie je daarop tegenkomt en wat je ervan meeneemt, dat is ook heel belangrijk. En van die 5 jaar Italië neem ik veel zaken mee voor de rest van mijn leven."