Ga naar de inhoud

TAS bevestigt internationale uitsluiting van Russische voetbalteams in 6 beroepszaken

De Russische vrouwenploeg mist het EK door de sanctie.

Russische voetbalploegen blijven voorlopig uitgesloten van alle internationale competities, als gevolg van de inval in Oekraïne. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne heeft in totaal 6 beroepszaken tegen schorsingen door wereldvoetbalbond FIFA en zijn Europese tegenhanger UEFA verworpen. Dat heeft het TAS vandaag bevestigd.

Kampioen Zenit Sint-Petersburg, Dinamo Moskou, Sotsji en CSKA Moskou legden zich niet neer bij de beslissing van de UEFA om Russische clubs te weren uit de Europese competities door de oorlog in Oekraïne.

Volgens hen druiste de schorsing in tegen de principes van de sport en ze stapten midden mei naar het TAS. Ook de Russische voetbalbond (FUR) diende een beroep in, zowel tegen de UEFA als de FIFA. Maar het TAS gaf dus geen gehoor aan deze beroepszaken, zo bleek vrijdag.

Begin mei maakte de UEFA bekend dat Russische clubs volgend seizoen niet mogen deelnemen aan de Europese competities (Champions League, Europa League en Conference League).

Vooral voor kampioen Zenit is dat een bittere pil, omdat het zijn rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de lucratieve Champions League verliest.

De nationale ploegen werden bovendien geweerd van de Nations League en de WK-barrages (mannen) en het EK (vrouwen) en Ruslands kandidatuur voor de organisatie van de EK's 2028 en 2032 werd geannuleerd.