Ga naar de inhoud

De kunst van het dalen: "Crossers schatten veel sneller bochten in, daar maken ze het verschil mee"

Tom Pidcock stortte zich naar beneden in volle afdaling van de Galibier.

Wat voor de ene een nachtmerrie is, is voor de andere een genot. Aan de tafel van Vive le vélo analyseerden de gasten de kunst van het afdalen.

Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) versnelde gisteren in de koninginnenrit na de top van de Col du Galibier uit het peloton. De 22-jarige Brit stortte zich vervolgens als een steen naar beneden.

 

"Er zijn altijd een paar renners die erboven uitsteken tijdens de afdalingen, maar met de crossers zie je nog meer techniek bovendrijven", vertelt renner Sep Vanmarcke.

 

"De bochten die je vooruit ziet liggen, die kan de gemiddelde profrenner wel nemen. Het zijn vooral de "blinde" bochten, waarbij er achter een rots plots een bocht opduikt, die kunnen de crossers veel sneller inschatten dan wij en daar maken ze het verschil mee."

Lees verder onder tweet.

"Met 90 km/u groette Van Aert de mannen van Café Welkom"

Bij Wout van Aert ziet het er ook altijd heel gemakkelijk uit tijdens een afdaling. Hij nam de groep op sleeptouw in de afdaling. "Hij zit als een blok op zijn fiets", vertelt Karl Vannieuwkerke. "Met 90 kilometer per uur groette hij de mannen van Café Welkom uit Noorderwijk en zei: "Yoew, de mannen"."


Het is natuurlijk een gave die de crossers bezitten en een pluspunt in een grote ronde. "30 jaar geleden werd het minder gedaan", vertelt Vanmarcke. 

"Nu is de afdaling een belangrijk stuk geworden in de koers, waar we ook op alert gemaakt worden. We moeten vooraan zitten, want het kan op bepaalde stukken scheuren in het peloton, zoals eergisteren gebeurde", besluit Vanmarcke.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.