Ga naar de inhoud

De top van Alpe d'Huez is niet het plafond voor virtuoos Pidcock: "Voor Tom ligt geen lat te hoog"

Tom Pidcock heeft volgens trainer Kurt Bogaerts nog heel wat in zijn mars.

In het voorjaar was hij een schim van zichzelf. Het aura van een olympische kampioen op de mountainbike en wereldkampioen in het veldrijden straalde Tom Pidcock niet uit. Tot gisteren. "Voor mij is dat nog maar eens een teken dat hij enorm goed om kan met tegenslag", zegt zijn trainer Kurt Bogaerts.

"Als je ziet hoe hij vandaag die koers opbouwt... Dat is heel speciaal."

 

Kurt Bogaerts, al jaar en dag trainer van Tom Pidcock, zag zijn pupil donderdag schitteren op de top van Alpe d'Huez. Voor de buitenwereld misschien een verrassing na een matig voorjaar, niet voor Bogaerts. 

 

"Voor mij is al een paar keer gebleken dat hij enorm goed om kan met tegenslag en dat hij enorm veel vertrouwen heeft in mij", meent de trainer. "We worstelden ons samen door het voorjaar."

 

En zelfs een covid-besmetting tijdens de Ronde van Zwitserland, 2 weken voor Le Grand Départ, kreeg de Brit niet klein.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mix van ontwikkeling en plezier

Na het tijdverlies van Tom Pidcock in de slag tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar woensdag had de Brit een dag later zijn pijlen gericht op de top van Alpe d'Huez. 

 

"Het moeilijke was meeglippen in de ontsnapping. Eens hij daar zat, wist ik dat hij tot grootse dingen in staat was", zegt Kurt Bogaerts. "Hoe hij het dan aanpakte, doet me heel veel plezier."

 

"Hij reed een verstandige koers, met toch een flinke portie lef. Hij nam het initiatief om het tempo op te drijven en weg te rijden van zijn tegenstand."

Een grote ronde winnen is niet evident, maar we sluiten niets uit.

Kurt Bogaerts

Met zijn grootste zege in het wegwielrennen op zak, rijst de vraag waar het plafond ligt van Tom Pidcock. Moet hij zich niet meer gaan focussen op de weg om daar zijn carrière uit te bouwen?

 

"Iedereen onderschat dat een beetje, maar ook in het mountainbike en veldrijden is de tegenstand van Tom enorm groot. Hij haalt er ook enorm veel plezier uit. We proberen zijn planning zo in balans te houden."

 

"Hij is nog maar 22 en werkt al enorm hard om zijn grenzen te verleggen", weet Bogaerts uit eigen ervaring. "De overige disciplines helpen hem daarbij en zijn meteen ook een uitlaatklep om zich te amuseren."


Wat Pidcock op zijn leeftijd doet, is bijzonder. Al kan het volgens zijn trainer altijd beter. "Voor Tom ligt geen lat te hoog. Door het type renner dat hij is, wordt er veel mogelijk. Een grote ronde winnen is niet evident, maar we sluiten niets uit. We bekijken het nu stap voor stap en dan zien we wel waar het eindigt."