Ga naar de inhoud

WK-leider Rovanperä degradeert de tegenstand in Estland, Neuville eindigt als 4e

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in hun Hyundai i20 N Rally1 in Estland.

Kalle Rovenperä heeft in Estland nog maar eens een uitstekende zaak gedaan in de WK-tussenstand. De Fin won de rally met sprekend gemak en loopt verder uit. Thierry Neuville viel net naast het podium.

eindstand
1. Kalle Rovanperä (Fin-Toyota) in 1u41'15"
2. Elfyn Evans (Gbr-Toyota) op 1'00"9
3. Ott Tänak (Est-Hyundai) 1'55"7
4. Thierry Neuville (Bel-Hyundai) 3'53"3
5. Takamoto Katsuta (Jap-Toyota) 4'13"4

Rally van Estland

 1. 16 uur 53. Dit was een zwaar en uitdagend weekend voor ons. Ik voelde me nooit op mijn gemak in de wagen. Het ging gewoonweg niet. Er kwamen constant een heleboel dingen op ons af. Thierry Neuville.
 2. 14 uur 31. Rovenperä wint ook in Estland. De leidersplaats van Rovanperä is op de slotdag niet meer in het gedrang gekomen. De Fin wint zo zijn vijfde rally van het seizoen, op 7 races. Hij doet uiteraard ook opnieuw een uitstekende zaak in de WK-tussenstand. Rovanperä won uiteindelijk met iets meer dan een minuut voorsprong op zij ploegmaat bij Toyota Elfyn Evans. Ott Tänak werd in zijn Hyundai derde op bijna twee minuten, gevolgd door Thierry Neuville op bijna vier minuten. .
 3. 17-07-2022.
 4. 18 uur 54. Neuville als 4e naar slotdag. Kalle Rovanperä is op weg naar zijn vijfde zege van het seizen. De jonge WK-leider schakelde vandaag nog een versnelling hoger en heeft in de tussenstand al meer dan 29 seconden voorsprong op zijn ploegmaat Elfyn Evans. Ook Thierry Neuville heeft in zijn Hyundai een goeie dag achter de rug. Hij gaat als 4e de slotdag in. .
 5. 12 uur 08. Neuville schuift op. Halfweg de tweede volledige wedstrijddag in de Rally van Estland rijdt Kalle Rovanperä (Toyota) nog steeds aan de leiding.  De Fin won zaterdagvoormiddag drie ritten en heeft in de stand nu 19.1 seconden voorsprong op Elfyn Evans (Toyota), die op twee staat. Ott Tänak (Hyundai) is derde. Thierry Neuville (Hyundai) schoof één plaats op, toen Esapekka Lappi (Toyota Yaris Rally1) lek reed. De Fin is nu weggezakt naar de zevende plaats. Neuville is vierde. Zaterdagnamiddag wordt dezelfde lus van vier klassementsritten afgewerkt. In de vooravond wordt er nog een superspecial gereden.  .
 6. 16-07-2022.
 7. 19 uur 20. WK-leider Rovanperä aan de leiding. Op het einde van de eerste volledige wedstrijddag in de Rally van Estland rijdt Kalle Rovanperä (Toyota) aan de leiding. De Fin won vrijdagnamiddag drie ritten en pakte na afloop van de laatste klassementsrit van de dag de leiding over van Elfyn Evans (Toyota).  De Welshman is nu 2e op 11.7 seconden. Ott Tänak (Hyundai) kijkt als 3e al tegen een achterstand van 44.3 seconden aan.  Thierry Neuville (Hyundai) heeft Esapekka Lappi (Toyota) moeten laten voorgaan en is van de 4e naar de 5e plaats gezakt. Op zaterdag krijgen de rijders opnieuw twee lussen van telkens vier klassementsritten voor de wielen geschoven. Op zondag volgen er nog eens vijf. De Rally van Estland eindigt zondagnamiddag.    .
 8. 12 uur 20. Neuville staat 4e na eerste vrijdaglus. Vandaag staan er 2 lussen van 4 ritten op het menu. Na de eerste vanochtend staat Thierry Neuville (Hyundai) op de 4e plaats. Hij volgt op 41 seconden van leider Elfyn Evans (Toyota). De Welshman was de beste in de 4 chronoritten vandaag. De Est Ott Tänak (Hyundai) rijdt als 2e rond op 12"5, de Finse WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) is derde op 18"7. Craig Breen, de Ier die gisteren de eerste superspecial won, ging in rit 4 in de fout en komt vandaag niet meer inn actie. Zijn ophanging is kapot. Vanmiddag staan dezelfde 4 ritten op het programma. .
 9. 15-07-2022.
 10. 21 uur 06. Neuville is vierde in superspecial. Craig Breen heeft donderdagavond de 1,6 km lange superspecial van de Rally van Estland gewonnen en is meteen de eerste leider. Tijdens de openingsrit was hij een tiende van een seconde sneller dan WK-leider Kalle Rovanperä. Thierry Neuville reed de vierde tijd en volgt op drie tienden van Breen. Met zes rijders binnen de seconde is de toon gezet in Estland. De superspecial was uitgetekend in een park op een boogscheut van de assistentiezone in Tartu. Breen zorgde voor de verrassing door de snelste tijd te rijden. De 1,6 km lange rit was niet meer dan een opwarmertje voor de rest van de rally. .
 11. 13 uur 26. Neuville zet snelste tijd neer in shakedown. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zetten met hun Hyundai de snelste tijd neer in de shakedown, over 6,23 km in Abissaare. De 2 waren 4 tienden sneller dan de Toyota van WK-leider Kalle Rovanperä. Thuisrijder Ott Tänak had de derde tijd. In de vooravond is er de ceremoniële start gevolgd door een korte chronorit. "Ik lieg niet als ik zeg dat dit niet mijn favoriete wedstrijd is", begon Thierry Neuville zijn analyse.  "Zowel deze rally, als die van Finland wordt erg moeilijk voor ons. Maar we gaan ons best doen." "Het was geen gemakkelijke start met de regen. We gaan nu de afstelling verfijnen, zodat we met het nodige vertrouwen aan de start kunnen komen." Met 65 punten achterstand op WK-leider Rovanperä kan de Belg een goed resultaat gebruiken. Dit jaar won hij nog geen enkele rally en kende hij ook nog geen enkele rally zonder technische problemen. .
 12. 13 uur 25. Vanavond 1 chronorit. Vanavond is er een korte chronorit van 1,66 km in Tartu. Morgen zijn er 2 lussen van 4 ritten. Zaterdag zijn er 9 ritten, 2 lussen van 4 ritten en dan nog een keer de superspecial van vanavond opnieuw. Zondag sluit de rally af met 5 ritten én een powerstage tot slot. .
 13. 14-07-2022.