Wat een kanjer! Bashir Abdi is net als op de Spelen 3e op de WK-marathon

  Abdi naast de twee Ethiopiërs.

  De eerste Belgische medaille op het WK atletiek in Eugene is binnen. Bashir Abdi is op de sterk bezette marathon erg knap 3e geworden na twee Ethiopiërs. Voor Abdi is het de tweede medaille op een groot kampioenschap na zijn bronzen plak op de Olympische Spelen van vorig jaar.

  De WK-marathon bleef in de eerste twee ronden van 14km erg gesloten. Abdi kampeerde achterin en liet zich gemakkelijk meedrijven in de grote groep.

   

  Aan het waterpunt liep het een paar keer mis voor Abdi en daar was de Belg duidelijk heel ontevreden over. 

   

  In de slotronde versnelde de Ethiopiër Tola rond de 33e kilometer. Meteen was de vogel gaan vliegen, want niemand kon zijn tempo volgen.

   

  Ook Abdi niet, die de knop omdraaide en vol voor de tweede plaats ging. Zilver zat er uiteindelijk niet in, want Geremew, landgenoot van Tola, schoot nog weg van de Gentenaar in de laatste kilometer. Tola won in 2u05'36, de tijd van Abdi: 2u06'48".

   

  Opnieuw brons dus voor Abdi, die nog maar eens bevestigt echt bij de wereldtop te horen op dit nummer. In de achtergrond werd Thomas De Bock knap 30e, na een voorbereiding die niet vlekkeloos verliep door een positieve coronatest.

   

  Lahsene Bouchikhi, de derde Belg, haalde de finish niet. Het is voor België de 9e WK-medaille ooit, de eerste op de marathon.

  Ontgoochelde Abdi: "Had graag andere kleur gehad"

  "Helaas, weer brons", was de eerste reactie van Abdi na zijn straffe marathon. "Ik was gekomen voor meer. Maar na een mindere start, ben ik toch heel tevreden. Ik had toch graag een andere kleur gehad, maar het was een rare wedstrijd met veel frustratie aan de drankenstand."

   

  "Ik schrijf weer wat geschiedenis en daar ben ik enorm blij mee. Maar ik weet echt niet wat er mis liep bij het aangeven van water. Dat was echt frustrerend."

   

  Zat er meer in? "Dat denk ik wel, maar op het moment dat de winnaar weg liep was er plots heel veel wind. Tola is heel snel en ook Geremew loopt 2u02' en is dus nog altijd sneller dan ik."

   

  "Ik ben iemand die op het einde graag versnelt, maar dat was moeilijk door de wind. Ik had daardoor wat twijfels. Maar nu wil ik nog het EK winnen en dan is mijn collectie volledig."

  WK atletiek: marathon mannen

  1. 17 uur 29. Ook Thomas De Bock is binnen in 2u11'53". Daarmee is hij knap 30e geworden en is zijn doel dus bereikt. .
  2. 17 uur 26. Bashir Abdi loopt naar brons op het WK in de marathon.

   Bashir Abdi loopt naar brons op het WK in de marathon

  3. 17 uur 23. Tola wint, Abdi is 3e. Tola komt over de finishlijn na 2u05'35", hij is de nieuwe wereldkampioen. Zijn landgenoot Geremew is tweede op meer dan een minuut, Abdi moet iets verderop vrede nemen met brons. .
  4. 17 uur 22. In de laatste rechte lijn moet Abdi Geremew laten lopen, het lijkt net als op de Olympische Spelen brons te zullen worden. .
  5. 17 uur 20. Laatste kilometer. Tola is op weg naar het goud, maar welke medaille pakt Abdi: zilver of brons? .
  6. 17 uur 20. Abdi versnelt nog eens en lijkt op weg naar een medaille.

   Abdi versnelt nog eens en lijkt op weg naar een medaille

  7. 17 uur 18. Geremew probeert Abdi te lossen op een brug. Wordt het weer brons voor de Belg? .
  8. 17 uur 18. De naam van Tola kom niet uit de lucht gevallen. Hij won in het verleden al een paar mooie marathons. Marc Willems.
  9. 17 uur 16. Abdi en Geremew hebben Kamworor en Levins weer van zich afgeschud. Zilver is nu het hoogst haalbare voor onze landgenoot. .
  10. 17 uur 16. Tola stort allesbehalve in. De nieuwe wereldkampioen lijkt uit Ethiopië te komen. .
  11. 17 uur 15. Abdi maakt zich even druk aan de drankstand.

   Abdi maakt zich even druk aan de drankstand

  12. 17 uur 14. Plots komt Abdi Nageeye weer in de buurt van het groepje met Bashir Abdi. Nog 3km. .
  13. 17 uur 13. De grens van de twee uur komt dichterbij. De voorsprong van Tola is een halve minuut, het goed lijkt weg voor Abdi. .
  14. 17 uur 13. Ik zie Tola niet meer instorten. Marc Willems.
  15. 17 uur 12. De Keniaan Kamworor sleurt op kop van het groepje met Abdi. De kloof is nog altijd niet geruststellend voor Tola, maar ze mogen niet te lang meer wachten. .
  16. 17 uur 11. Het is toch een groot gat. Dit wordt een probleem voor goud. Marc Willems.
  17. 17 uur 10. Geremew, landgenoot van leider Tola, helpt Abdi uiteraard niet. De Belg neemt wat gas terug en dus komen Levins en Kamworor opnieuw aansluiten. .
  18. 17 uur 09. Abdi komt wat dichter bij Tola. Het verschil is nog 12 seconden. .
  19. 17 uur 08. Abdi gaat op zoek naar de leider met Geremew in zijn spoor.

   Abdi gaat op zoek naar de leider met Geremew in zijn spoor

  20. 17 uur 07. Laat ons nog niet euforisch worden. Het is nog lang en er kan in de slotkilometers nog zoveel gebeuren. Marc Willems.