Ga naar de inhoud

Gitte Haenen kondigt afscheid aan: "Nieuwe blessure geeft als risico blijvende zenuwschade"

Gitte Haenen in actie tijdens het verspringen op de Paralympische Spelen in Tokio.

G-atlete Gitte Haenen, ook bekend door het programma "Sport/vrouw", heeft op een emotionele manier haar afscheid aangekondigd.  "Ik was er nog niet klaar voor, maar het is tijd om afscheid te nemen", klonk het op haar sociale media. Een nieuwe blessure noopt de WK- en EK-medaillewinnares tot deze beslissing.

"De hernia L4-L5 is terug en daarbij ook een tweede op L5-SI. Gedaan met topsport. Na herstel verder doen met topsport geeft als risico blijvende zenuwschade op te lopen. Dat is het uiteraard niet waard", getuigt de 36-jarige.

Ex-thaibokster Gitte Haenen (36) verloor haar linkeronderbeen. De inwoonster van Kapellen stond aan het begin van een profcarrière, toen in juli 2010 het noodlot toesloeg. Na een trap op haar knie tijdens een training begon haar lijdensweg met talloze operaties. In 2016 liet ze uiteindelijk haar linkeronderbeen amputeren.  

 

Sport was haar redding en hielp om haar beperking te aanvaarden. Door veerkracht en doorzettingsvermogen te tonen krabbelde ze terug recht en amper een jaar later werkte ze de triatlon van Deinze af en liep ze met een beenprothese. Begin 2018 begon ze met verspringen.

Lees verder na Instagram-post.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik kreeg een 2e kans in de sport, maar opnieuw eindigt het als ik er nog niet klaar mee was"

Haenen viel net naast het podium op haar eerste wereldkampioenschap in 2017. 


In de zomer van 2018 op de Europese kampioenschappen para-atletiek in Berlijn behaalde Haenen een Belgisch record in het verspringen met een sprong van 4,30 meter, meteen ook goed voor zilver. Daarnaast kaapte Haenen er de bronzen medaille weg op de 100 meter sprint.

 
Op het WK in Dubai behaalde ze in 2019 brons op de 100 meter sprint en zilver in het verspringen.

 

Gitte Haenen nam deel aan de Paralympische Spelen in Tokio. Op de 100 meter sprintte ze naar een elfde plaats en in het verspringen eindigde ze negende.

 

 "Ik was drie weken bezig met een nieuwe blade en je springt in een atletiekmeeting in Oordegem 4m43, dat is zeven centimeter van je Belgische record", vertelt Haenen. "Dit jaar was er geen WK, omdat het WK in Japan afgelast is. Maar weet je toch dat het de goede kant opgaat." 

 

"Na het Belgisch kampioenschap verleden week - waar ik ondermaats sprong - moest ik stoppen van de pijn aan de rug. Na een CT-scan kreeg ik het verdikt dat ik beter zou stoppen met topsport."

 

"Ik hoopte te stoppen in schoonheid afscheid te nemen na het WK 2023 in Parijs, maar het is dus het BK geworden", vertelt ze neerslachtig. 

 

"Ik had mij mijn afscheid anders voorgesteld. Ik kreeg een 2e kans in de sport, maar opnieuw eindigt het als ik er nog niet klaar mee was. De dagelijkse structuur, mensen om mij heen, plaatsen waar ik kom. Alles valt weg", klinkt het bij de emotionele Haenen.