Ga naar de inhoud

Roger Federer verdwijnt na volledig jaar zonder tennis van ATP-ranking, Djokovic zakt naar plek 7

Roger Federer speelde zijn voorlopig laatste wedstrijd op Wimbledon 2021 tegen de Pool Hubert Hurkacz.

Zoek niet langer naar de naam van Roger Federer op de ATP-ranglijst. Na een jaar zonder tennis is de 40-jarige Zwitser voor het eerst in 25 jaar van de rangschikking verdwenen. Tot voor de start van Wimbledon stond hij nog als 97ste geklasseerd. 

De ATP-ranking komt tot stand op basis van de resultaten van de afgelopen 52 weken. De gesprokkelde punten in de gespeelde toernooien blijven dus 1 jaar geldig en vervallen dan opnieuw. 

 

Federer speelde zijn laatste wedstrijd in de kwartfinales op Wimbledon vorig jaar. Hij verloor toen in 3 sets van de Pool Hubert Hurkacz. Daarna werd hij voor de 3e keer in anderhalf jaar geopereerd aan zijn knie. De Zwitser werkt momenteel nog steeds aan zijn comeback en hoopt eind september deel te nemen aan de Laver Cup in Londen.

 

Door zijn lange afwezigheid staat Federer dus niet meer op de meest recent gepubliceerde ATP-ranglijst. Roger Federer betrad de ranglijst op 22 september 1997, toen hij 16 jaar oud was. Hij was toen 803e van de wereld. 

 

Federer hoopt volgend jaar een volwaardige comeback te maken op het ATP-circuit.

Wimbledon-winnaar Djokovic zakt naar plek 7

Nog opvallend is dat Wimbledon-winnaar Novak Djokovic flink wat plaatsen moet inleveren op de ATP-ranking. Dat komt nadat de ATP (en ook de WTA) beslisten om geen punten uit te delen op Wimbledon.

 

Deze maatregel kwam er nadat het grastoernooi aankondigde dat Russische en Wit-Russische spelers niet welkom zijn door de oorlog in Oekraïne. Zo ontbrak onder meer het huidig nummer 1 van de wereld Daniil Medvedev.

 

Djokovic ziet door zijn terugval Nadal, Tsitsipas, Ruud en Alcaraz een plekje stijgen op de ATP-ranking. Daniil Medvedev is en blijft ook na Wimbledon het nummer 1 van de wereld.

 

David Goffin - die het tot de kwartfinales schopte op Wimbledon - verliest zelfs 13 plaatsen en staat nu pas 71e. Op de WTA-ranking is Elise Mertens overigens een plaatsje gestegen naar nummer 30.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Serena Williams verdwijnt op WTA-ranking

Zoek naast Roger Federer ook niet meer naar Serena Williams op de tennisrankings. De 23-voudige grandslamwinnares heeft op de WTA-ranglijst ook al haar punten verloren. Williams speelde net als Federer in het afgelopen jaar geen enkel toernooi in het enkelspel.

 

In tegenstelling tot Federer kwam Serena Williams wel in actie op Wimbledon. In de eerste ronde ging ze al strijdend tegen onder tegen de Française Harmony Tan na een felbevochten 3-setter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.