Ploegleider Grischa Niermann ziet kansen voor Jumbo-Visma: "Langere beklimmingen en hitte kunnen in ons voordeel spelen"

  Ploegleider Grischa Niermann toont zich strijdvaardig op de rustdag.

  Ook bij Jumbo-Visma was de tweede rustdag het moment om even achterom te kijken en een evaluatie te maken van het eerste Tourluik. Met 2 ritzeges en groen voor Wout van Aert en Jonas Vingegaard op 39 seconden van leider Tadej Pogacar mogen ze niet mopperen bij de Nederlandse ploeg. "Het kan altijd beter, maar we moeten tevreden zijn", klinkt het bij ploegleider Grischa Niermann.

  Grischa Niermann trok vandaag nog eens zijn rennerstenue aan voor een ontspannen trainingstochtje met de ploeg. Niet op de afspraak: Primoz Roglic. De Sloveen verkoos een training op de rollen, maar dat is geen teken aan de wand.


  "Hij doet dat meestal op de rustdag. Hij wil op de rollen rijden in plaats van op de weg. Voor ons is het belangrijk dat iedereen op de rustdag doet waar hij zich prettig bij voelt. Christophe Laporte is bijvoorbeeld snel weer omgedraaid, die wilde maar drie kwartier rijden. Iedereen doet gewoon wat hij opgedragen krijgt van de trainer."

   

  Deze rustdag was ook de dag van de gevreesde coronaresultaten. Ook bij Jumbo-Visma viel er stress weg toen alle testen negatief bleken. "De opluchting was zeker groot. In eerste instantie voor onze eigen ploeg, maar je hoopt natuurlijk ook dat corona niet rondgaat in het peloton."

   

  "Er waren al een paar gevallen, dus de vrees was wel aanwezig dat er nog meer gevallen zouden zijn. We hebben in de Ronde van Zwitserland gezien dat het zich snel kan verspreiden. Gelukkig is dat nu niet zo en blijft dat zo. Hopelijk hebben we de bubbels nu zodanig in orde, zodat er bijna niemand positief test."

  "We hadden gehoopt om in de eerste week het verschil te maken"

  Bij Jumbo-Visma kijken ze tevreden terug op het eerste deel van de Tour, al liep ook niet alles naar wens. "We hadden voor het klassement natuurlijk andere plannen. We hadden gehoopt om in de eerste week ergens het verschil te maken."

   

  "In de kasseienrit liep het helaas helemaal niet goed voor ons. Maar we kunnen alsnog tevreden zijn. Wout (van Aert, red.) heeft twee etappes gewonnen en staat er heel goed voor in de strijd voor groen, Jonas (Vingegaard, red.) is op dit moment de enige die Pogacar kan bijhouden."

   

  "Primoz (Roglic, red.) is ook aan het herstellen, al is het nog niet zo goed als wij zouden willen. Hij heeft echt een harde smak gemaakt tijdens de kasseienrit. We moeten tevreden zijn. Het kan altijd beter, maar het kan ook nog veel verslechteren. We kijken uit naar de komende week."

   

  Die week begint alvast met drie zware bergritten. Jumbo-Visma wil daarin het verschil proberen te maken. "We gaan bekijken hoe we de komende dagen gaan aanpakken. Woensdag en donderdag zijn het hele zware ritten. Het wordt heel erg warm. Die lange beklimmingen en de hitte, dat kan alleen maar in ons voordeel spelen. Hopelijk kunnen we ons daar laten zien.”

  Roglic is aan het herstellen, maar nog niet zoals wij zouden willen. Hij heeft echt een harde smak gemaakt.

  Ploegleider Grischa Niermann (Jumbo-Visma)

  Jonas Vingegaard: "We hebben een plan"

  Jonas Vingegaard lijkt na negen ritten de enige die het Tadej Pogacar echt lastig kan maken. De Deen volgt in de stand op 39 seconden van de geletruidrager en toonde zich strijdvaardig op de rustdag.

   

  "Ik voel me nog steeds goed. We zijn nog maar een week bezig. Het was wel een zware week, maar de vorm is goed en hopelijk blijft dat zo.  Ik ben dit jaar gestart als een van de kopmannen van het team, dat is anders. Maar ik voel geen druk van anderen, enkel van mezelf. Ik heb momenteel zeker geen last van de druk."

   

  Voor Vingegaard is het wel even wennen aan zijn nieuwe rol in het team. "Vorig jaar was ik hier om Primoz (Roglic, red.) te helpen. Ik was in de eerste week veel meer op mijn gemak. Het maakte niet zoveel uit als ik tijd verloor. Dit jaar was dat omgekeerd en mocht ik geen tijd verliezen."

   

  Vingegaard is bergop voorlopig de enige die het tempo van Pogacar aankan. Op La Planche des Belles Filles moest hij de Sloveen maar nipt voorlaten. "Pogacar is heel sterk, hij is de te kloppen man. Maar je kan niet veel zeggen over de klim naar La Planche des Belles Filles."

   

  "Dat was een korte, explosieve klim, heel anders dan bijvoorbeeld die naar Alpe d'Huez (waar het peloton donderdag finisht, red.). Het is een droom daar te winnen. Er zijn altijd heel veel toeschouwers. Alpe d'Huez is een speciale klim in de Tour."

   

  "Met het team hebben we een plan. Het team van Pogacar oogt ook heel sterk, vooral in de bergen. Ik sta nu 39 seconden op hem achter. Dat is niet leuk, maar er kan nog vanalles gebeuren. Ik kan goed tijdrijden, maar Pogacar kan dat ook. Ik mag niet denken dat mijn tijdrit zal volstaan om de Tour te winnen."

  Jonas Vingegaard ondervindt naar eigen zeggen geen last van de druk.

  "Die fietswissel met Van Hooydonck was wel grappig"

  Vingegaard kwam ook nog eens terug op het knullige moment tijdens de kasseienrit naar Arenberg. Een fietswissel draaide toen helemaal in de soep. Vingegaard kwam op de veel te grote fiets van Nathan Van Hooydonck terecht.

   

  "Dat was achteraf bekeken wel grappig. Ik maakte een fout. Mijn ketting ging eraf en vervolgens kwam ze vast te zitten. Ik had gewoon moeten stoppen, de ketting moeten losmaken en ze terug op leggen. Dat was veel sneller geweest dan al die keren van fiets wisselen."

   

  "Ik denk dat het op tv wel grappig leek. Nathan is 20 cm groter dan ik. Ik kon niet aan de pedalen als ik op het zadel zat. Dan heb ik daarna nog twee keer gewisseld."

   

  "Het is nu gebeurd. Ik heb dankzij het team uiteindelijk maar 15 seconden verloren. Van Aert, Laporte, Benoot en Van Hooydonck waren ongelooflijk sterk in de achtervolging. Het waren de beste helpers die je je kan wensen. Zij hebben mijn klassement daar gered, anders stond ik misschien nu al op vier minuten."

  Van Aert, Laporte, Benoot en Van Hooydonck hebben mijn klassement gered in de kasseienrit.

  Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV79:33:20
  2Tadej PogacarUAD+2:43
  3Geraint ThomasIGD+7:22
  4