Paulien Couckuyt stoot door naar de halve finales van de 400 meter horden: "Dit is een mentale overwinning"

  Paulien Couckuyt werd vierde in haar reeks op de 400 meter horden.

  Na twee dagen van weelde met brons voor Bashir Abdi op de marathon en goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp viel er ook op de 5e dag van het WK atletiek in Eugene een Belgisch succes(je) te noteren. Paulien Couckuyt kwam als enige landgenote in actie en wist zich vlot te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter horden.

  Allesbehalve een ideale aanloop naar dit WK voor Paulien Couckuyt. Haar voorbereiding werd begin dit jaar verstoord door een hamstringblessure en tot overmaat van ramp raakte ze twee weken geleden besmet met corona. Haar WK-deelname kwam plots in gevaar, maar na een negatieve test vorige week donderdag mocht de hordeloopster toch afreizen naar Eugene.

  Gelukkig maar, want in de reeksen van de 400 meter horden toonde Couckuyt vandaag dat ze haar plek op dit WK verdient. Ze dook als derde de laatste bocht in en moest in de laatste rechte lijn nog de Spaanse Sara Gallego laten passeren, maar als vierde in haar reeks plaatste ze zich wel rechtstreeks voor de halve finales. 

  Met 55"42, de 17e tijd op 37 deelneemsters, bleef Couckuyt net geen seconde boven het Belgische record (54"47) dat ze vorig jaar liep op de Olympische Spelen. 

  Morgen loopt ze om 3.15 uur in baan acht in de eerste van drie halve finales. Daarin neemt ze het onder meer op tegen de Amerikaanse Dalilah Muhammad, de olympische kampioene van Rio en vicekampioene van Tokio, de Jamaicaanse Janieve Russell, dit seizoen al goed voor 53"63, en de Oekraïense Anna Ryzhykova, vijfde op de Spelen in Tokio.

  Enkel de top twee en de twee beste verliezende tijden lopen vrijdag de finale.

  Couckuyt plaatst zich als vierde in haar reeks voor de halve finales

  Couckuyt: "Geen perfecte koers, het kan nog beter"

  De weg naar het WK in Eugene was hobbelig met een coronabesmetting en de twijfels over de impact die daarbij horen. De opluchting was dan ook zichtbaar groot bij Paulien Couckuyt.

  "Het is echt wel een overwinning om nu een ronde verder te gaan. Zeker een mentale overwinning, want het is niet makkelijk als iedereen twijfelt aan je mogelijkheden."

   

  "Ik ben echt blij dat het gelukt is. Het was geen perfecte koers, maar ik ben wel tevreden dat het een degelijke tijd is en dat ik een ronde verder mag."

    
  Couckuyt schoot zoals wel vaker snel uit de startblokken. "Ik wist dat ik tot de vijfde horde snel moest beginnen en ik zat toen ook mee met de eerste. Op het einde ontbreken de weerstandstrainingen nog om echt te kunnen meegaan met de anderen, door de kwaaltjes van de voorbije maanden. Het kan nog altijd beter."

  belgen op dag 5
  uur m/v discipline naam resultaat
  02.15 uur v 400m horden: reeksen Paulien Couckuyt 55"42 (4e)

  wk atletiek - dag 5

  spinner
  1. 04 uur 55. Einde 5e WK-dag. De vijfde dag op het WK atletiek in Eugene zit erop. We onthouden natuurlijk de knappe prestatie van Paulien Couckuyt. Zij kwalificeerde zich vlot voor de halve finales op de 400 meter horden. Voorts werd het een avond van verrassingen. Niet Mahoetsjich, maar Patterson pakte het goud in het hoogspringen. Op de 1.500 meter liet de Noorse favoriet Jakob Ingebrigtsen zich verrassen door Jake Wightman. Zijn landgenoot Karsten Warholm pakte zelfs géén medaille op de 400 meter horden, daar ging de winst naar de Braziliaan Alison Dos Santos. In het discuswerpen bij de mannen kroonde Kristjan Ceh zich tot wereldkampioen. De Sloveen deed het in stijl, met een kampioenschapsrecord. .
  2. 04 uur 53. Dos Santos is wereldkampioen op de 400 meter horden, geen medaille voor Warholm.

   Dos Santos is wereldkampioen op de 400 meter horden, geen medaille voor Warholm

  3. 04 uur 51. Dos Santos stormt naar goud! Alison Dos Santos kaapt het laatste goud van de avond weg. De Braziliaan snelt naar winst op de 400 meter horden in 46"29, een kampioenschapsrecord. Dolle vreugde ook bij de Amerikanen. Het zilver is voor Rai Benjamin, het brons voor Trevor Bassitt. Voor Karsten Warholm draait de finale uit op een grote ontgoocheling. Hij gaat als leider de laatste bocht in, maar tikt de horde aan en raakt helemaal uit balans. De Noor zakt nog weg naar de zevende plaats. .
  4. 04 uur 47. Finale 400 meter horden. De laatste finale van deze 5e WK-dag is de 400 meter horden bij de mannen. Naar alle verwachting krijgen we daar een topduel tussen de Noor Karsten Warholm en de Braziliaan Alison Dos Santos. Rond Warholm waren er vraagtekens, nadat hij vorige maand in Rabat een hamstringblessure opgelopen had. Maar zowel in de reeksen als in de halve finales op dit WK liet de Noor zien dat hij tijdig weer op topniveau is. .
  5. 04 uur 44. Kristjan Ceh wint het discuswerpen met 71,13 meter.

   Kristjan Ceh wint het discuswerpen met 71,13 meter

  6. 04 uur 43. Ceh triomfeert in het discuswerpen. Ook in het discuswerpen is de strijd beslist. Na een hoogstaande finale gaat het goud naar de Sloveen Kristjan Ceh met een worp van 71,13 meter. Het zilver is voor de jonge Litouwer Mykolas Alekna, het brons voor zijn landgenoot Andrius Gudzius. Olympisch kampioen Daniel Stahl pakt voor het eerst sinds 2017 geen medaille, hij eindigt als vierde. .
  7. 04 uur 40. Mahoetsjich moet vrede nemen met zilver, het goud is voor Patterson.

   Mahoetsjich moet vrede nemen met zilver, het goud is voor Patterson

  8. 04 uur 39. Patterson pakt goud! Na Ingebrigtsen is het nu Jaroslava Mahoetsjich die zwaar ontgoocheld is. Ook bij haar derde poging raakt ze niet over 2,04 meter. Net niet, ze tikt de lat nog net met haar hielen aan. Het goud gaat zo verrassend naar de Australische Patterson, die op het WK indoor nog vrede moest nemen met zilver. .
  9. 04 uur 38. Wordt het de dag van net niet voor de favorieten? Ook in het hoogspringen grijpt Mahoetsjich voorlopig naast goud. Ook bij haar tweede poging raakt ze niet over 2,04 meter. Ook Eleanor Patterson slaagde daar nog niet in, maar zij had wel minder pogingen nodig op 2,02 meter. .
  10. 04 uur 35. Whiteman en niet Ingebrigtsen pakt goud op de 1.500 meter.

   Whiteman en niet Ingebrigtsen pakt goud op de 1.500 meter

  11. 04 uur 34. Wightman troeft Ingebrigtsen af! Wat een verrassing! Niet Jakob Ingebrigtsen, maar Jake Wightman pakt goud op de 1.500 meter. De Brit gaat in de laatste bocht voorbij Ingebrigtsen en geeft de leiding niet meer uit handen. Hij wint in 3'29"23. Ingebrigtsen is zwaar ontgoocheld tweede in 3'29"47. Het brons is voor de Spanjaard Mohamed Katir. .
  12. 04 uur 26. Maakt Ingebrigtsen favorietenrol waar? We sluiten de avond straks af met de finale van de 400 meter horden bij de mannen, maar eerst wordt de finale van de 1.500 meter afgewerkt. Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen heeft daar ogenschijnlijk de beste papieren. De 21-jarige Noor toonde begin dit jaar nog eens zijn klasse toen hij in Liévin het indoor wereldrecord op de 1.500 verbeterde tot 3'30"60. Europese titels en olympisch goud heeft hij al, maar een wereldtitel ontbreekt nog. Straks niet meer? .
  13. 04 uur 25. Brons voor Vallortigara. Ook Elena Vallortigara raakt niet over 2,02 meter, maar ze heeft wel brons te pakken. De strijd voor goud wordt er één tussen Mahoetsjich en Patterson. .
  14. 04 uur 23. Vierde plaats voor Gerasjtsjenko. Geen medaille voor Iryna Gerasjtsjenko. Ook bij haar derde poging op 2,02 meter tikt ze de lat aan. Het wordt een vierde plaats voor de Oekraïense. .
  15. 04 uur 22. Ook de Italiaanse Elena Vallortigara raakt bij haar tweede poging niet over 2,02 meter. Vier kandidates, drie medailles. Het is spannend in het hoogspringen. .
  16. 04 uur 21. Gerasjtsjenko is de tweede Oekraïense die nog in de running is voor de medailles in het hoogspringen. Ook bij haar tweede poging faalt ze op 2,02 meter. .
  17. 04 uur 20. Ook Mahoetsjich gaat over 2,02 meter, maar wel pas bij haar tweede poging. Bij Patterson was het meteen raak, zij heeft voorlopig het goud in handen. .
  18. 04 uur 19. Patterson gaat over 2,02 meter en neemt de leiding.

   Patterson gaat over 2,02 meter en neemt de leiding

  19. 04 uur 18. Eleanor Patterson komt aan de leiding in het hoogspringen. De Australische gaat over 2,02 meter, een persoonlijk record. .
  20. 04 uur 16. Opschudding! Geen finale 200 meter voor Fred Kerley.

   Opschudding! Geen finale 200 meter voor Fred Kerley