Ga naar de inhoud

Paulien Couckuyt stoot door naar de halve finales van de 400 meter horden: "Dit is een mentale overwinning"

Paulien Couckuyt werd vierde in haar reeks op de 400 meter horden.

Na twee dagen van weelde met brons voor Bashir Abdi op de marathon en goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp viel er ook op de 5e dag van het WK atletiek in Eugene een Belgisch succes(je) te noteren. Paulien Couckuyt kwam als enige landgenote in actie en wist zich vlot te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter horden.

Allesbehalve een ideale aanloop naar dit WK voor Paulien Couckuyt. Haar voorbereiding werd begin dit jaar verstoord door een hamstringblessure en tot overmaat van ramp raakte ze twee weken geleden besmet met corona. Haar WK-deelname kwam plots in gevaar, maar na een negatieve test vorige week donderdag mocht de hordeloopster toch afreizen naar Eugene.

Gelukkig maar, want in de reeksen van de 400 meter horden toonde Couckuyt vandaag dat ze haar plek op dit WK verdient. Ze dook als derde de laatste bocht in en moest in de laatste rechte lijn nog de Spaanse Sara Gallego laten passeren, maar als vierde in haar reeks plaatste ze zich wel rechtstreeks voor de halve finales. 

Met 55"42, de 17e tijd op 37 deelneemsters, bleef Couckuyt net geen seconde boven het Belgische record (54"47) dat ze vorig jaar liep op de Olympische Spelen. 

Morgen loopt ze om 3.15 uur in baan acht in de eerste van drie halve finales. Daarin neemt ze het onder meer op tegen de Amerikaanse Dalilah Muhammad, de olympische kampioene van Rio en vicekampioene van Tokio, de Jamaicaanse Janieve Russell, dit seizoen al goed voor 53"63, en de Oekraïense Anna Ryzhykova, vijfde op de Spelen in Tokio.

Enkel de top twee en de twee beste verliezende tijden lopen vrijdag de finale.

Couckuyt plaatst zich als vierde in haar reeks voor de halve finales

Couckuyt: "Geen perfecte koers, het kan nog beter"

De weg naar het WK in Eugene was hobbelig met een coronabesmetting en de twijfels over de impact die daarbij horen. De opluchting was dan ook zichtbaar groot bij Paulien Couckuyt.

"Het is echt wel een overwinning om nu een ronde verder te gaan. Zeker een mentale overwinning, want het is niet makkelijk als iedereen twijfelt aan je mogelijkheden."

 

"Ik ben echt blij dat het gelukt is. Het was geen perfecte koers, maar ik ben wel tevreden dat het een degelijke tijd is en dat ik een ronde verder mag."

  
Couckuyt schoot zoals wel vaker snel uit de startblokken. "Ik wist dat ik tot de vijfde horde snel moest beginnen en ik zat toen ook mee met de eerste. Op het einde ontbreken de weerstandstrainingen nog om echt te kunnen meegaan met de anderen, door de kwaaltjes van de voorbije maanden. Het kan nog altijd beter."

belgen op dag 5
uur m/v discipline naam resultaat
02.15 uur v 400m horden: reeksen Paulien Couckuyt 55"42 (4e)
wk atletiek - dag 5
04:55
Einde 5e WK-dag

De vijfde dag op het WK atletiek in Eugene zit erop. We onthouden natuurlijk de knappe prestatie van Paulien Couckuyt. Zij kwalificeerde zich vlot voor de halve finales op de 400 meter horden.

Voorts werd het een avond van verrassingen. Niet Mahoetsjich, maar Patterson pakte het goud in het hoogspringen. Op de 1.500 meter liet de Noorse favoriet Jakob Ingebrigtsen zich verrassen door Jake Wightman. Zijn landgenoot Karsten Warholm pakte zelfs géén medaille op de 400 meter horden, daar ging de winst naar de Braziliaan Alison Dos Santos.

In het discuswerpen bij de mannen kroonde Kristjan Ceh zich tot wereldkampioen. De Sloveen deed het in stijl, met een kampioenschapsrecord.

04:53
Dos Santos is wereldkampioen op de 400 meter horden, geen medaille voor Warholm
04:51
Dos Santos stormt naar goud!

Alison Dos Santos kaapt het laatste goud van de avond weg. De Braziliaan snelt naar winst op de 400 meter horden in 46"29, een kampioenschapsrecord. Dolle vreugde ook bij de Amerikanen. Het zilver is voor Rai Benjamin, het brons voor Trevor Bassitt.

Voor Karsten Warholm draait de finale uit op een grote ontgoocheling. Hij gaat als leider de laatste bocht in, maar tikt de horde aan en raakt helemaal uit balans. De Noor zakt nog weg naar de zevende plaats.

04:47
Finale 400 meter horden

De laatste finale van deze 5e WK-dag is de 400 meter horden bij de mannen. Naar alle verwachting krijgen we daar een topduel tussen de Noor Karsten Warholm en de Braziliaan Alison Dos Santos.

Rond Warholm waren er vraagtekens, nadat hij vorige maand in Rabat een hamstringblessure opgelopen had. Maar zowel in de reeksen als in de halve finales op dit WK liet de Noor zien dat hij tijdig weer op topniveau is.

04:44
Kristjan Ceh wint het discuswerpen met 71,13 meter
04:43
Ceh triomfeert in het discuswerpen

Ook in het discuswerpen is de strijd beslist. Na een hoogstaande finale gaat het goud naar de Sloveen Kristjan Ceh met een worp van 71,13 meter. Het zilver is voor de jonge Litouwer Mykolas Alekna, het brons voor zijn landgenoot Andrius Gudzius.

Olympisch kampioen Daniel Stahl pakt voor het eerst sinds 2017 geen medaille, hij eindigt als vierde.

04:40
Mahoetsjich moet vrede nemen met zilver, het goud is voor Patterson
04:39
Patterson pakt goud!

Na Ingebrigtsen is het nu Jaroslava Mahoetsjich die zwaar ontgoocheld is. Ook bij haar derde poging raakt ze niet over 2,04 meter. Net niet, ze tikt de lat nog net met haar hielen aan. Het goud gaat zo verrassend naar de Australische Patterson, die op het WK indoor nog vrede moest nemen met zilver.

04:38

Wordt het de dag van net niet voor de favorieten? Ook in het hoogspringen grijpt Mahoetsjich voorlopig naast goud. Ook bij haar tweede poging raakt ze niet over 2,04 meter. Ook Eleanor Patterson slaagde daar nog niet in, maar zij had wel minder pogingen nodig op 2,02 meter.

04:35
Whiteman en niet Ingebrigtsen pakt goud op de 1.500 meter
04:34
Wightman troeft Ingebrigtsen af!

Wat een verrassing! Niet Jakob Ingebrigtsen, maar Jake Wightman pakt goud op de 1.500 meter. De Brit gaat in de laatste bocht voorbij Ingebrigtsen en geeft de leiding niet meer uit handen. Hij wint in 3'29"23. Ingebrigtsen is zwaar ontgoocheld tweede in 3'29"47. Het brons is voor de Spanjaard Mohamed Katir.

04:26
Maakt Ingebrigtsen favorietenrol waar?

We sluiten de avond straks af met de finale van de 400 meter horden bij de mannen, maar eerst wordt de finale van de 1.500 meter afgewerkt. Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen heeft daar ogenschijnlijk de beste papieren.

De 21-jarige Noor toonde begin dit jaar nog eens zijn klasse toen hij in Liévin het indoor wereldrecord op de 1.500 verbeterde tot 3'30"60. Europese titels en olympisch goud heeft hij al, maar een wereldtitel ontbreekt nog. Straks niet meer?

04:25
Brons voor Vallortigara

Ook Elena Vallortigara raakt niet over 2,02 meter, maar ze heeft wel brons te pakken. De strijd voor goud wordt er één tussen Mahoetsjich en Patterson.

04:23
Vierde plaats voor Gerasjtsjenko

Geen medaille voor Iryna Gerasjtsjenko. Ook bij haar derde poging op 2,02 meter tikt ze de lat aan. Het wordt een vierde plaats voor de Oekraïense.

04:22

Ook de Italiaanse Elena Vallortigara raakt bij haar tweede poging niet over 2,02 meter. Vier kandidates, drie medailles. Het is spannend in het hoogspringen.

04:21

Gerasjtsjenko is de tweede Oekraïense die nog in de running is voor de medailles in het hoogspringen. Ook bij haar tweede poging faalt ze op 2,02 meter.

04:20

Ook Mahoetsjich gaat over 2,02 meter, maar wel pas bij haar tweede poging. Bij Patterson was het meteen raak, zij heeft voorlopig het goud in handen.

04:19
Patterson gaat over 2,02 meter en neemt de leiding
04:18

Eleanor Patterson komt aan de leiding in het hoogspringen. De Australische gaat over 2,02 meter, een persoonlijk record.

04:16
Opschudding! Geen finale 200 meter voor Fred Kerley
04:12
Wereldrecord U20 voor Knighton

Het wordt overmorgen een finale van de 200 meter om van te smullen. Ook de 18-jarige Erriyon Knighton plaatst zich vlotjes voor de eindstrijd. De Amerikaan wint de derde en laatste finale in 19"77, een wereldrecord bij de U20. Ook de Canadees Aaron Brown plaatst zich rechtstreeks.

04:08
Ceh op weg naar goud?

Wat een worp van de Sloveen Kristjan Ceh! Hij gooit zijn discus 71,13 meter ver, goed voor een kampioenschapsrecord én een optie op goud.

04:03
Noah Lyles toont klasse

Hij demonstreerde gisteren al in de reeksen en ook nu is er geen houden aan Noah Lyles. De Amerikaan, brons in Tokio, loopt ontspannen naar winst in een toptijd van 19"62. Ook zijn landgenoot Kenneth Bednarek plaatst zich als tweede in 19"84 rechtstreeks voor de finale.

03:51
Wat een verrassing! Kerley gaat eruit!

Meteen consternatie in de eerste halve finale. Fred Kerley, tuk op de dubbel na zijn wereldtitel op de 100 meter, gaat er onherroepelijk uit. De Amerikaan kan het niet houden in de bocht en finisht pas als zesde.

De winst gaat naar Alexander Ogando in 19"91, een nationaal record voor de Dominicaanse Republiek. Ook Joseph Fahnbulleh uit Liberia mag als tweede in 19"92 rechtstreeks naar de finale.

03:50
Yohan Blake laat verstek gaan

Geen Yohan Blake in de eerste halve finale. De Jamaicaan laat verstek gaan.

03:47
Halve finales 200 meter

Na de halve finales 200 meter bij de vrouwen is het nu de beurt aan de mannen. Veel Amerikaans geweld daar met Fred Kerley, Noah Lyles, Kenneth Bednarek en de jongste sprintsensatie Erriyon Knighton.

03:44

In het discuswerpen staat Andrius Gudzius voorlopig aan de leiding. Bij zijn eerste poging gooide hij meteen 67,31 meter.

In het hoogspringen maakt Jaroslava Mahoetsjich voorlopig haar favorietenrol waar. De Oekraïense is de eerste die over 1,98 meter gaat.

03:38
En of het niveau hoog ligt op de 200 meter bij de vrouwen!
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
03:35
Spannende strijd in het discuswerpen

De finale van het discuswerpen bij de mannen kondigt zich aan als een felle strijd. Talent in overvloed en dus ook medaillekandidaten bij de vleet. Regerend wereld- en olympisch kampioen Daniel Stahl krijgt ongetwijfeld pittige concurrentie van de Let Mykolas Alekna, wereldkampioen bij de beloften, de Sloveen Kristjan Ceh, de Litouwer Andrius Gudzius en de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger. Allen gooiden de discus dit seizoen al verder dan 69 meter.

03:33
Paulien Couckuyt: "Dit is een mentale overwinning"
03:27
Fraser-Pryce met een straat voorsprong

Fraser-Pryce is opnieuw op de afspraak. Met de vingers in de neus wint ze de derde halve finale in 21"83. Ook de Amerikaanse Abby Steiner mag mee naar de finale. 

Elaine Thompson-Herah en Mujinga Kambundji zullen als beste verliezende tijden ook aantreden in de finale. 

03:10
Clarke troeft Asher-Smith af

De tweede halve finale van de 200 meter draait uit op een bijzonder spannende finish. De Amerikaanse Tamara Clarke wint nipt in 21"95, na een knappe laatste 100 meter. Ook titelverdedigster Dina Asher-Smith mag als tweede in 21"96 naar de finale.

Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah is pas derde, maar haar tijd van 21"97 zal wellicht volstaan voor een plek in de finale.

03:05
Jackson naar de finale

Shericka Jackson en Mujinga Kambundji leken de favorietes in de eerste halve finale. Jackson, eergisteren nog goed voor zilver op de 100 meter, maakt het waar en wint haar halve finale in 21"67. 

Kambundji slaagt er niet in zich rechtstreeks te plaatsen, ondanks een Zwitsers record van 22"05. Ze moet Aminatou Seyni uit Niger met één honderdste nog net voor zich dulden en hopen dat ze als beste verliezende tijd toch naar de finale mag.

03:03
Halve finales 200 meter

Tijd voor de halve finales van de 200 meter bij de vrouwen. Er worden drie reeksen afgewerkt. Enkel de top 2 van elke reeks en de 2 beste verliezende tijden krijgen een finaleticket.

02:51
Kan iemand Mahoetsjich bedreigen?
De finale van het hoogspringen bij de vrouwen is intussen op gang getrokken. Grote favoriete daar is Jaroslava Mahoetsjich. De 20-jarige Oekraïense zette met 2,03 meter dit seizoen de beste sprong neer. De enigen die in de buurt kwamen waren haar landgenote Iryna Gerasjtsjenko en de Italiaanse Elena Vallortigara, beiden met een sprong over 1,98 meter.

Mahoetsjich wacht nog op haar eerste titel op een outdoor kampioenschap. Op het WK in 2019 in Doha moest ze vrede nemen met zilver, op de Olympische Spelen in Tokio werd het brons voor de Oekraïense.

Het goud ging toen in beide gevallen naar de Russische Maria Lasitskene. Die is er vandaag niet bij, de drievoudige wereldkampioene mag net als haar landgenoten niet deelnemen in Eugene door de oorlog in Oekraïne.
02:38
Muhammad probleemloos door

Muhammad klaart de klus. Ze win haar reeks in 54"45. Nog één reeks te gaan en dan kennen we alle halve finalisten op de 400 meter horden.

02:36
Paulien Couckuyt naar de halve finales 400 meter horden
02:32
Is Muhammad verlost van blessurezorgen?
Opvallende naam in de vierde reeks: voormalig wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad. Het is afwachten in welke vorm de Amerikaanse op dit WK verschijnt. De regerende wereldkampioene moest de Amerikaanse kampioenschappen laten schieten door een hamstringblessure en liep sinds mei geen wedstrijd meer.
02:31
Bol bolt naar de halve finales

Geen probleem voor Femke Bol. Met sprekend gemak wint de Nederlandse haar reeks in 53"90. Bol kan op het einde zelfs nog even uitbollen.

02:24

In de derde reeks is het uitkijken naar Femke Bol. Afgelopen zaterdag loodste zij Nederland nog naar brons op de 4x400m mixed relay en ook nu mag ze mikken op eremetaal. Vorige zomer veroverde de 22-jarige Nederlands in een Europees record van 52"03 brons op de Olympische Spelen van Tokio. De halve finales halen mag geen probleem zijn.

02:18
Opnieuw een halve finale op een WK voor Paulien Couckuyt. Daar kan ze dik tevreden mee zijn.
Kris Meertens
02:18
Opdracht geslaagd voor Couckuyt!

Uitstekende wedstrijd van Paulien Couckuyt. Ze snelt naar de vierde plaats in de eerste reeks in 55"42 en stoot zo rechtstreeks door naar de halve finales van de 400 meter horden.

De winst in de eerste reeks gaat weinig verrassend naar de Amerikaanse wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin, in een voor haar bescheiden 53"95.

02:10
Overleeft Couckuyt de reeksen?
Paulien Couckuyt testte enkele dagen voor de start van het WK positief op corona. Haar deelname leek even in gevaar, maar een negatieve test later mocht de hordeloopster toch afreizen naar Eugene. Ze komt straks in de eerste reeks van de 400 meter horden in actie. Met twijfels, want haar voorbereiding werd begin dit jaar verstoord door een hamstringblessure

Couckuyt neemt het in haar reeks onder meer op tegen topfavoriete Sydney McLaughlin, de Amerikaanse die vorige maand in Eugene nog haar eigen wereldrecord wat scherper stelde naar 51"41. Om door te stoten naar de halve finales moet Couckuyt bij de eerste vier in haar reeks eindigen of een van de vier beste verliezende tijden lopen.
02:08
LIVESTREAM

Marc Willems en Kris Meertens zitten opnieuw klaar om u door deze atletieknacht te loodsen. Zij geven straks commentaar op bovenstaande livestream. Wij houden u hier natuurlijk ook op de hoogte via tekstupdates en video's.

02:03
Welkom!

Ook vannacht hoeft u hier niks te missen van het WK atletiek in Eugene. De 5e WK-dag trekt zich om 2.15 u op gang met de reeksen van de 400 meter horden bij de vrouwen. Daar krijgen we Pauline Couckuyt te zien, de enige Belg die vandaag in actie komt.

Voorts staan er vier finales op het menu. Na de mannen gisteren mogen vandaag de vrouwen strijden voor de wereldtitel in het hoogspringen. Op de 1.500 meter is het daags na de vrouwen dan weer aan de mannen om te knokken voor WK-goud.

Ook in het discuswerpen wordt de strijd vannacht beslecht. Zonder Philip Milanov, hij overleefde de kwalificaties niet. Afsluiten doen we met de finale van de 400 meter horden bij de mannen om 4.50 u.