Ga naar de inhoud

Opnieuw BRONS! Belgian Tornados schitteren nog maar eens op WK atletiek, Cheetahs worden knap zesde

De Belgian Tornados pakken voor het tweede WK op een rij brons op de 4x400 meter.

Wat een prachtprestatie weer van de Belgian Tornados! Net als op het vorige WK in Doha heeft het Belgische estafetteteam op het WK in Eugene brons veroverd op de 4x400 meter. Dylan Borlée, Julien Watrin en Alexander Doom effenden het pad en Kevin Borlée maakte het af. De Cheetahs werden in hun finale eervol zesde en doen daarmee een plaats beter dan op de Olympische Spelen in Tokio. 

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Na brons voor Bashir Abdi op de marathon en goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp moesten de Belgian Tornados voor een derde Belgische medaille op dit WK zorgen.

 

Jacques Borlée voerde één wissel door: Alexander Doom kwam zoals verwacht in de ploeg voor Jonathan Sacoor. Dylan Borlée mocht de spits afbijten en gaf het stokje in derde positie door aan Julien Watrin. De VS lag toen al op koers voor goud, gevolgd door Trinidad & Tobago en Jamaica.

 

Watrin moest een plekje prijsgeven en werd in de laatste rechte lijn opgejaagd door Botswana, maar hield zijn vierde positie vast. Alexander Doom deed nog beter met een ijzersterke 400 meter. In de laatste bocht schoof hij voorbij Trinidad & Tobago naar de derde plaats.

 

België had brons in handen en slotloper Kevin Borlée gaf dat niet meer uit handen. Meer zelfs, met een krachtige eindsprint kwam hij nog akelig dicht bij Jamaica. De Tornados finishten in 2'58"72 en strandden op  amper 14 honderdste seconde van zilver. Japan werd verrassend vierde achter de Tornados.

 

Het goud ging voor de achtste keer op de laatste negen WK's naar de VS in 2'56"17. De zilveren medailles gingen naar de Jamaicanen.

Bekijk de bronzen race van de Belgian Tornados

"Derde van de wereld, dat is enorm. De concurrentie is groot"

Dylan Borlée mocht het feestje openen: "Ik ben heel gelukkig. Iedereen heeft een heel mooie race gelopen."

Julien Watrin was voor het eerst titularis: "Deze medaille heeft dan ook een bijzondere waarde. De wedstrijd verliep zoals Jacques (coach en vader Borlée, red) voorspeld had."

Alexander Doom mocht rusten in de reeksen en beloonde dat met een ijzersterke derde ronde: "Ik heb het beste voor het laatst gehouden", lachte hij. "De 400 meter is iets speciaals voor ons kleine landje."

Kevin Borlée bracht het brons thuis: "We zijn derde van de wereld, dat is enorm, zeker omdat de concurrentie zo groot is. Tactisch hebben we het goed gedaan."

Cheetahs snellen naar de zesde plaats

Ook bij de Belgian Cheetahs was er één wissel voor de finale. Paulien Couckuyt nam de plaats in van Naomi Van den Broeck. Helena Ponette, Imke Vervaet en Paulien Couckuyt hielden de Cheetahs in zesde positie. Slotloopster Camille Laus kon niet meer opschuiven, maar hield wel knap Italië  af en finishte na 3'26"96.

 

De winst ging naar de Amerikaanse topfavorieten in 3'17"79. Jamaica pakte het zilver, Groot-Brittannië het brons. Canada en Frankrijk maakten de top vijf compleet.

 

Met hun zesde plek doen de Cheetahs een plek minder goed dan op het vorige  WK in Doha, maar een plaatsje beter dan afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio.

Bekijk de race van de Belgian Cheetahs

"Gelukwensen van mannen na hun race gaf boost"

De Cheetahs straalden ook en kijken al uit naar het EK volgende maand, na Groot-Brittannië en Frankrijk zijn ze het derde Europese land. De jonge Ponette, die zaterdag nog maar haar eerste race voor de Cheetahs liep, moest openen: "Ik wilde zo goed mogelijk lopen om de rest van het team in een goede positie te zetten. Het was niet makkelijk, omdat Jamaica zo snel ging. Ik moest dus mijn eigen ritme vinden, dat is gelukt."

"Het was bijzonder om als eerste te beginnen. Ik dacht dat ik heel veel stress zou hebben, maar ik heb er heel hard van genoten. We hebben de Tornados na hun race nog gezien, ze hebben ons succes gewenst. Dat gaf een boost."

Imke Vervaet wist dat de 3 grote landen weg zouden lopen. "Maar van de Française was ik wat geschrokken. Ik had gehoopt als vierde naar binnen te komen. Maar het ging beter dan gisteren. Voor de rest heb ik niks meer gezien, want ik was dood."

"Zesde van de wereld is niet slecht. Maar je wil altijd meer, daarom denken we al aan München, daar willen we voor het podium vechten."

Paulien Couckuyt nam in de finale de plaats in van Naomi Van Den Broeck: "Ik was superblij dat ik het team weer mocht vervolledigen. Ik voelde me veel beter. Ik maakte een foutje in de laatste bocht, wat ons - denk ik - de vierde plaats kostte. De Française duwde me na de stokwissel naar binnen, dat kostte ons een seconde. Ik denk dat we nog een pak sneller konden, maar daar leren we uit."

Het slotwoord is voor slotloopster Camille Laus: "Misschien zat er meer in, maar onze tijd is beter dan gisteren en we zijn het derde Europese land. Nederland en Polen haalden wel de finale niet. In München kunnen we met ons best mogelijke team vechten voor de medailles. Het zal moeilijk zijn, maar het is mogelijk."

Met Cynthia Bolingo en Hanne Claes wordt de ploeg sterker in de breedte. "Dat is positief voor het EK." Laus zag haar vriend Kevin naar brons lopen: "Dat gaf een boost."

Ze sloot af met een nieuw woord. Gisteren was er "kippenvel", vandaag zou er nog een feestje volgen met een "atje voor de sfeer".

belgen op dag 10
uur m/v discipline naam resultaat
02.25 uur m polsstokspringen: finale Ben Broeders 5,70m - 11e
04.35 uur m 4x400 m: finale Belgian Tornados 2'58"72 - 3e
04.50 uur v 4x400m: finale Belgian Cheetahs 3'26"29 - 6e

wk atletiek - sessie 2 van dag 10

 1. 05 uur 09. Brons voor de Tornados, wereldrecords voor Duplantis en Amusan. Het doek is gevallen over het WK atletiek in Eugene, maar wat een slotdag was het nog! Na brons voor Bashir Abdi op de marathon en goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp pakten ook de Belgian Tornados nog eremetaal. Net als op het vorige WK in Doha snelden ze naar brons. De Cheetahs werden in hun finale zesde en deden daarmee een plaats beter dan afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio. Ben Broeders kon niet stunten in de finale van het polsstokspringen, hij werd 11e en voorlaatste. Tot slot onthouden we natuurlijk ook het verrassende wereldrecord van de Nigeriaanse Tobi Amusan op de 100 meter horden. Mondo Duplantis verbeterde als orgelpunt ook nog eens zijn wereldrecord. .
 2. 05 uur 08. Duplantis stelt wereldrecord nog wat scherper op 6,20 meter.

  Duplantis stelt wereldrecord nog wat scherper op 6,20 meter

 3. 04 uur 59. Wereldrecord voor Duplantis! Mondo Duplantis plaatst een schitterend orgelpunt op dit WK! Hij gaat over 6,21 meter, een verbetering van zijn wereldrecord! .
 4. 04 uur 58. Belgian Cheetahs worden zesde in finale 4x400 meter.

  Belgian Cheetahs worden zesde in finale 4x400 meter

 5. 04 uur 57. Zesde plaats voor de Cheetahs. De Cheetahs worden zesde in de finale van de 4x400 meter. Een plaatsje minder goed dan op het WK in Doha, maar een plaatsje beter dan op de Olympische Spelen in Tokio.  Het goud gaat naar de topfavoriet de VS in 3'17"79. Jamaica pakt zilver, het brons is voor Groot-Brittannië. Canada en Frankrijk maken de top 5 compleet. .
 6. 04 uur 52. Helena Ponette is de startloopster voor de Cheetahs. Dan volgen Imke Vervaet en Paulien Couckuyt. Camille Laus moet het afmaken. .
 7. 04 uur 51. Plaatst Team USA orgelpunt? De finale van de 4x400 meter bij de vrouwen is de apotheose van dit WK. De kans is groot dat het thuispubliek straks nog één keer mag juichen want het Amerikaanse team is als olympische kampioen én regerende wereldkampioen de grote favoriet. De VS won maar liefst 6 van de laatste 7 wereldtitels op dit nummer. Enkel Jamaica, dat zowel op het WK in Doha als op de Spelen in Tokio brons pakte, kon die reeks in 2015 even doorbreken en lijkt weer de grootste concurrent. Polen, dat op beide toernooien goed was voor zilver, werd gisteren verrassend uitgeschakeld in halve finales. Ook voor Nederland liep het gisteren fout, onze Noorderburen werden gediskwalificeerd. Voor het derde plekje op het podium wordt het dus wellicht knokken tussen Canada en Groot-Brittannië, vierde en vijfde in Tokio. Of mengen ook de Cheetahs zich in de strijd? Op het vorige WK in Doha werden ze vijfde, op de Olympische Spelen in Tokio zevende en in Belgrado op het WK indoor in maart werd het een zesde plaats.  .
 8. 04 uur 45. De bronzen race van de Tornados. Wat een schitterende wedstrijd van de Belgen. Dylan Borlée hield goed stand als startloper en zo kon Julien Watrin in vierde positie aan zijn ronde beginnen. De VS lag toen al een straat voor, gevolgd door Trinidad & Tobago en Jamaica. Watrin werd opgejaagd door Botswana, maar hield zijn vierde plek vast. Alexander Doom deed nog beter met een ijzersterke 400 meter. In de laatste bocht ging hij voorbij Trinidad & Tobago naar de derde plaats. Kevin Borlée moest het afmaken en deed dat met glans. Hij kwam zelfs nog dicht bij Jamaica, maar zilver bleek net te hoog gegrepen. .
 9. 04 uur 44. Duplantis doet nog even in zijn eentje voort en gaat vlot over 6,06 meter. Kan hij nog voor een wereldrecord zorgen? .
 10. 04 uur 43. Duplantis pakt wereldtitel. Christopher Nilsen faalt ook bij zijn derde poging op 5,94 meter. De Amerikaan moet vrede nemen met zilver, maar zal daar uiteraard zeer tevreden mee zijn. Idem voor Ernest John Obiena uit de Filippijnen. Ook hij raakte met 3 pogingen niet over 5,94 meter, maar pakt wel het brons. Het goud gaat, hoe kan het ook anders, naar Mondo Duplantis. .
 11. 04 uur 40. De Belgian Tornados snellen naar brons op de 4x400 meter.

  De Belgian Tornados snellen naar brons op de 4x400 meter

 12. 04 uur 39. Brons voor de Tornados! De Belgian Tornados zorgen voor een derde Belgische medaille op dit WK! Voor het tweede WK op rij pakken ze brons! Aan de Amerikaanse ploeg is niks te doen, Team USA pakt opnieuw het goud in 2'56"17. Het zilver is voor Jamaica in 2'58"58 en de Tornados zijn derde in 2'58"72. .
 13. 04 uur 34. Dylan Borlée is de startloper bij de Belgen. Dan volgt Julien Watrin. Alexander Doom mag het stokje doorgeven aan slotloper Kevin Borlée. .
 14. 04 uur 32. Pakken de Tornados een medaille? Zijn we na het brons voor Bashir Abdi op de marathon en het goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp op weg naar een derde Belgische medaille op dit WK? De Belgian Tornados zullen voor het antwoord zorgen in de finale van de 4x400 meter. Als ze even goed doen als op het vorige WK, dan wordt het brons voor het Belgische estafetteteam. Op de Olympische Spelen in Tokio vielen de Tornados net naast het podium, achter Botswana. Het Afrikaanse land liet gisteren in de halve finales de stok vallen en finishte als laatste in de reeks van de Tornados, maar de Botswanen werden opgevist en zijn dus opnieuw een concurrent voor de Belgen. Nederland, dat op de Spelen nog zilver pakte, raakte niet in de finale. De VS begint als topfavoriet aan de finale. De Amerikanen zijn titelverdediger, wonnen zelfs maar liefst zeven van de laatste acht wereldtitels en waren ook op de Olympische Spelen in Tokio de triomfator. .
 15. 04 uur 30. Duplantis alleen op kop. Duplantis neemt de leiding in het polsstokspringen. De olympische kampioen gaat over 6 meter. Voorlopig als enige, want Christopher Nilsen faalde al twee keer op die hoogte. .
 16. 04 uur 28. Mayer is wereldkampioen op de tienkamp.

  Mayer is wereldkampioen op de tienkamp

 17. 04 uur 26. Goud voor Mayer. Kevin Mayer geeft het niet meer uit handen op de 1.500 meter. Na Londen 2017 pakt hij ook in Eugene de wereldtitel op de tienkamp. Het zilver gaat naar de Canadees Pierce Lepage, het brons is voor Zachery Ziemek,  Ayden Owens-Delerme was de snelste in de afsluitende 1.500 meter. De Puerto Ricaan zag zijn naam even als derde staan in de eindstand op het grote scherm en begon volop te vieren, maar hij strandt uiteindelijk op de vierde plaats. .
 18. 04 uur 20. Pakt Mayer de wereldtitel? De tienkampers beginnen aan hun laatste onderdeel, de 1.500 meter. Kan Kevin Mayer standhouden en voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen worden? .
 19. 04 uur 17. Ook de Filipijn Ernest John Obiena gaat over 5,94 meter. Met een persoonlijk record mengt hij zich volop in de strijd voor de medailles. .