Ga naar de inhoud

Ismaël Debjani kansloos uitgeschakeld, Ruben Verheyden strandt op een zucht van halve finales 1.500 meter

De ontgoocheling was groot bij Ruben Verheyden.

Ismaël Debjani en Ruben Verheyden zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finales van de 1.500 meter. Debjani ging kansloos onderuit in zijn reeks, Verheyden strandde op amper één honderdste seconde van kwalificatie. Lees alle actie van de voorbije WK-nacht hier nog eens na.

belgen op dag 2
uur m/v discipline naam resultaat
22.20 uur m 400m horden: reeksen Julien Watrin 2e (49"34) - naar HF
03.30 uur m 1.500 meter: reeksen Ismaël Debjani 12e (3'39"96) - out
      Ruben Verheyden 7e (3'39"46) - out

Amper twee Belgen in actie vannacht op het WK atletiek, beiden in de reeksen van de 1.500 meter. Debjani mocht de spits afbijten in de tweede, sterke reeks met onder meer olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen.

 

Enkel de top zes van elke reeks stootte door, aangevuld met de beste zes verliezende tijden. De 31-jarige Debjani kwam daar op geen enkel moment voor in aanmerking. Hij bengelde de hele wedstrijd achteraan en werd pas 12e in 3'39"96. In de einduitslag leverde hem dat een 34e plaats op.

 

In derde en laatste reeks lag het tempo een stuk lager. Ruben Verheyden, vorige zomer nog Europees kampioen op de 1.500 meter bij de beloften, ging dan ook goed mee. De beslissing viel bij de eindsprint in de laatste rechte lijn.

 

Verheyden perste er alles uit, maar werd zevende in 3'39"46. Daarmee strandde de WK-debutant op amper één honderdste seconde van de zesde plaats en rechtstreekse kwalificatie. Ook met de verliezende tijden lukte het niet, Verheyden werd 30e in de einduitslag.

Debjani sneuvelt kansloos in de reeksen 1.500 meter

Verheyden strandt op één honderdste van kwalificatie

Verheyden: “Domme fouten gemaakt, ik ben echt ontgoocheld”

"Ik heb onderweg domme fouten gemaakt, ik heb me iets te makkelijk laten wegduwen", zei een duidelijk teleurgestelde Ruben Verheyden. "Ik voelde me goed, dus ik moet tevreden zijn. Op dit moment lukt dat nog niet, ik ben echt wel ontgoocheld."

 

"Aan de finish dacht ik dat ik me gewoon moest gooien om erbij te zijn, het was echt zo nipt. Ik weet dat het erin zat. Dit is leergeld op mijn eerste WK, de volgende keer zal het mij niet meer overkomen."

 

Verheyden moest een paar keer buitenom gaan en dat kostte hem wellicht de kwalificatie. "Ik moet wat meer vechten voor mijn plaats. Als je die laatste ronde

vijf meter meer naar voren begint, dan zit je er wel bij."

 

"Ik heb wel genoten. Het is een fantastisch stadion, het was een fantastische wedstrijd, de sfeer was ook geweldig. Maar op dit moment is het nog altijd zuur dat ik er niet bij ben."

 

De 21-jarige Verheyden werd pas op de valreep opgevist voor dit WK. "Negen dagen geleden zat ik nog thuis in mijn zetel toen ze mij belden om mee te doen. Ik ben blij dat ik heb kunnen tonen dat ik het waard ben om hier te zijn, maar ik

had het graag morgen nog eens getoond in de halve finales."

 

"Het ziet er wel goed uit voor het EK, ik ben echt wel in vorm. Na vandaag ga ik daar mentaal sterker naartoe. Ik moet de frustratie omzetten in motivatie."

Debjani: “Het ontbrak mij aan snelheid”

Ismaël Debjani bekeek de spannende race van Ruben Verheyden op de laptop van onze Sporza-collega Bert Sterckx. Over zijn eigen prestatie was hij duidelijk. “Ik heb geen goede wedstrijd gelopen. Er werd heel snel gestart en na 400 meter voelde ik al dat de benen niet goed waren.”

 

“Ik heb hier geen verklaring voor. Ik heb veel op volume getraind en weinig wedstrijden gelopen op de 1.500 meter. Dit seizoen heb ik enkel in Rabat de 1.500 meter gelopen. Het ontbrak mij aan snelheid vandaag. Die snelle start was ook geen goed scenario voor mij. Dit is een ontgoocheling, gelukkig is er straks nog het EK. Daar ga ik voor de finale.”

wk atletiek - sessie 2 van dag 2

spinner
 1. 05 uur 01. Einde avondsessie. Met de Amerikaanse dominantie in de finale van de 100 meter zit de avondsessie van de 2e WK-dag erop. Niet het enige Amerikaanse succes vannacht, want ook Chase Ealy zorgde voor gejuich bij het thuispubliek met goud in het kogelstoten. In het verspringen greep topfavoriet Tentoglou verrassend naast het goud. Dat ging naar de Chinees Wang.  Voor de Belgen werd het geen succes. Zowel Debjani als Verheyden ging eruit in de reeksen van de 1.500 meter. Vooral voor Verheyden was het bijzonder zuur, hij strandde op één honderdste van kwalificatie. .
 2. 04 uur 58. Fred Kerley bekroont Amerikaanse hegemonie op koningsnummer.

  Fred Kerley bekroont Amerikaanse hegemonie op koningsnummer

 3. 04 uur 52. Kerley snelt naar goud! Kerley doet het! De Amerikaanse topfavoriet snelt naar winst in 9"86. Hij is net sneller dan Marvin Bracy (9"88) en Trayvon Bromell (9"88). Een clean sweep dus voor de VS. .
 4. 04 uur 44. Finale koningsnummer. De spanning stijgt, want de finale van de 100 meter nadert met rasse schreden. Wordt het een Amerikaanse clean sweep? Maakt Fred Kerley zijn favorietenrol waar? We krijgen de antwoorden dadelijk om 4.50u. .
 5. 04 uur 43. Wang springt bij zijn laatste poging naar goud.

  Wang springt bij zijn laatste poging naar goud

 6. 04 uur 42. Tentoglou moet vrede nemen met zilver, triomf voor Wang. Tentoglou zet alles op alles bij zijn laatste sprong, maar de olympische kampioen komt niet verder dan 8,20 meter en grijpt zo naast de wereldtitel. Die is voor de dolgelukkige Chinees Wang. Hij wint met een sprong van 8,36 meter. .
 7. 04 uur 37. Wang zorgt voor verrassing in het verspringen! Wat een laatste poging van Jianan Wang in het verspringen! Hij zet een sprong van 8,36 meter neer en gaat daarmee voorbij leider Tentoglou. Kan de Griek bij zijn laatste poging alsnog het goud pakken? .
 8. 04 uur 35. De winnende worp van Chase Ealey.

  De winnende worp van Chase Ealey

 9. 04 uur 34. Ealy pakt goud in het kogelstoten! In afwachting van de finale van de 100 meter bij de mannen gaat alle aandacht nu naar het kogelstoten bij de vrouwen. Daar pakt Ealy het goud, met dank aan haar straffe eerste worp van 20,49 meter. Olympisch kampioene Gong kwam niet dichter dan 20,39 meter en moet vrede nemen met zilver. Jessica Schilder bezorgt Nederland een verrassende bronzen medaille. .
 10. 04 uur 30. Onfortuinlijke Nanyondo komt ten val in halve finale 1.500 meter.

  Onfortuinlijke Nanyondo komt ten val in halve finale 1.500 meter

 11. 04 uur 25. Pech voor Nanyondo. Ook de halve finales op de 1.500 meter bij de vrouwen zijn achter de rug. Gudaf Tsegay won de eerste halve finale, topfavoriete Faith Kipyegon was de beste in de tweede halve finale.  De Oegandese Winnie Nanyondo verging het minder goed. Zij leek een certitude voor de finale, maar werd in de tweede halve finale ten val gebracht door de Italiaanse Gaia Sabbatini en droop in tranen af. Afwachten of ze nog opgevist wordt door de jury. .
 12. 04 uur 14. Tentoglou op koers voor goud. In de finale van het verspringen bij de mannen maakt Miltiadis Tentoglou voorlopig zijn favorietenrol waar. Hij staat aan de leiding met een sprong van 8,30 meter. De Zwitser Simon Ehammer komt het dichtst in zijn buurt met een sprong van 8,16 meter. .
 13. 04 uur 06. Straffe worp van Ealy. In de finale van het kogelstoten bij de vrouwen leidt Chase Ealy voorlopig de dans. De Amerikaanse pakte bij haar eerste worp meteen uit met 20,49 meter. Daarmee doet ze beter dan de winnende worp op de laatste drie WK's. Olympisch kampioene Gong Lijiao moet voorlopig vrede nemen met zilver. De Chinese kwam nog niet verder dan 20,23 meter. Verrassend op drie momenteel: de Nederlandse Jessica Schilder met een persoonlijk record van 19,77 meter. .
 14. 04 uur 06. Verheyden mist halve finale 1.500 meter op één honderdste seconde.

  Verheyden mist halve finale 1.500 meter op één honderdste seconde

 15. 04 uur 02. Ook Verheyden stoot niet door. Balen voor Ruben Verheyden. Hij strandde op één honderdste seconde van de 6e plaats in zijn reeks en dus rechtstreekse kwalificatie voor de halve finales. Zijn chrono is ook onvoldoende om opgevist te worden met de beste verliezende tijden. .
 16. 03 uur 56. Verheyden valt naast de top zes. Na een trage race komt het aan op de versnelling in de laatste rechte lijn in de laatste reeks van de 1.500 meter. Verheyden perst er nog alles uit, maar komt niet verder dan de 7e plaats in 3'39"46. Het wordt lastig om nog met een verliezende tijd door te stoten. .
 17. 03 uur 50. Kan Verheyden wel doorstoten? Het is aan Ruben Verheyden in de laatste reeks van de 1.500 meter. Hij zorgde bijna exact een jaar geleden nog voor een stunt op het EK voor beloften in Tallinn. Hij snelde er naar goud op de 1.500 meter. Ook deze zomer liet hij al zijn vorm zien. Begin deze maand liep hij de EK-limiet op de Nacht van de Atletiek in Heusden. Voor dit WK werd hij op de valreep opgevist door Wereldatletiekbond World Athletics na tal van afzeggingen door corona en blessures. .
 18. 03 uur 46. Debjani kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 1.500 meter.

  Debjani kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 1.500 meter

 19. 03 uur 44. Exit Debjani. Het WK in Eugene wordt geen succes voor Ismaël Debjani. Hij wordt pas 12e in de tweede reeks in 3'39"96 en is uitgeschakeld. Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen plaatst zich probleemloos voor de halve finales. Hij laat de winst zelfs aan de Australiër Stewart McSweyn en duldt ook de Canadees Charles Philibert-Thiboutot voor zich. .