Ga naar de inhoud

Casse en Willems moeten na strafpunten Grand Slam snel verlaten, Chouchi loopt op aanval

Matthias Casse (archief).

De Belgen hebben het succes van gisteren van Jorre Verstraeten niet kunnen herhalen op dag 2 van de Grand Slam in Boedapest, integendeel: het werd een Belgische tragedie. Matthias Casse en Gabriella Willems verloren na 3 strafpunten door de scheidsrechter, volgens hen onterecht. Sami Chouchi sneuvelde in de 1/8e finales.

Gabriella Willems (- 70 kg) was het eerste slachtoffer. De nummer 40 van de wereld kreeg 3 heel licht toegekende strafpunten in haar eerste kamp tegen de Puerto Ricaanse Maria Perez (IJF-28), wat gelijkstond aan de uitschakeling.

Willems begon agressief aan haar duel en een poging tot wurggreep in de eerste halve minuut bracht haar tegenstreefster al snel in gevaar. Onze landgenote bleef aanvallen, maar probeerde tegelijkertijd de kumi kata (het vastgrijpen van de ander) van Maria Perez zoveel mogelijk te beletten.

Dat resulteerde in 3 heel licht toegekende strafpunten tussen minuut 2 en een halve minuut voor tijd. Op die manier kreeg Maria Perez de overwinning cadeau.

Enkele uren later onderging wereldkampioen Matthias Casse (-81 kg) hetzelfde lot. Casse (IJF-2), die vlot zijn eerste kamp had gewonnen na een wurggreep op de Oezbeek Moeso Sobirov (IJF-158), toonde zich in de 1/8e finale tegen de Italiaan Antonio Esposito (IJF-42) de technisch betere.

Hij kwam evenwel niet tot scoren in de reguliere tijd van 4 minuten. Hij had anderhalve minuut voor tijd wel een eerste strafpunt achter zijn naam gekregen. In de verlengingen bleef hij mentaal de Italiaan domineren, maar dat zinde de scheidsrechter blijkbaar niet, want hij bedacht het tactische, maar toch aanvallend geïnspireerde judo van Casse nog eens met 2 strafpunten.

Daardoor moest de bronzenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen in Tokio van vorig jaar het toernooi verlaten. Hij protesteerde nog wel tegen de beslissing, maar de wedstrijdjury veranderde niet meer van mening.

Chouchi loopt op goede aanval

Zo rustte de Belgische hoop op de schouders van Sami Chouchi (-81 kg). De nummer 10 van de wereld won ook zijn eerste kamp met ippon van thuiskamper Benedek Toth (IJF-60).

De in Zweden wonende Belg was vervolgens in de 1/8e finale tegen de Kirgiziër Asad Masabirov (IJF-59) de technisch betere judoka en toen hij een minuut voor tijd zijn aanvalswerk beloond zag met een waza-ari, leek een volgende ronde haast een zekerheid.

Hij bleef consequent in de aanval, maar 20 seconden voor tijd liep het mis. Masabirov zette een mooie aanval in met een goed uitgevoerde techniek en scoorde een ippon.

Op die manier werd een dag vol tragedie afgesloten voor de Belgen. Morgen moet Toma Nikiforov (-100 kg) voor het nodige soelaas zorgen.