Ga naar de inhoud

20-jarige Delphine Nkansa is beste Belgische op de 100 meter na Kim Gevaert

Delphine Nkansa in actie op het BK in Gentbrugge.

Delphine Nkansa heeft zaterdag in Albi een persoonlijk record van 11"26 op de 100 meter geklokt. De pas twintigjarige Belgische strandde zo op twee honderdsten van de limiet voor het EK in München. Enkel Kim Gevaert liep in België sneller.

Op het BK in Gentbrugge in juni maakte atletiekminnend België kennis met Delphine Nkansa. De 20-jarige Belgische kwam voor het BK vooral in actie in Frankrijk en Portugal, maar haar tweede plaats op de 100 meter op het BK opende al wat ogen.

 

In Albi, op de Franse beloftekampioenschappen, ging Nkansa nog een stapje verder. . In de reeksen klokte ze 11"36, in de halve finales 11"26. In de finale liep ze zelfs 11"23, maar werd ze gesteund door 3,0 meter rugwind per seconde, waardoor haar chrono niet homologeerbaar was. De limiet voor het EK in München in augustus staat op 11.24. 

  

Op de Belgische ranking aller tijden springt Nkansa over Rani Rosius en Cynthia Bolingo, die allebei 11"28 hebben staan, naar de tweede plaats. Alleen Kim Gevaert deed ooit beter met haar nationale record van 11"04.