Ga naar de inhoud

Klaar voor de bergen? Deze drie tips verlossen je van de transferstress in de Sporza Tourmanager

De drie grote vraagstukken: Van der Poel, Jakobsen en de Ineos Grenadiers.

Transferstress!  Nu het hooggebergte in aantocht is, begint het te kriebelen om de eerste wissels door te voeren in je Sporza Tourmanager-ploeg. Maar welke renner in je ploeg laat je sneuvelen en welke klassementsman kan de gouden zet worden? Drie vragen om al de twijfels definitief te verbannen.

1. Zal Mathieu van der Poel nog veel punten pakken?

Neen. Van der Poel moet uit je ploeg. De Nederlander is op dit moment een schim van zichzelf en er lijkt niet meteen beterschap in aantocht. 

 

Toch hoeven Tourmanagers die hem in hun ploeg hebben, niet meteen het ergste te vrezen. Door zijn stevig prijskaartje (10 miljoen), kan je met één transfer al een kandidaat voor het podium halen van 8 à 9 miljoen. 

 

Dat is een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten die hem niet hebben. Tourmanagers die Mathieu van der Poel thuislieten, worden bijna verplicht om meteen twee transfers door te voeren. 

2. Hou ik mijn sprinters nog?

Een moeilijk te beantwoorden vraag. Op papier krijgen we nog maar 2 à 3 kansen op een echte massaspurt. 

 

De Expected Wielermanager Points van de sprinters, lijken af te hangen van rit 15. In Carcassone volgt een relatief vlakke finale na een heuvelachtige etappe. In de derde week van de Tour, zouden de vluchters hier een vrijgeleide kunnen krijgen. 

 

Veel zal afhangen van de frisheid in de benen van Fabio Jakobsen (9 miljoen). Als hij het hooggebergte overleeft, zal Quick Step-Alpha Vinyl mikken op een sprint. 

 

Toch zal een sprinter in deze fase van de Tour minder punten opleveren dan een klassementsman. Ons advies: met twee à drie sprinters in je ploeg, heb je nog kansen om je overwinning in de minicompetitie te vieren op de Champs-Élysées.

3. Welke klassementsman kan mijn gouden zet worden?

Nu de juiste klassementsman(nen) in je ploeg brengen, kan een gouden zet zijn. Met Ben O'Connor lijkt er al één podiumkandidaat uitgeteld en ook Primoz Roglic kende al zijn dosis pech.

 

Zonder Mathieu van der Poel en met één sprinter minder, kan er een grote hap in je budget vrijkomen. Na Tadej Pogacar (13,5 miljoen) en Jonas Vingegaard (10 miljoen), lijkt Aleksandr Vlasov (9 miljoen) de meest zekere optie. 

 

Toch zijn ook Ineos-kopmannen Adam Yates (9 miljoen), Dani Martinez (9 miljoen) en Geraint Thomas (8 miljoen) een goede optie. Wie van de drie je neemt, is voorlopig een gokje.

 

Niet iedereen kan een dure vogel betalen, dus speuren vele Tourmanagers ook tussen de goedkopere renners naar klassementsmannen. Een plek in de top 5 wordt moeilijk, maar met zijn prijskaartje is David Gaudu (7 miljoen) een aantrekkelijke optie.

 

Zoek je nog een leuke dark horse voor de top 10? Dan kunnen Louis Meintjes (5,5 miljoen), Mattia Cattaneo (5,5 miljoen) en misschien zelfs de spotgoedkope Aurélien Paret-Peintre (3,5 miljoen) je makkelijk verdiende punten opleveren.

Geen zorgen, vandaag is er nog tijd om nog langer te twijfelen over je transfers. De deadline om je ploeg aan te passen valt - zoals altijd - samen met de start van de etappe. Die begint vandaag om 13.15 uur.