Ga naar de inhoud

Julie Biesmans (92 caps): "EK-selectie nu in breedte sterker dan in 2017"

De 28-jarige middenveldster speelt bij PSV.

Julie Biesmans is met 92 caps een van de meest ervaren Red Flames op het EK in Engeland. De middenveldster van PSV was er in 2017 ook bij in Nederland, toen de Belgen in de groepsfase werden uitgeschakeld, en is dus goed geplaatst om beide selecties te vergelijken.

"In de breedte hebben we meer kwaliteit", zegt de 28-jarige Biesmans op een persbabbel in het Kilhey Court Hotel in Wigan, waar de Flames tijdens het toernooi verblijven.

"De selectie was voor de coach ook heel moeilijk te maken. Nu er 5 keer mag worden gewisseld, zal dit hopelijk een voordeel zijn voor ons."

Biesmans is met haar 11 jaar ervaring bij de nationale ploeg van grote waarde in de selectie. Zelf ziet ze haar rol als "iemand die op de achtergrond een van de leidinggevenden is".

"Ik ben niet de grootste roeper maar ik probeer op de achtergrond te sturen en te helpen waar ik kan. Zo heb ik mijn draai gevonden in het team."

De Flames zijn inmiddels 3 dagen in Engeland. Zondag om 18 uur gaat het eindelijk om de knikkers met de eerste groepswedstrijd in Manchester tegen IJsland. Volgens Biesmans loopt alles voorlopig zoals gewenst.

"De eerste dag moest iedereen nog een beetje zijn weg zoeken, ook letterlijk in het hotel, maar nu heb ik het gevoel dat iedereen ontspannen en klaar is. We leven dag na dag toe naar de eerste wedstrijd. Iedereen heeft heel veel goesting, zonder al te veel stress." 

Biesmans is in principe een vaste waarde in het team van Serneels, maar zelf blijft ze op de vlakte over haar speelkansen op dit EK. "Ik hoop in de basis te staan, maar het is aan de coach om de beslissingen te maken. Het is een beetje afwachten."

Iedereen van buitenaf verwacht dat we tegen IJsland gaan winnen, maar het is ook voor onze doelstelling misschien belangrijk dat we die wedstrijd winnen.

Julie Biesmans

Voor Marie Minnaert is dit EK het eerste. Sinds 2019 is de 23-jarige bij de Flames, ze telt 26 caps. Maar het is niet zeker of die teller zal aantikken op het EK, de aanvallende middenveldster zit een beetje op de wip tussen elftal en bank.

Ze begon in de oefenduels tegen Engeland (3-0-verlies) en Luxemburg (6-1-winst) weliswaar in de basis, maar of ze zondag in de eerste groepswedstrijd tegen IJsland aan de aftrap zal staan, is erg twijfelachtig. Dat beseft ook Minnaert.

"Het is moeilijk te zeggen wat mijn speelkansen zullen zijn op het EK. Iedereen die hier is, verdient het te spelen, maar ik hoop natuurlijk minuten te mogen maken."

Minnaert steekt veel op van de meer ervaren Flames en is blij met alle tips.

In 2017 speelde stress de Belgische vrouwen fel parten in hun EK-debuut tegen Denemarken, een wedstrijd die ze met 0-1 verloren en die een voorbode bleek voor een uitschakeling in de groepsfase.

Volgens Minnaert, die komend seizoen Club YLA ruilt voor RSC Anderlecht, valt het voorlopig wel mee qua stressniveau in de selectie. "We weten hoe belangrijk die wedstrijd tegen IJsland is, maar dat zorgt niet voor extra stress. We bereiden de match training per training voor."